Herbata z głogiem
Dom i ogród Zdrowa żywność

Głóg – właściwości, działanie, przeciwwskazania

Głóg to roślina ozdobna należąca do gatunku Crataegus. Najpowszechniej występuje w postaci głogu pospolitego tj. głóg jednoszyjkowy crataegus lub głóg dwuszyjkowy crataegus. Można go spotkać na terenie całej Polskiej. Roślina ta preferuje słoneczne miejsca. Jest wytrzymała na trudne warunki atmosferyczne i mało wymagająca. Często można ją spotkać na piaszczystych terenach, gdyż nie potrzebuje żyznej gleby. Ma postać krzewów, osiągających maksymalne rozmiary do 4 metrów. Jest gęsty, posiada ciemnozielone liście i długie kolce. Głóg może przybrać postać drzewa o wysokości od 8 do 10 metrów.

Głóg — charakterystyka

Liście  głogu — liść głogu jest dość drobny. Wierzchnią stronę ma ciemniejszą, zaś od spodu są jaśniejsze. Dodatkowo mają postrzępione końce.

Głóg owoce — owoce mają kształt kulki. Najczęściej są koloru ciemnoczerwonego bądź czerwonobrunatnego. Kolor owoców zależy od stopnia ich dojrzałości. W zależności od gatunku może również spotkać zielone i żółte. Głóg jednoszyjkowy crataegus i głóg dwuszyjkowy crataegus kwitną w maju. Owoce zbierane są dopiero we wrześniu.

Różnice między głogiem jednoszyjowym i głogiem dwuszyjkowym

Oba gatunki są spokrewnione. Różnią się miedzy sobą głównie liczbą nasion. Owoce dwuszyjkowego mają dwa lub trzy nasionka, jednoszyjkowego tylko jedno nasionko.

Głóg jednoszyjkowy Głóg dwuszyjkowy
Długość liści głogu 2-4 cm Długość liści głogu 2-6 cm
Wygląd liści: jajowate, głęboko klapowane Wygląd liści: płytko klapowane
Kwiat — pięć białych płatków, czerwone pręciki, jeden słupek z jedną szyjką Kwiat – pięć białych, jasnoróżowych, jeden słupek z dwoma szyjkami
Owoc-jajowaty, odcień brązu, jedna pestka Owoc-ciemnoczerwony, bardziej okrągłe, zawiera dwie lub trzy pestki

Właściwości głogu

Owoce głogu
Źródło: Freepik.com

Roślina ta jest bardzo bogata w składniki mineralne i związki chemiczne. Zawiera wiele mikroelementów takich jak : potas, wapń, magnez, fosfor, sód. Dostarcza spore dawki  witaminy C.

Kwiaty głogu zawierają związki flawonoidowe. Związki te rozkurczowo działają na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych. Zawieraja również procyjanidyny, wpływające na obniżenie ciśnienia tętniczego. W ich składzie znajduje się również witamina A oraz alkohol cukrowy.

Dodatkowo w składzie rośliny znajdziemy garbniki i pektynę, które odpowiadają za uczucie sytości i poprawiają perystaltykę.

Polifenole, które są zawarte w owocach głogu, mają działanie przeciwutleniające. Zmniejszają one ryzyko wystąpienia problemów z sercem czy cukrzycy typu 2. Mają również dobry wpływ na skórę i zapobiegają jej przedwczesnym starzeniem się. Liść głogu i kwiaty wydzielają ekstrakty, które stosuję się w przypadku niewydolności serca.

Kaloryczność

W 100 g owoców jest 391,3 kalorii. W przeliczeniu na makro składniki wyróżnimy.

  1. Białko 3,97
  2. Tłuszcz 0,83
  3. Węglowodany 91,99
  4. Popiół 3,21

Głóg działanie

Dzięki swojemu składowi ma bogate właściwości lecznicze:

  • obniża poziom cholesterolu,
  • wpływa na spadek ciśnienia krwi,
  • może mieć wpływ na leczenie profilaktyczne przy udarach mózgu,
  • wpływa korzystnie na układ krążenia,
  • działa przeciwzapalnie,
  • przyczynia się do wzrostu leukocytów,
  • oddziałuje na układ trawienny,
  • ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Zastosowanie głogu

Głóg posiada szereg zastosowań. Przede wszystkim w pomaga na różnego rodzaju choroby.

Przy stosowaniu należy również pamiętać, że tak jak każda roślina głóg może mieć działanie uboczne.

Głóg na wysokie ciśnienie

W medycynie chińskiej zaleca się spożywanie owoców głogu podczas leczenia zbyt wysokiego ciśnienia.  Może on działać jako środek rozluźniający. Rozluźniając zwężone naczynia skutecznie obniży ciśnienie krwi. Należy przy spożywaniu pamiętać o głogu i przeciwwskazaniach.

Głóg na cholesterol

Cholesterol na odpowiednim poziomie jest naturalnym zdrowym tłuszczem. Odgrywa istotną rolę podczas produkcji hormonów i transportu składników odżywczych.  Jeśli występuje zbyt duży poziom cholesterolu wpływa to negatywnie nasz układ sercowo — naczyniowy. Nagromadzone płytki miażdżycowe mogą doprowadzić to blokady naczyń. Następstwem tego jest zawał serca czy też udar.

Po przeprowadzeniu badań na myszy, której podano dwie dawki głogu stwierdzono, że poziom złego cholesterolu się obniżył.

Głóg na problemy z trawieniem

Wyciąg z głogu, sok z głogu od zarania dziejów stosowane są w leczeniu niestrawności. Owoce w składzie posiadają błonnik, który pomaga trawić i działa ja prebiotyk. Redukuje również zaparcia. Dzięki odpowiedniej dawce błonnika przyspiesza proces trawienia. Pokarm sprawniej pokonuje całą drogę w układzie pokarmowym. Bardzo cenny dla osób chcących zadbać o swoją sylwetkę. Podczas diety każda dodatkowa „pomoc” jest mile widziana. Zaczynając od tego,że mamy uczucie sytości. Dodatkowo podczas zaczynania zmiany trybu życia. Wprowadzenie nowych zwyczajów, dodatkowego ruchu. Nauczenie się tego może wywołać stres – wiąże się u wielu osób z zaparciami. Organizm przedstawiając się na nowy pokarm też często może nie chcieć z nami współpracować i wtedy przyda nam się jakiś sposób. Głóg pomimo kaloryczności jest zdrową opcją. Nie wymaga zatruwania naszego organizmu lekami w proszku. W natrualny sposób możemy sobie pomóc. Podczas używania przepisów należy jednak pamiętać o stosowaniu zamienników,jeżeli chodzi o cukier. Erytrol czy miód również spełnią role naturalnego słodzika.

Głóg jako bomba witaminowa

Głóg jednoszyjkowy crataegus jest źródłem witaminy PP i witaminy C. Wpływają one na odporność. Odporność w dzisiejszych czasach jest bardzo istotną sprawą. Żyjemy w ciągłym biegu. Klimat jest zmienny, pogoda potrafi nam zrobić czasami niezłego psikusa i o przeziębienie nie trudno. Część z nas zapewne pracuje w warunkach niekoniecznie sprzyjającym. Zbyt niska temperatura, bądź zbyt wysoka, możliwość przewiania organizmu.

Niewyspanie, kiepska dieta, siedzący tryb życia. Wszystko wpływa na naszą odporność. Najzdrowszym sposobem na uzyskanie witaminy C byłoby spożywanie owoców. Jednak nie każdy z nas lubi. Dobrym rozwiązaniem jest więc spożycie głogu. Dostarcza on odpowiednią dawkę witaminy C. Możemy go przyrządzić w dowolny nam sposób i cieszyć się smakiem. Czerpiąc z tego korzyści nie tylko dla podniebienia, ale również i dla zdrowia.Witamina C natomiast pomaga w przeziębieniach i przy objawach grypy.

Witamina PP rozszerza naczynia krwionośne i wpływa na pracę mózgu. Dzięki czemu nasza kondycja psychiczna staję się lepsz. Poprawia się koncentracja. Jesteśmy w stanie zrobić więcej, skupić się na danym zdaniu. Nie potrzebujemy dodatkowych wspomagaczy w postaci kawy i jakże popularnych teraz energetyków. Zawsze możemy przygotować sobie taki napar i wziąć do pracy. Ewentualnie konfitury i zjeść w formie drugiego śniadania. Pożyteczne i przyjemne. Coś słodkiego gdy mamy kiepski dzień i do tego wpływa na nasz mózg. Należy pamiętać, żeby stosować wszystko z rozwagą.

Dodatkowe działanie głogu

Działanie głogu zauważalne jest również w przemianie makroelementów, tj. białek, tłuszczy i węglowodanów. Głóg jako krzew zawiera również witaminę A i witaminę B.

Witamina A korzystnie wpływa na nasz organizm i odpowiada między innymi za stan skóry, paznokci włosów. Odgrywa również rolę w procesie odpornościowym naszego organizmu, odpowiada za szybsze gojenie ran. Wpływa ona również na płodność i rozwój embrionalny.

Witamina B odpowiada natomiast za funkcjonowanie układu nerwowego. Wpływa korzystnie na zdrowie psychiczne, poprzez łagodzenie napięcia nerwowego. Jest istotna przy produkcji hemoglobiny, ma więc wpływ na ciśnienie krwi. Jak i również na skurcze mięśni,  łagodzi więc cierpnięcie nóg czy jakże dokuczliwe nocne skurcze nóg. Dodatkowo oddziałuje na wiele innych ważnych aspektów naszego funkcjonowania. Spożywanie jej w naturalny sposób, poprzez spożycie głogu przyniesie naszemu organizmowi same korzyści.

Głóg plus magnez

Na rynku możemy spotkać preparaty łączące głóg i magnez. Takie połączenie najskuteczniej wzmacnia serce oraz działa jak bariera ochronna na naczynia krwionośne.

Głóg ma również wpływ na stres. Jego olejki poprawiają samopoczucie. Łagodzą napięcie i pomagają się wyciszyć. Warto zażywać ich podczas długotrwałego wysiłku umysłowego, gdyż wpływa on również na koncentrację.

Przepisy z głogiem

Napar  z głogu

Należy rozdrobnić liść głogu i kwiaty. Jedną łyżeczkę rozdrobionych liści i kwiatów zalać ciepłą wodą ( ok. 250 ml). Całość ogrzewać około 3 minut. Przed wypiciem odcedzić. Napar należy przygotowywać przed wypiciem. Pomaga on na bóle stawowe oraz mięśniowe.

Napar z owoców głogu

Dwie łyżeczki owoców należy zalać wrzątkiem. Zaparzyć je przez 20 minut. Liść głogu jest na tutaj zbędny. Można spożywać 3 razy dziennie.

Grzaniec z głogiem

Składniki:

Butelka wina wytrawnego, garść świeżych owoców głogu, 2 gałki muszkatołowe, goździki, anyż, cynamonu.

Przygotowanie:

Głóg należy wcześniej umyć i pozbyć się szypułek. Następnie wlewamy wino do garnka. Czekamy, aż zacznie delikatnie się gotować i dorzucamy wszystkie składniki. Do smaku możemy dodać łyżkę cukru brązowego. Całość gotujemy 15 minut.

Sok z głogu

Składniki:

1 kg owoców głogu; 300 g cukry, miód, 2 litry wody

Przygotowanie:

Z owoców należy usunąć pestki. Wodę z cukrem i miodem gotować do momentu rozpuszczenia się cukru i stworzenia się jednolitej masy. Do gotowej masy dodać wcześniej rozdrobnione owoce i pozostawić na ogniu do 15 minut. Sok należy spożyć w ciągu 1-2 dni.

Herbata

Głog do herbaty
Źródło: Freepik.com

Składniki:

2 łyżeczki suszonych kwiatów, 250 ml wody

Przygotowanie:

Wsypane owoce zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy do zaparzenia na około 20 minut. Po tym czasie możemy ją spożyć. Idealnie nadaje się na spożycie przed snem gdyż wpłynie kojąco na nasz organizm.

Konfitura z głogu na miażdżycę

Składniki:

500 g owoców; 500 g cukru, 1,5 l wody

Przygotowanie:

Owoce oczyścić i usunąć pestki. Gotowaną wodą zalać owoce. Gotować do momentu w, którym będą miękkie. Następnie wyłowić je z wody i dodać cukier. Zamiennie można dodać erytrolu bądź słodzić miodem.Syrop gotować 10 minut. Dodać wyłowione wcześniej owoce i gotować kolejne 10 minut. Po ugotowaniu zdjąć z palnika i zostawić na noc. Rano odlać syrop i gotować przez 5 minut. Kolejno dodać wyłowione owoce i gotować całość do jednolitej masy.  Gorącą masę przelać do słoiczków. Zakręcić szczelnie i postawić do góry dnem.

Do przepisów z głogiem można zaliczyć również wszelkiego rodzaju konfitury z dodatkami innych owoców, dżemy i herbaty na bazie owoców z lekka modyfikacją. Wyciągnięcie ich podczas okresu jesienno — zimowe może uchronić nas od choroby, gdyż wzmocnimy sobie odporność. Dostarczymy odpowiednich witamin w jakże ciężkim dla nas okresie.

Głóg w ciąży

W ciąży organizm kobiety jest mocno wrażliwy na wszelkiego rodzaju leki. Leki bazujące na naturalnych ziołach w tym głóg mogą mieć działanie uboczne.  Każde stosowanie leku powinno być konsultowane z lekarzem. Samemu nie powinno się stosować nic w trakcie trwania ciąży i karmienia piersią. Nie ma żadnych doniesień na działanie i przeciwwskazania co do stosowania głogu. Jednak ze względu na swoje rozkurczowe właściwości, może za bardzo rozluźnić mięśnie macicy. Istnieje wtedy możliwość poronienia.

Głóg i przeciwwskazania

Kwiat głogu nie ma jakiś konkretnych przeciwwskazań co do spożywania. Jest łagodny i może być stosowany długotrwale. Bez pojawienia się skutków ubocznych. Powinniśmy jednak podchodzić do niego z głową. Mowa tu o osobach, które borykają się z chorobami przewlekłymi, są pod stałą opieką lekarza. Tu w szczególności należy zwracać uwagę na to co spożywamy i jak może spożywanie danego produktu wpływać na nasz organizm.

Główne przeciwwskazania co do spożycia głogu kierowane są do osób z niskim ciśnieniem. Skład głogu może za nadto obniżyć już i tak niskie ciśnienie i doprowadzić do wstrząsu spowodowanego hipotensją. Nie zaleca się również spożywania głogu kobietą w ciąży.

Głóg i jego działanie uboczne

Głóg
Źródło: Freepik.com

Podczas przeprowadzania badań mających na celu sprawdzenie stosowania głogu zgodnie z wytycznymi, nie stwierdzono skutków ubocznych. Jednak jak każdy lek, może wywołać niepożądane działania. Wszystko zależy od ludzkiego organizmu. Na każdego z nas może mieć on inny wpływ. Do najczęściej zaliczanych niepożądanych działań są zawroty głowy.

Działanie uboczne głogu to również:

  • nudności,
  • zmęczenie,
  • ból głowy,
  • problemy jelitowe, biegunki,
  • ospałość,
  • arytmia,
  • krwawienie z nosa,
  • nadpotliwość.

Przyjęcie zbyt dużej ilości powoduje również zbytnie obniżenie ciśnienia krwi i niejednostajną pracę serca.

Głóg nasila również działanie leków na serce. Może również wpływać na działanie innych leków. Przy przyjmowaniu jakichkolwiek leków należy mieć na względzie to, że głóg zaburzy ich prawidłowy wpływ na nasz organizm.

Odradza się również stosowania preparatów z głogu u dzieci. Nie wiemy jak wpływa na organizm dziecka, który dopiero się kształtuje. Osoby nadwrażliwe na wszystkie substancje zawarte w głogu również powinny przyjmować go doraźnie. Głóg zawiera zespół różnorakich witamin i związków, które mają lecznicze działanie. Przyjmowanie ich, gdy na przykład nie tolerujemy witaminy C, bądź w dużych ilościach wywołuje ona u nas alergie jest bardzo nierozsądne.

Gdy podczas zażywania głogu zauważymy jakieś niepokojące nas działanie uboczne głogu powinniśmy natychmiast zaniechać  jego spożywanie i zgłosic się do lekarza. Często jesteśmy nieświadomi swojego organizmu. Możemy nawet nie wiedzieć, że mamy problemy z sercem. W tym przypadku byłoby to dość niebezpieczne, jeśli okazałoby się, że mamy problemy z niskim ciśnienie.

Głóg, gdzie można kupić?

Jeśli nie mamy czasu bądź zdolności kulinarnych możemy zakupić gotowe produkty. Sprzedawane są one w różnych postaciach. Spotkamy je w formach suplementu diety np. w tabletkach. Jest dostępny zarówno w aptekach, jak i sklepach internetowych. Cena takich tabletek to około 20,00 złotych. Sprzedawany jest również w postaci herbaty, soku, ziół do zaparzania. Warto przed zakupem zapoznać się ze składem i szukać tych, które mają jak najwięcej naturalnych składników. Najpewniejszym źródłem są apteki oraz sklepy zielarskie bądź ze zdrową żywnością czy ekologiczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.