Warzywa na targu
Zdrowa żywność

Jak przekonać dużych i małych niejadków do jedzenia warzyw?

Warzywa to niezwykle istotny element codziennej diety. Jednak w praktyce zdecydowanie zbyt rzadko goszczą one na naszych talerzach. Warto to zmienić i na stałe włączyć te smaczne i zdrowe produkty do rodzinnego menu.

Z ich użyciem możemy przygotować rozmaite dania, które zarówno dorosłym, jak i dzieciom dostarczą mnóstwo wartościowych substancji mineralnych. Warzywa mogą być też pełnowartościowym posiłkiem, który doda energii na kolejne codzienne aktywności i zmagania z licznymi obowiązkami.

Smaczne i zdrowe dania z wykorzystaniem warzyw

Warzywa są doskonałym składnikiem, który w wielu przypadkach można spożywać na kilka sposobów – na surowo, gotowane, pieczone, smażone lub duszone. Z surowych warzyw można przygotować pyszne sałatki lub surówki, samodzielne przekąski z różnymi sosami, wiosenne rollsy zawinięte w papier ryżowy lub delikatne liście chrupiącej sałaty. Pieczone lub smażone warzywa są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, rybnych lub wegetariańskich, jak choćby kotleciki, pieczeń czy gulasz. Mogą być też głównym składnikiem sosu do makaronu, kaszy czy ryżu. Z gotowanych warzyw możemy przygotować pyszne wywary i zupy-kremy, smaczne pesto, wegetariańskie pasztety lub pasty do kanapek. Inne pomysły na warzywne dania znajdziesz na stronie https://www.kaufland.pl/konkursy-akcje/jedzenie-to/owoce-warzywa.html.

Warzywa w deserach? Czemu nie!

Dania wytrawne to nie wszystkie zastosowania warzyw. Możemy ich używać także do przygotowania zdrowych deserów, które można włączyć zarówno do diety dzieci, jak i dorosłych. Jakie domowe słodkości możemy przygotować z wykorzystaniem sezonowych warzyw? Upieczone buraki, bataty lub fasola mogą stać się bazą do ciasta, np. do brownie, babeczek lub korzennych ciasteczek. Z surowej marchewki lub szpinaku upieczemy kolorowe ciasta, podobne do biszkoptu lub piernika. Dynia lub batat mogą być podstawą delikatnych, lekko słodkich kremów, które można podawać z ulubionymi owocami. Z soków warzywnych, np z soku z buraka czy marchewki można przygotować galaretki, a z warzywnego pure – domowe lody. Dla największych niejadków lub sportowców doskonałą opcją są też warzywno-owocowe koktajle. Do ich przyrządzenia możemy sięgnąć po takie warzywa jak szpinak, zielony ogórek, dynia, seler naciowy, burak, rukola czy pomidor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.