Sól wapniowo disodowa edta dodawana do majonezu
Preparaty

E385, czyli sól wapniowo-disodowa – charakterystyka, występowanie, wpływ na zdrowie

Przede wszystkim zadajmy pytanie: „EDTA — co to jest i jak często występuje?” Być może widziałeś już reklamę środków leczniczych tej substancji, które są pozycjonowane jako suplement diety. Czy muszę kupować te tabletki?

Czym jest EDTA?

W rzeczywistości EDTA jest kwasem szeroko stosowanym w przemyśle spożywczym i jest określany jako E-385. Zajrzyj do lodówki, przeczytaj skład majonezu i innych produktów. Całkiem możliwe, że zobaczysz to oznaczenie na opakowaniu. Można więc argumentować, że każdy z nas spożywa, choć w niewielkich ilościach, substancję EDTA.

Co to jest i jak wpływa na nasz organizm?

Etylenodiaminotetraoctan wapnia i sodu to nazwa dodatku do żywności nazywana inaczej sól wapniowo-disodowa. W europejskim systemie kodyfikacji substancja jest zarejestrowana pod indeksem E 385 (E-385).

Oznaczenie EDTA znajduje się na opakowaniach żywności.

Ten sam skrót oznacza inny przeciwutleniacz – etylenodiaminotetraoctan disodowy (E 386). Sposób produkcji, właściwości i zastosowanie dodatków prawie się od siebie nie różnią.

Charakterystyka E-368

EDTA należy do kategorii antyoksydantów. W wielu procesach technologicznych pełni funkcję regulatora kwasowości, utrwalacza koloru, stabilizatora konsystencji i struktury produktu.

Jest związkiem chelatującym, który wiąże jony metali (żelaza, miedzi, wapnia, magnezu) i zapobiega ich utlenianiu.

EDTA jest produkowany z organicznej etylenodiaminy, która jest pochodną amoniaku. Do roztworu dodawane są niezwykle toksyczne substancje: formaldehyd i cyjanek sodu. Paradoks polega na tym, że powstała sól wapniowo-sodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego jest antidotum na cyjanki.

Wartości standardowe

  • Biały kolor.
  • Wzór empiryczny C10H12CaN2O8 • 2Na.
  • Wygląd- proszek lub krystaliczne granulki.
  • Brak zapachu.
  • Dobra rozpuszczalność w wodzie, słaba rozpuszczalność w alkoholu.
  • Bez smaku.
  • Lekko higroskopijne właściwości.
  • Podczas przechowywania należy unikać kontaktu z metalami.

Głównym konsumentem jest przemysł spożywczy.

Najczęściej związek stosuje się do produkcji majonezu (75 mg/kg) i innych sosów zawierających bogate w żelazo jaja ptasie.

e385 konserwant w majonezie
Źródło: Freepik.com

Gdzie jeszcze znajdziemy sól wapniowo disodową?

W żywności sól wapniowo-disodowa dozwolona jest:

  • W margarynie o niskiej zawartości tłuszczu (100 mg / kg);
  • Warzywa, grzyby, konserwowane w metalowych puszkach lub zamykane metalowymi wieczkami (250 mg/kg);
  • Konserwy rybne, mrożone kraby (75 mg / kg).
    w mrożonych frytkach (100 mg/kg),

EDTA jest znana ze swojej zdolności do wiązania jonów metali przejściowych, takich jak żelazo, miedź i kobalt. Jego cząsteczka otacza je swoimi aktywnymi grupami, jak piłka do ping-ponga. Ta właściwość jest wykorzystywana do konserwacji majonezu. Białko jaja zawsze zawiera jony żelaza, które bez EDTA są zdolne do katalizowania reakcji utleniania lipidów. Sam EDTA nie jest użyteczny, zwłaszcza dla małych dzieci, chociaż jest nietoksyczny. Jednak jego koncentracja w majonezie jest tak mała, że nie może zaszkodzić.

E385 konserwant

Dodatek do żywności jest wykorzystywany wśród producentów napojów gazowanych. Mieszanina benzoesanów sodu i potasu (E 211 i E 212) oraz kwasu askorbinowego (E 300), który jest obficie dostarczany przez Pepsi-Colę, Sprite i podobne płyny, tworzy najbardziej niebezpieczny rakotwórczy benzen. Działanie substancji trującej ma na celu neutralizację etylenodiaminotetraoctanu.

E385 jest używany przez piwowarów do przygotowania napoju chmielowego. Substancja syntetyczna rozwiązuje jednocześnie dwa problemy: sprzyja zwiększonemu pienieniu i przedłuża trwałość produktu.

Medycyna jest na drugim miejscu pod względem wykorzystania E 385. Sól wapniowo-disodowa EDTA wchodzi w skład wielu leków stosowanych w leczeniu chorób skóry, chorób okulistycznych i urologicznych.

Etylenodiaminotetraoctan neutralizuje substancje niebezpieczne i wspomaga ich wydalanie z organizmu.

W stomatologii dodatek E385 jest stosowany w anestetykach, a także w żelach i pastach do leczenia kanałów zębowych (zmiękcza zębinę, sprzyja lepszej penetracji leku).

Przemysł kosmetyczny wykorzystuje EDTA w maściach do skóry, mydłach i szamponach. Etylenodiaminotetraoctan, wiążąc jony metali, przyczynia się do zwiększenia pienienia, zmiękczania fazy wodnej oraz wzmacnia działanie innych przeciwutleniaczy.

Wpływ na zdrowie

Szkodliwość e385

Producenci twierdzą, że e385 jest dodawany w tak małej ilości, że substancja nie może szkodzić zdrowiu. Konsument jest zmuszony uwierzyć na słowo. Na etykiety produktu niezwykle rzadko można znaleźć informację o obecności w produkcie dodatku E 385. A o ilości wprowadzonego przeciwutleniacza nie ma absolutnie żadnej wzmianki.

Bezpiecznym uważa się za stosowanie nie więcej niż 2,5 mg dodatku do żywności E 385 na kg masy ciała dziennie. Przekroczenie normy może powodować poważne problemy związane z brakiem żelaza, cynku i innych metali.

Jaka jeszcze jest szkodliwość e385 w sprzedaży?

Sól wapniowo-disodowa może przyczynić się do rozwoju takich zaburzeń: 

  • choroba metaboliczna;
  • alergiczne wysypki skórne;
  • hipokalcemia;
  • niedokrwistość;
  • zahamowany wzrost u dzieci;
  • zespół chronicznego zmęczenia.

Jeśli syntetyczna substancja nie zdążyła opuścić organizmu, w wątrobie odkładają się sole metali ciężkich. To może wywołać zatrucie. Ważne jest, aby nie przekraczać dozwolonej ilości dodatku.

Pomimo niskiej toksyczności dodatku do żywności E 385 należy do niego podchodzić z ostrożnością. Substancja ma dokładnie odwrotne właściwości. Może zarówno usuwać metale ciężkie z organizmu, jak i sprzyjać ich gromadzeniu i wchłanianiu do krwi. Efekt zależy od ilości i czasu stosowania.

Tak trudne słowo jak „chelatacja” odnosi się do procesu wiązania szkodliwych substancji w organizmie. Tak działa EDTA, kwas stosowany w medycynie w 5% roztworze. Po dotarciu do krwi, cząsteczki tej substancji wydają się otaczać jony metali ciężkich, nawet tak niebezpiecznych jak rtęć, uniemożliwiając im reakcję z komórkami. W takim stanie związanym, substancje toksyczne nie mogą już pozostawać w organizmie i są bezpiecznie wydalane. Dzięki temu efektowi sól wapniowo-disodowa EDTA jest często wykorzystywana w medycynie do skuteczniejszego leczenia wielu schorzeń, w tym chorób układu krążenia/

Jak preparat ten wpływa na zdrowie?

W dużych dawkach związek ten ma działanie cytotoksyczne, czyli hamuje pracę komórek. Szczególnie ważne jest, aby o tym pamiętać przy wyborze kosmetyków, ponieważ wnikają one w skórę. Z reguły opisując substancję EDTA w rubryce „skutki uboczne”, piszą tylko „indywidualna nietolerancja”. Jednak lekarze nie zalecają podawania tego leku dzieciom, co już daje do myślenia. Ekolodzy coraz częściej mówią, że skoro EDTA jest nadal tak szeroko stosowany, to nie da się uniknąć katastrofy ekologicznej. Bowiem nawet jeśli lek nie szkodzi człowiekowi, to gromadzi się w glebie, zaburzając naturalne procesy.

Na alarm biją organizacje ekologiczne. W otaczającej przestrzeni EDTA nie rozpada się na proste składniki jak inne związki chelatowe. Bezpieczeństwo systemu ekologicznego może być zagrożone.

Zapytajmy więc ponownie: „Co to jest EDTA? Lek czy inny potencjalnie szkodliwy dodatek chemiczny?” Sól wapniowo-disodowa edta ma zarówno dobroczynne, jak i szkodliwe właściwości. Dlatego zdecydowanie nie warto przyjmować tego aminokwasu jako suplementu diety bez recepty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.