Słodycze zawierające w składzie kwas fumarowy
Preparaty Zdrowa żywność

Kwas fumarowy (E297) – czym jest, zastosowanie, wpływ na organizm

Kwas fumarowy to substancja naturalnie występująca w przyrodzie. Zwykle pozyskiwana jest z grzybów oraz mchu. W warunkach laboratoryjnych kwas fumarowy udało się pozyskać 1817 roku. Jednak do tej pory zrobiła to jedynie dwóch naukowców w procesie destylacji kwasu jabłkowego. Czym jest ta tajemnicza substancja i jakie znajduje zastosowanie? Czy kwas fumarowy jest bezpieczny dla człowieka?

Czym jest kwas fumarowy?

Kwas fumarowy nazywany także kwasem trans-butenodiowym. Jest to ciało stałe, w postaci białych kryształków, koloru białego. Charakteryzuje się słabą rozpuszczalnością w wodzie. Jego temperatura topnienia to około 300 stopni Celsjusza. Zwykle występuje pod symbolem E297, oznacza to, że substancja musi spełniać kryteria bezpieczeństwa wyznaczone przez Unię Europejską.

Przypisana litera oraz numer informuje, do jakich produktów może być dodawany, oraz w jakiej ilości. Substancja często używana w przemyśle spożywczym, wykazująca właściwości hydrofobowe oraz izolujące wilgoć. Dzięki temu przedłuża świeżość produktów. Niekiedy stosowany także do produkcji kosmetyków czy leków. 

Kwas fumarowy- zastosowanie

E297 znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Kwas fumarowy przede wszystkim stosowany jest jako przeciwutleniacz, chroniący żywność przed zepsuciem na skutek utleniania. E297 to także konserwant, przedłużający przydatność produktów do spożycia, ponadto chroniący żywność przed szkodliwymi mikroorganizmami. Substancja stosowana jest także jako kwas, zwiększająca kwasowość produktu, pozwalająca kontrolować i modyfikować jego poziom. Kwas fumarowy znajdziemy w produktach tj.

  • napoje bezalkoholowe,
  • galaretki,
  • dżemy,
  • ciasta w proszku,
  • mięso,
  • wędliny,
  • guma do żucia,
  • herbata,
  • polewy.

Ponadto kwas fumarowy często dodawany jest do różnego rodzaju pasz dla zwierząt. Chętnie wykorzystuje go także przemysł kosmetyczny, ponieważ substancja wykazuje właściwości grzybobójcze oraz bakteriologiczne. E297 często możemy spotkać w produktach na kaca, gdyż zapobiega lub łagodzi objawy nadmiernego spożycia alkoholu. Zwykle jest także bardzo ważnym składnikiem leków na łuszczycę, gdyż wykazuje  właściwości hamujące aktywację limfocytów T. 

Mężczyzna czytający skład tabletek na kaca, który zawiera kwas fumarowy
Źródło: Freepik.com

E297- szkodliwość

Przy opisywaniu szkodliwości substancji na organizm ludzki, używa się tzw. ADI. Na podstawie badań wykonywanych na zwierzętach, określa się ewentualną szkodliwość produktu oraz wyznacza się maksymalną dozwoloną, dzienną dawkę. ADI w przypadku kwasu fumarowego jest nieokreślone, oznacza to, że substancja uznawana jest za nieszkodliwą, niewywołującą żadnych skutków ubocznych. E297 zwykle dodawany jest do żywności w bardzo małych ilości, zbyt małych, by wywołać jakiekolwiek zmiany w organizmie ludzkim. E297 dopuszczany jest także jako składnik produktów dla dzieci.

Warto jednak pamiętać, że kwas fumarowy używany w środkach na łuszczycę niekiedy wywołuje, zwykle niegroźne skutki uboczne. Zaliczamy do nich głównie bóle głowy, problemy żołądkowo- jelitowe, uderzenia gorąca lub infekcje górnych dróg oddechowych. Wszystkie objawy ustępują po odstawieniu leku z kwasem fumarowym.

Kwas fumarowy w przemyśle spożywczym pełni bardzo ważną funkcję. Jak każdy konserwant, przedłuża zdatność produktu do spożycia. Ma bardzo pozytywne właściwości, chroniące człowieka przed zatruciami, toksynami, chorobowotwórczymi bakteriami. Konserwowanie żywności, to praktyka znana od lat, kiedyś poprzez suszenie, solenie bądź wędzenie, obecnie przy użyciu substancji naturalnych czy syntetycznych. Niekiedy substancje to mają tendencję, do nadmiernego kumulowania się w organizmie, dlatego świeża żywność, z krótką datą ważności zawsze będzie lepszym wyborem. Często jednak zmuszeni jesteśmy bazować na konserwowanych produktach. Wtedy warto wybierać żywność, z dodatkiem substancji uznawanych za niegroźne dla człowieka. Z pewnością odpowiednie, zbilansowane żywienie będzie miało pozytywny wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Dlatego warto, być świadomym konsumentem, czytającym etykiety oraz znającym oznaczenia produktów!

Źródło:

  • Chemia w pożywieniu, Hans Urlich Grimm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.