sproszkowana kurkuma
Choroby Uroda Zdrowa żywność

Kurkuma a zdrowie – jakie właściwości odżywcze ma kurkuma i jak ją stosować?

Kurkuma to przyprawa znana od wieków i często stosowana w kuchni azjatyckiej. Charakteryzuje się tym, że nadaję potrawom intensywną żółtą barwę. Dzięki swoim cudownym właściwościom zyskuje wielką popularność również w krajach Europy. Jak ją stosować i co warto wiedzieć o jej właściwościach?

Kurkuma a zdrowie

Kurkuma a zdrowie – co warto wiedzieć o jej cudownym działaniu? Jest ona bogata w związki lecznice nazywane kurkuminoidami, a jednym z najważniejszych jest kurkumina. To silny przeciwutleniacz, który wykazuje właściwości przeciwzapalne.

Obecnie przeprowadza się liczne badania, poruszające temat – kurkuma a zdrowie,  i podkreślają one przeciwnowotworowe oraz antyoksydacyjne właściwości kurkuminy. Jej korzystne działanie wyjaśnia się tym, że oddziałuje ona na wiele związków – takich jak cytokiny, białka, enzymy lub czynniki transkrypcyjne. Warto jednak zauważyć, że jej biodostępność jest niewielka, gdyż jest ona absorbowana tylko w małym stopniu z jelit.

Istnieje jednak sposób, aby ulepszyć wchłanianie tego dobroczynnego związku – wystarczy równocześnie spożywać piperynę, która zwiększa zdolności przyswajania kurkuminy nawet o 2000%. Co więcej, piperyna wspomaga procesy trawienne oraz wchłanianie się innych cennych składników odżywczych.

Kurkuma – właściwości tej cudownej substancji

Kurkuma i właściwości, które posiada, wykazują bardzo pozytywny wpływ na organizm. Chociaż badania nad jej wpływem na ludzki organizm cały czas są w toku, już dziś wiemy, że wyróżnia się prozdrowotnym działaniem.

Najbardziej znane działanie kurkumy to wpływ na ludzki mózg. Poleca się stosowanie jej w przypadku dolegliwości, które spowodowane są udarem oraz chorobą Alzheimera.

Naukowcy podkreślają, że zawarte w niej substancje pobudzają komórki mózgowe, dzięki czemu znajdują zastosowanie w leczeniu depresji oraz terapii zaburzeń osobowości. Kurkuma  i właściwości, które posiada sprawia, że jest chętnie stosowana w terapii przeciwko nowotworom. Odpowiedzialna za to jest szczególnie kurkumina.

Kurkumę stosuje się też w leczeniu różnego pochodzenia infekcji na tle wirusowym. Pozwala ona na zahamowanie rozwoju wirusów oraz zapobiega powstawaniu schorzeń grzybiczych, oraz bakteryjnych. Korzystnie działanie kurkumy dotyczy również oczu – zawarte w niej składniki wykorzystuje się w leczeniu jaskry oraz w przypadku zapalenia spojówek.

Kurkuma – jak stosować?

Kurkuma – jak stosować tę dobroczynną przyprawę? Na rynku znajdziemy ją w formie proszku, jako świeżą przyprawę oraz w formie kapsułek jako suplement diety.

Możemy stosować ją podczas gotowania oraz w postaci surowej – na przykład w soku. Kurkuma ma subtelny, korzenny smak, który nada naszym potrawom nie tylko pięknego koloru, ale i delikatnego smaku.

makaron z kurkumą i pomidorkami
Źródło: Pixabay.com

Poleca się dodanie łyżeczki przyprawy podczas gotowania ryżu. Możne ona służyć do marynowania mięs – na przykład kurczaka. Gdy dodana jest do duszonych warzyw sprawi, że będą się pięknie prezentować na talerzu oraz nabiorą bardziej intensywnego smaku. Kurkumę w proszku możemy dodać również do zup, sosów czy potraw z soczewicy. Wiele osób z powodzeniem zaparza pokrojoną na plasterki kurkumę, a następnie pije  lub zciera ją na tarce i wyciska z niej sok.

Kurkuma – jak stosować ją w formie tabletek?

Wygodną formą, aby każdego dnia dostarczyć swojemu organizmowi wystarczającej ilości kurkumy jest zakup suplementu diety. Zamknięta w kapsułkach, często łączona jest z piperyną w proporcjach, które pozwalają organizmowi odnieść jak najwięcej korzyści.

Kurkuma a uroda

Kurkuma nazywana jest też złotym środkiem na urodę. Jej właściwości doceniane są nie tylko w kuchni, ale również w walce o piękny wygląd. To doskonała broń na trądzik, przebarwienia skóry oraz zmarszczki. Poleca się wykonywanie maseczek w zaciszu domowym, których głównym składnikiem jest właśnie kurkuma. Wystarczy zmieszać sproszkowaną przyprawę wraz z oliwą z oliwek, płynnym miodem oraz naturalnym jogurtem. Przeciwzapalne działanie kurkumy oraz inne substancje, bogate w witaminy poprawią stan cery i nadadzą jej blasku.

Autor: Sylwia Stach – od roku na pełny etat zajmuje się pisaniem artykułów.
Najlepiej czuje się poruszając tematy zdrowia oraz urody.

Źródło:

  • http://www.phmd.pl/api/files/view/29554.pdf.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.