Odmiany awokado
Zdrowa żywność

Awokado – odmiany, właściwości, możliwe przeciwwskazania

Awokado to owoc, który jest szczególnie korzystny dla zdrowia organizmu. Gatunek drzew z których pochodzi awokado, należy do rodziny Lauracee. Rośnie w krajach meksykańskich, a jego walory są uznawane, zarówno w dziedzinie żywności, jak i w fitoterapii.

W poniższym artykule poruszymy następujące zagadnienia:

  • Charakterystyka i opis gatunku.
  • Korzystne właściwości awokado.
  • Wartości odżywcze.
  • Działania niepożądane i przeciwwskazania.

Charakterystyka i opis gatunku

Drzewo awokado może osiągnąć od 10 do 20 metrów wysokości. Pień awokado charakteryzuje się żółtawą korą. Drzewo posiada długie liście o owalnym kształcie i zielonym kolorze. Owoce awokado przypominają kształtem gruszkę, a ich waga waha się od 100 gramów, do nawet 1 kg.

Miąższ awokado to seria barw, od zielonych do jasnożółtych, w zależności od stanu dojrzałości. W jego środku znajduje się duża pestka, która może być również wykorzystana do zasadzenia rośliny. Epicarp lub skórki, zwykle są w kolorze ciemnozielonym lub bakłażana.

Gatunek żyje głównie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym, o średniej rocznej temperaturze powyżej 4 stopni. Wśród największych producentów komercyjnych awokado są:

  • Meksyk,
  • Peru,
  • Kolumbia,
  • Chile,
  • Brazylia,
  • Dominikana,
  • Kenia,
  • Stany Zjednoczone Ameryki,
  • Indonezja.

Korzystne właściwości i wartości awokado. Jak wybrać idealne?

Awokado oferuje całe spektrum korzystnych właściwości dla organizmu. Te owoce mogą pomóc przeciwdziałać starzeniu się komórek, regulować poziom cholesterolu LDL, walczyć ze stanami depresyjnymi. Awokado może przyczynić się do poprawy samopoczucia organizmu w przypadku suchości skóry głowy. Ma wysokie wartości odżywcze i energetyczne.

Miąższ awokado jest bogaty w kwasy Omega 3, magnez, fosfor i potas, wodę, karotenoidy, wapń, błonnik. Awokado obfituje w przeciwutleniacze, niezbędne do zwalczania wolnych rodników i przeciwdziałające starzeniu się skóry. Owoc zawiera również witaminę A i witaminę E, przydatne do utrzymania dobrego samopoczucia skóry oraz witaminy z grupy D.

Dzienne spożycie awokado wydaje się być doskonałym adiuwantem do leczenia, w walce z depresją i chorobą Alzheimera, osteoporozy i chorobie zwyrodnieniowej stawów. Wśród innych właściwości możemy wymienić działanie ochronne dla układu odpornościowego oraz zdrowia oczu. Awokado, podobnie jak banany zawiera duże ilości potasu.

Wartości odżywcze

Awokado ma wysoką wartość odżywczą, plasując się wśród owoców najbogatszych w tłuszcze i białka.

Na 100 gramów produktu awokado zawiera:

  • 230 kcal;
  • 9 gramów węglowodanów;
  • 19 gramów tłuszczu;
  • 2 gramy białka;
  • 7 gramów cukru.

Awokado: właściwości i wartości. Jak wybrać idealne?

Właściwości i wartości odżywcze awokado identyfikują go jako zdrowe i pożywne. To dlatego, że 100 g owoców zapewnia około 231 kalorii, składających się z 3% węglowodanów; 8% białka i aż 89% lipidów. Do tego należy dodać dużą ilość błonnika. W szczególności wartości odżywcze awokado to:

  • 1,8 g rozpuszczalnych cukrów,
  • 3,3 g włókna,
  • 4,4 g białka,
  • 23 g lipidów.

Ten przeważający udział lipidów, odpowiada 2,48% tłuszczom nasyconym, 18,33% jednonienasyconym kwasom tłuszczowym (głównie w postaci kwasu oleinowego) i 1,45% wielonienasyconym kwasom tłuszczowym (w postaci kwasu linolowego).

Wśród składników odżywczych należy również wymienić sole mineralne, zwłaszcza potas, fosfor i wapń. Jest to również owoc bogaty w witaminy, zwłaszcza witaminę C (18 mg na 100 g żywności) i witaminę E (6,4 mg na 100 g). Ta ostatnia, typowa dla tłustych pokarmów, takich jak olej i orzechy, jest rozpuszczalna w tłuszczach lub zdolna do rozpuszczania się w substancjach tłuszczowych.

Witamina E jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem, który skutecznie zwalcza starzenie się komórek. Nie należy zapominać również o witaminach z grupy B (kwas foliowy) i witaminie D, których zawiera wyższe ilości niż obecne w innych tłustych pokarmach, takich jak masło lub jaja.

Awokado: korzyści i charakterystyka. Jak jeść awokado?

Właściwości zdrowotne i odmiany awokado
Źródło: Freepik.com

W przeciwieństwie do owoców tradycyjnie obecnych na naszych stołach (bogatych w węglowodany), awokado jest bogate w tłuszcze roślinne. Jeśli, na przykład, kokos jest owocem, który ma głównie tłuszcze nasycone (bardziej szkodliwe dla organizmu), charakterystyczną właściwością awokado jest zawartość tłuszczów nienasyconych. Są to tak zwane „dobre tłuszcze”, które przeciwdziałają poziomowi złego cholesterolu we krwi. Są one również obecne w żywności, takiej jak suszone owoce, nasiona i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

W zrównoważonej diecie osoby dorosłej, ilość lipidów musi wynosić od 25 do 35%. Jest to zatem rodzaj wprowadzonych tłuszczów, który wpływa na profil lipidowy danej osoby. Jeśli spożywamy dużo tłuszczów, ale dobrej jakości (tj. tłuszcze nienasycone), to zaprezentujemy podczas badań doskonały poziom cholesterolu i trójglicerydów. To tłuszcze dobrej jakości, nierafinowane oleje są naszym sprzymierzeńcem w zdrowym i długim życiu.

Awokado a cholesterol

Awokado, w związku z powyższym, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i cholesterolu LDL (złego) i sprzyja tworzeniu się cholesterolu HDL, który jest dobry. Reguluje funkcję serca i przeciwdziała hipercholesterolemii. Dlatego, spożycie awokado jest szczególnie dobre dla osób, które są zaznajomione z chorobami układu krążenia lub wysokim ciśnieniem krwi.

Zaburzenia te są zwykle związane, na poziomie diety, z nadmiernym spożyciem soli i węglowodanów lub tłuszczów złej jakości. Od wprowadzenia do ich diety tego jedzenia może zatem skorzystać zwłaszcza serce lub waga poprzez zastąpienie „złych” tłuszczów dobrymi.

Awokado przeciwwskazania

Do spożycia awokado nie ma szczególnych przeciwwskazań. Z pewnością owoc ten nie nadaje się dla tych, którzy stosują restrykcyjną dietę niskokaloryczną, aby schudnąć (z dużymi deficytami kalorycznymi). Ale nawet ci, którzy muszą ogólnie utrzymać tłuszcz pod kontrolą, mogą go z powodzeniem zajadać. To dlatego, że bogactwo owocu zwiększa poczucie sytości, chociaż z drugiej strony dla niektórych osób obecność błonnika może powodować problemy jelitowe ze względu na niewielkie działanie przeczyszczające.

Należy jednak podkreślić, że nadal jest to tłuste jedzenie i nadużywanie go nigdy nie jest dobrym pomysłem.

Co się stanie, jeśli będę zjadać awokado codziennie?

Ogólnie rzecz biorąc, awokado w diecie można uznać i traktować w taki sam sposób jak oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ponieważ ma podobne właściwości. Dlatego możesz bezpiecznie jeść awokado codziennie, tak jak chcesz. Łyżka stołowa 10g oleju odpowiada około 50g miąższu awokado pod względem kalorycznym, lub 90 – 100 kcal. Dlatego możemy uznać, że spożycie połowy awokado jest optymalne z każdym posiłkiem. Jeśli owoce są następnie przyjmowane w zdrowej i zróżnicowanej diecie, która obejmuje dużo owoców i warzyw, można również czasami zwiększyć dawki.

Jak jeść awokado i o czym pamiętać, aby kupić dobre?

Jak jeść awokado, aby zachować jego właściwości odżywcze nienaruszone? Wszystkie tłuste potrawy powinny być spożywane na surowo, zwłaszcza żywność, która jest źródłem dobrych tłuszczów.

Awokado powinno być również spożywane na surowo, podobnie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i powinno być zawsze podawane na surowo. Owoc, który ma okrągły kształt podobny do ziarna i który może osiągnąć prawie półtora kilograma wagi, musi być przycięty w środku w kierunku długości; następnie obracamy dwie połówki w przeciwnym kierunku, aby łatwo wyodrębnić dużą i kulistą pestkę. Miąższ, kompaktowy i żółto-zielony kolor, można następnie pokroić w plasterki lub kostki, aby dodać go do sałatki lub można również położyć go na chleb. Z dojrzałym awokado można również przygotować słynny sos guacamole, typowy dla Ameryki Środkowej i Południowej.

Przepis na pastę guacamole

Oto przepis na pastę, która na pewno Ci posmakuje! Należy zmieszać miąższ awokado, a następnie dodać różne składniki, takie jak cebula (świeża lub suszona), sok z cytryny, sól i pieprz, chili. Jest to bardzo wszechstronna baza, która może być stosowana zamiast oleju do smacznych sałatek, warzyw, a nawet makaronu.

Jak używać awokado w kuchni? Sam przepis na pastę to nie wszystko!

Jak jeść awokado
Źródło: Freepik.com

Awokado jest nadal stosunkowo nowym smakiem w kuchni, ale stanowi odmienną opcję różnicowania naszej diety. Nadaje się do wielu eksperymentów i kombinacji, takich jak ryby, a nawet słodyczy i wypieków zamiast masła (ciasta, ciastka, ciasteczka). Warto zawsze pamiętac aby kupić dobre awokado, o znanym pochodzeniu.

Z wyciskania owoców uzyskuje się również olej z awokado, stosowany zarówno w kosmetykach, jak i w kuchni: ma cechy podobne do oliwy z oliwek i dlatego nadaje się zarówno do surowego użytku, jako przyprawa, jak i jako olej do smażenia.

Jak wybrać idealne awokado?

Rozpoznanie dojrzałego awokado jest dość proste. Jeśli zastanawiasz się, jak wybrać idealne awokado, pamiętaj, że ma ono bardzo miękkie owoce, a zielona skórka, gruba i pomarszczona, nie powinna mieć tendencji do brązowienia lub czernienia. Powinna osiągnąć maksymalną kolorystykę na ciemnozielonym kolorze. W przypadku, gdy awokado jest trochę zbyt twarde w dotyku, oznacza to, że jest jeszcze trochę niedojrzałe i dojrzeje w ciągu kilku dni. Mimo, że jest owocem niezwiązanym z dietą śródziemnomorską, awokado jest również uprawiane w południowych Włoszech.

Awokado: odmiany, właściwości, możliwe przeciwwskazania

Wśród egzotycznych owoców, awokado wyróżnia się szczególnie korzystnymi właściwościami: ale musisz również znać możliwe przeciwwskazania.

Awokado jest zdecydowanie zdrowym, egzotycznym owocem bogatym w korzystne właściwości, teraz łatwo dostępne w sklepach owocowych i dużych marketach. Należący do rodziny Lauraceae, awokado rośnie głównie w krajach Ameryki Środkowej i Meksyku. Owoc ten jest bogaty w tłuszcze i białka, więc ma dość silne właściwości energetyczne: nie należy go nadużywać, zwłaszcza jeśli przestrzegasz diety niskotłuszczowej. Awokado zawiera wiele soli mineralnych niezbędnych dla dobrego samopoczucia organizmu: żelazo, potas, fosfor, magnez, wapń, cynk i mangan. Większość owoców składa się z wody i błonnika. Odmiany awokado są różne, jednak wszystkie cieszą się wspaniałymi wartościami odżywczymi!

Korzyści z jedzenia awokado

Pasta z awokado
Źródło: Freepik.com

Korzyści z awokado wynikają ze stężenia przeciwutleniaczy w nim obecnych (w tym beta-karoten i luteina). Owoc zawiera również przyzwoitą ilość kwasów omega 3 (tzw.”dobrych tłuszczów”) i kwasy tłuszczowe linolowe. Z tego powodu regularne spożywanie tego egzotycznego owocu, przyczynia się do dobrego funkcjonowania serca i całego układu krążenia.

Awokado, wśród innych właściwości, jest w stanie spowolnić proces starzenia się komórek i jest również niezbędne do zapobiegania chorobie Alzheimera.  Jedzenie awokado może być przydatne w przeciwdziałaniu depresji i wzmocnieniu układu odpornościowego w ogóle (dzięki zawartej w niej witaminie C).

Awokado ma w swoim składzie również witaminę A i witaminę E, które pomagają uczynić skórę jaśniejszą i bardziej elastyczną.

  • Awokado: cechy owoców.
  • Korzystne właściwości awokado.
  • Awokado przeciwwskazania.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku i Ameryki Środkowej, ale teraz można go łatwo znaleźć również w Polsce. Dostępne jest w prawie wszystkich supermarketach. Jego smak sprawia, że jedzenie go jest szczególnie odpowiednie w lecie, ponieważ jest orzeźwiający, a jednocześnie delikatny. To idealny dodatek nie tylko do sałatek.

Owoc ten jest często uważany za zbyt kaloryczny i dlatego uważa się, że zbyt tłusty, ale w rzeczywistości jest bogaty w odżywcze właściwości, również ze względu na dobre tłuszcze, które zawiera pozwalające obniżyć poziom cholesterolu.

Awokado można jeść, nawet jeśli jesteś na diecie, aby schudnąć. Pod pewnymi względami może być przydatne właśnie w tych przypadkach, ze względu na wysoką moc sycącą.

Zawsze jednak wskazany jest umiar i brak przesady w stosowaniu, ponieważ kalorie zawarte w 100 gramach awokado są dość wysokie (160 kcal).

Awokado: cechy owoców. O tym, jak wybrać idealne!

Awokado jest owocem, chociaż w rzeczywistości jest często spożywane tak, jakby było warzywem i dodawane do sałatek i innych warzyw.

Jego smak jest w rzeczywistości znacznie bardziej podobny do tego z warzyw niż owoców: delikatny i jednocześnie orzeźwiający. Owoc ten ma charakterystyczny kształt gruszki, z ciemnozieloną skórką i dość dużą okrągłą pestką wewnątrz. Miąższ, w dojrzałych owocach, ma jasnozielony kolor i jest bardzo miękki, do tego stopnia, że można go zabrać łyżeczką lub wycisnąć przez  szczelinę w skórce z ogromną łatwością.

Aby rozpoznać, czy awokado jest jest wystarczająco dojrzałe, po prostu zacznij go obierać: skórka powinna łatwo oddzielić się od miąższu, tak bardzo, że nie powinna wymagać użycia noża. Można go bezpiecznie oddzielić  nawet samymi rękami. Roślina awokado należy do rodziny Lauracee i może być również uprawiana w niektórych miejscach w Europie, chociaż trudno jest udowodnić, że cechuje ją wysoka  produktywność.

Korzystne właściwości awokado

Awokado ma wiele korzystnych właściwości, więc warto je wdrożyć do swojej diety, choć jak ze wszystkim, nigdy nie należy przesadzać. Przede wszystkim jest bogate w witaminy, ale także sole mineralne, a zwłaszcza wapń i potas. Jest to raczej tłusty owoc, ale dobrze jest pamiętać, że większość tłuszczów, które zawiera, to nienasycone mono (takie jak omega 3 i kwas linolowy) i dlatego są dobre dla naszego organizmu. Zwłaszcza dlatego, że zwiększają poziom dobrego cholesterolu.

Z tego powodu, awokado może pomóc nam zapobiegać i przeciwdziałać zaburzeniom układu krążenia i pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Przydatne w przypadku ze względu na swoje właściwości ściągające. Awokado jest doskonałym naturalnym przeciwutleniaczem i jest szczególnie odpowiednie dla tych, którzy stosują dietę wegetariańską, ponieważ zapewnia niezbędną energię.

Awokado przeciwwskazania

Jeśli chodzi o awokado przeciwwskazania, wydaje się, że owoc ten nie nadaje się dla osób cierpiących na niewydolność nerek, ponieważ zawiera ogromne ilości potasu. Jeśli należysz do tej kategorii, najlepiej jest słuchać rad lekarza przed spożyciem tego owocu. U niektórych szczególnie predysponowanych osób awokado może powodować reakcje alergiczne (ale jest to dość rzadkie).

Awokado ma bardzo wysoką kaloryczność i ogólnie nie jest zalecane w przypadku diety niskokalorycznej.

Odmiany awokado na świecie

Wiemy jak jeść awokado, jak kupić dobre i dojrzałe i go ugotować, wiemy jak go używać do apetycznych sosów. Jedną rzeczą, z którą możemy nie być zbyt dobrze zaznajomieni są odmiany awokado.

Istnieją trzy główne rodzaje awokado: meksykańskie, gwatemalskie i antylskie. Najczęstszymi odmianami występującymi w Polsce i na świecie jest: Fuerte i Hass. Ale nie są one jedyne.

Avocado Bacon

Pochodzenia kalifornijskiego i z zieloną skórką. Średniej wielkości duże i ogólnie dostępne od jesieni do wiosny. Ma ono owalny kształt i bardziej delikatny smak niż inne. Jest dojrzałe, gdy skórka pozostaje zielona a owoc jest miękki, ale jego miąższ nie rozpływa się.

Fuerte awokado

Wydłużony kształt i meksykańskie awokado, które jest uprawiane co prawda w Meksyku i Ameryce Środkowej, ale jego pochodzenie jest hybrydowe (w połowie drogi między Meksykiem a Gwatemalą). Jest to jedna z najbardziej lubianych odmian, być może ze względu na łatwość usuwania skórki z miąższu. Jeszcze kilka lat temu było to najpopularniejszy awokado w Stanach Zjednoczonych.

Awokado Hass

Najbardziej znana odmiana, również uprawiana w Europie, we Włoszech i uważana przez wielu konsumentów za najlepszą. Jej smak jest dość intensywny, a miąższ bardzo kremowy, idealny do guacamole. Do lat 20-tych/20 wieku fuerte było najbardziej znaną odmianą w USA, dopóki Rudolf Hass, listonosz, a nie agronom, nie zasadził nasion awokado na małej plantacji. Roślina wybrana w tym czasie przez Hassa została opatentowana i odkryto, że jest to odmiana, która pochodziła z Gwatemali. Rozmiar owocu jest nieco mniejszy. Jednym z krajów produkujących tą odmianę, który zapewnia najwyższą jakość swoich owoców, jest Izrael, który od kilku lat zwiększa swoją produkcję ze względu na duże zapotrzebowanie, zwłaszcza z Europy.

Awokado Ettinger

Innym awokado bardzo często uprawianym w Izraelu jest Ettinger, z błyszczącą, zieloną i cienką skórką. Średniej wielkości, idealne awokado, przede wszystkim bardzo miękkie, niezastąpione do koktajli i kremowych preparatów. Miąższ ma tendencję do żółknięcia, zwłaszcza gdy jest bardzo dojrzały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.