Galusanu propylu (E310) zawarty w oleju, który mężczyzna wykorzystuje w kuchni do smażenia
Preparaty

Galusan propylu (E310) – właściwości, wpływ na ludzki organizm i charakterystyka

Poznaj właściwości galusanu propylu i jego wpływ na ludzki organizm.

Co to jest galusan propylu?

Galusan propylu, znany również jako E310, jest to chemiczny związek syntetyczny, otrzymywany w reakcji kwasu galusowego (jest on wytwarzany z garbników roślin) oraz alkoholu propylowego. Jest to substancja mało przebadana. Nie wiemy zbyt wiele na temat metabolizmu, jej wchłaniania i wydalania. Na ten moment dzienna dopuszczalna bezpieczna dawka galusanu propylu wynosi 1,4mg na każdy kilogram naszego ciała, ale są to dane tymczasowe. Jest syntetycznym przeciwutleniaczem. Nie dopuszczalny do żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci. Od 1948 roku ten przeciwutleniacz jest dodawany do żywności zawierającej oleje i tłuszcze, aby zapobiec utlenianiu . Jako dodatek do żywności jest stosowany pod numerem E310.

Jakie jest zastosowanie Galusanu propylu (E310)

Zastosowanie E310:

  • Galusan propylu służy do ochrony olejów i tłuszczów w produktach przed utlenianiem; jest stosowany w żywności, kosmetykach, produktach do włosów, klejach i smarach. 
  • Galusan propylu stosowany jest jako dodatek do tłuszczów oraz olejów wykorzystywanych do produkcji wyrobów spożywczych. Te z kolei poddawane są obróbce chemicznej. E310 możemy znaleźć między innymi w smalcach, tłuszczu rybnym, tłuszczu owczym, tłuszczy drobiowym oraz w tłuszczu wołowym.
  • Związek E310 spotkać możemy również w składzie gotowych ciast w proszku, w gotowych zupach, sosach oraz bulionach. Producenci żywności dodają go również do niektórych produktów zbożowych, przetworzonych orzechów, do mleka w proszku do automatów, ziemniaczanego suszu, do przypraw i różnego rodzaju aromatów, suszonego mięsa.
  • Galusan propylu często widoczny jest w składzie gum do żucia, które nieświadomie podajemy nierzadko dzieciom
Białe gumy do żucia zawierające Galusan propylu (E310)
Źródło: Pixabay.com
  • Używany często do produkcji olejków eterycznych oraz jako składnik suplementów diety.
  • Coraz częściej na galusan propylu w składzie decydują się producenci kosmetyków. Możemy znaleźć go w takich produktach jak kremy i emulsje (pełni funkcję konserwantu), oraz w kosmetykach do pielęgnacji włosów.
  • Niekiedy wykorzystywany do produkcji klejów i smarów.
  • E310 znajduje również zastosowanie jako przeciwutleniacz w mikroskopii fluorescencyjnej.

Jaki wpływ na ludzki organizm ma związek galusanu propylu?

Prawdopodobnym jest, iż galusan propylu wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Podczas badań przeprowadzanych na szczurach, dane wykazały, że może on doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Badanie przeprowadzone w 1993 roku na grubych gryzoniach wykazało niewielki lub żaden wpływ galusanu propylu na karcynogenezę. Badanie z 2009 roku wykazało, że galusan propylu działa jako antagonista estrogenu.

Jego niekorzystne działanie na ludzki organizm polega również na utrudnianiu wchłaniania żelaza (w efekcie częste przyjmowanie E310 może doprowadzić do rozwoju anemii).

Powinniśmy zdać sobie sprawę z możliwości, że galusa propylu może być przyczyną wielu chorób, takich jak na przykład egzema, astma, podrażnienia skóry oraz problemy żołądkowe. Kategorycznie zabrania się stosowania E310 osobom cierpiącym na alergię na aspirynę.

Choć badania nie potwierdzają ani nie zaprzeczają możliwości rakotwórczego działania galusanu propylu, jak wcześniej wpomniano dokonano odkrycia, że związek ten jest antagonistą estrogenu (antyestrogeny są powszechnie stosowane w celu powstrzymania hormonów steroidowych, estrogenu, przed wiązaniem się z receptorami estrogenu, co prowadzi do obniżenia poziomu estrogenu. Obniżony poziom estrogenu może prowadzić do komplikacji w rozwoju seksualnym. Antyandrogeny są antagonistami hormonów płciowych, które są w stanie obniżyć produkcję i wpływ, jaki testosteron może mieć na kobiece ciała). Być może, że jest on rakotwórczy, jednakże oczywistym jest, iż nie ma on korzystnego wpływu na organizm ludzki. należy być szczególnie ostrożnym podczas jego stosowania, najlepiej unikać wcześniej wspomnianego składnika w produktach. Zdajmy sobie sprawę z faktu, iż niewiele wiemy na temat związku E310 na ten moment. Ciężko określić gdzie jest on kumulowany w naszym organizmie oraz czy wchodzi w interakcję z przyjmowanymi przez nas lekami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.