Przesiana na stolnicę mąka pełnoziarnista
Zdrowa żywność

Dlaczego mąka pełnoziarnista jest zdrowsza od białej

Mąka to produkt, który można znaleźć w każdej kuchni. Jednak jedząc takie produkty, jak makaron i chleb, rzadko zastanawiamy się nad tym, z jakiej mąki są zrobione. Czysta biała mąka jest doskonała w każdej kuchni i to właśnie po nią najczęściej sięgamy, nie zdając sobie niejednokrotnie sprawy, że można wykorzystać inne mąki – może nawet zdrowsze.

Czy mąka pszenna pełnoziarnista jest zdrowa?

Mąkę jemy w większości przygotowywanych potraw, takich jak naleśniki, placki ziemniaczane, ciasta pieczone, pierogi. Tylko czy mamy pewność, że mąka, której używamy, jest zdrowa? Mąka to sypki i drobnoziarnisty produkt, otrzymywany przez mielenie czystych ziaren zbóż chlebowych (pszenicy i żyta). Istnieją również mąki inne niż chlebowe, które są używane do produkcji koncentratów i czasami są używane jako dodatki do mąki chlebowej, takie jak mąka jęczmienna, kukurydziana, sojowa i ryżowa. Widzimy, że na rynku są różne rodzaje mąki, więc jak wybrać najlepszą i najzdrowszą mąkę dla siebie? Sprawdźmy to!

Mąka pełnoziarnista – rodzaje

Możemy wyróżnić dwa rodzaje mąki pełnoziarnistej: pszenną i żytnią.

Mąka pełnoziarnista jest powszechnie uznawana za zdrową. Podczas procesu mielenia ziarna nie są czyszczone, więc mąka pełnoziarnista zawiera dużo otrębów. Proces przemiału mąki to proces mielenia pełnego ziarna pszenicy, czyli łusek, orzechów i kiełków fasoli, stąd też sama nazwa.

Mąką pełnoziarnista jest źródłem błonnika i minerałów (m.in. fosforu, magnezu, żelaza i cynku). Dzięki dużej zawartości błonnika wspomaga pracę naszych jelit oraz reguluje pracę układu pokarmowego. Mąka pełnoziarnista może być używana w kuchni, tak samo jak zwykła biała mąka, i jest bardzo odpowiednia do robienia ciast, bułek, naleśników, a nawet pizzy. Możemy ten rodzaj mąki również mieszać z innymi mąkami.

Mąka pszenna pełnoziarnista a zwykła mąka

Zwykła biała mąka zawiera dużo skrobi, która jest niezdrowa dla naszego organizmu, ponieważ ma dużą zdolność pęcznienia. Skrobia jest częścią wszystkich spoiw. Dlatego w połączeniu z wodą, mąka tworzy rodzaj „kleju”, ponieważ utrudnia proces trawienia, a przez to ma negatywny wpływ. Mąka pełnoziarnista jest bogata w błonnik, który jest zupełnie inny. Dla dbających o organizm to dobra wiadomość – błonnik zawarty w mące pełnoziarnistej spowalnia przyswajanie cukru i pozytywnie wpływa na nasz metabolizm. Ponadto mąka pełnoziarnista zawiera mniej kalorii, 348 kalorii na 100 gramów produktu, podczas gdy konwencjonalna biała mąka przemysłowa zawiera 362 kalorie na 100 gramów produktu.

Skład mąki pełnoziarnistej

  • Magnez – bierze udział w procesie enzymatycznym i odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowo-mięśniowego.
  • Fosfor – jest składnikiem mięśni i mózgu, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca, jest podstawowym składnikiem kości i zębów.
  • Żelazo – jest składnikiem chemicznej hemoglobiny, odpowiedzialnej za transport tlenu we krwi, a jego brak może powodować zmęczenie, drażliwość oraz bóle głowy.
  • Cynk – wzmacnia odporność człowieka, pozytywnie wpływa na płodność, wzmacnia włosy i paznokcie

Mąka pełnoziarnista – wartości odżywcze

Makaron przygotowany ze zdrowej mąki pełnoziarnistej
Źródło: Pexels.com

Mąka pełnoziarnista jest również źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza B1 i B2. Musimy dostarczać te witaminy naszemu organizmowi z zewnątrz, dlatego tak ważne jest, aby znaleźć najlepsze źródło tych witamin. Witamina B1 ma duży wpływ na nasz układ nerwowy, a witamina B2 jest związana z naszym metabolizmem. Nie zapominajmy też o błonniku, który powinien być nieodzownym składnikiem każdej diety.

Zwykle w przypadku odchudzania nie możemy odmówić sobie niektórych produktów o wysokiej kaloryczności. Takimi produktami są na przykład makarony. Bez niech nikt nie wyobraża sobie niedzielnego rosołu czy zupy pomidorowej. Cóż, nie musimy z tego rezygnować, wystarczy zastąpić go makaronem pełnoziarnistym, czyli makaronem z mąki pełnoziarnistej. Ten zawiera dużo błonnika, który pomaga nam szybciej trawić zjedzony posiłek. To samo dotyczy chleba lub naleśników, które można również zrobić z mąki pełnoziarnistej. Oprócz tego, że zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów, mąka pełnoziarnista ma mniej kalorii niż mąka biała. Mąka pełnoziarnista jest zdrowsza od zwykłej białej mąki, dlatego warto ją używać do przyrządzania potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.