Kobieta w niebieskim żakiecie trzymająca w dłoniach ponacinane mango
Uroda Zdrowa żywność

Mango – właściwości, wpływ na zdrowie, jak jeść, zastosowanie

Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już w Indiach 4000 lat temu. Sprowadzanie mango do Europy zaczęło się w XVI wieku. Przeprowadzone przez naukowców badania pokazują, że mango może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów i obniżać poziom cukru we krwi oraz zły cholesterol. Ponadto właściwości zawarte w mango mogą łagodzić ból gardła i chrypkę. Sprawdź, co jeszcze „potrafi” mango. Należy nadmienić, że fraza 'mango jak jeść’ budzi dość spore zainteresowanie, dlatego tę kwestię również omówimy.

Mango – wpływ na zdrowie

Substancje zawarte w mango mogą hamować rozwój raka piersi i okrężnicy.

Oto wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z AgriLife Research w Teksasie, opublikowane na stronie internetowej EurekAlert: Para uczonych przetestowała wpływ ekstraktu z mango na różne komórki rakowe – raka płuc, białaczkę, raka prostaty, raka piersi i raka okrężnicy. Jak się okazało, składniki zawarte w ekstrakcie z mango, najskuteczniej hamują wzrost dwóch ostatnich komórek nowotworowych, poprzez apoptozę (śmierć komórki) bez wpływu na zdrowe komórki. To wszystko za sprawą zawartości polifenoli (zwłaszcza galotanin). Jednak w przypadku pozostałych guzów efekt jest znacznie słabszy. Według badań przedstawionych na spotkaniu Amerykańskiego Towarzystwa Biologii Eksperymentalnej (FASEB), pomimo tego, że mango zawiera dużą ilość cukru, codzienne spożycie tego owocu może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi. Badanie to zostało wprawdzie przeprowadzone na myszach, a nie na ludziach, to jednak wyniki badania dają nadzieję pacjentom z cukrzycą typu 2.

Mango właściwości

Jedzenie mango może pomóc zmniejszyć insulinooporność i poprawić tolerancję glukozy. Naukowcy z University of Oklahoma uważają, że dodając mango do codziennej diety uregulujemy również poziomy lipidów, zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób układu krążenia. Potwierdzili to eksperci z University of Queensland, którzy poszli o krok dalej i dodali, że mango jest skuteczniejsze niż niektóre leki na cholesterol i cukrzycę. Ponadto mango zawiera dużą ilość potasu, który może obniżyć poziom podwyższonego ciśnienia krwi. Dlatego jedzenie mango może zmniejszyć ryzyko zespołu metabolicznego, który obejmuje wysoki poziom trójglicerydów, cholesterolu, cukru we krwi i ciśnienia krwi.

Mango afrykańskie na pozbycie się tłuszczu?

Według badań naukowców z Kamerunu, ekstrakt z nasion afrykańskiego mango może pomóc szybko pozbyć się nadwagi. Obecnie ekstrakt w postaci tabletek jest bardzo popularny w żywności odchudzającej w Stanach Zjednoczonych. Jednak inni naukowcy wyrazili wątpliwości co do tego raportu. Twierdzą, że suplement nie jest odkryciem i nie w każdym przypadku okaże się skuteczny.

Ekstrakt z nasion tego egzotycznego owocu zawiera błonnik, który od dawna znany jest ze swoich delikatnych właściwości. Pamiętajmy jednak, że ekstrakt z mango zawiera dużą ilość błonnika, dlatego należy sprawdzić, czy dawka ta nie zakłóca wchłaniania innych niezbędnych minerałów i składników odżywczych naszemu reaganizmowi. Każdy z nas powinien pamiętać, że nawet najbardziej wartościowe produkty, spożywane w nadmiarze, mogą  powodować skutki uboczne.

Czy mango może być źródłem wysypki?

Jak się okazuje, mango może powodować alergie. Po spożyciu owocu mango, alergicy mogą odczuwać podrażnienia skóry, opuchnięte usta i wysypkę. W skrajnych przypadkach może nawet dojść do wstrząsu anafilaktycznego.

Mango – zastosowanie

Dojrzałe, soczyste mango o wspaniałych właściwościach odżywczych
Źródło: Pexels.com

Sok z mango przyspiesza regenerację gardła i pomaga w złagodzeniu bólu i dokuczliwej chrypki. Olejek z mango ma właściwości nawilżające i regenerujące, dlatego polecany jest do cery suchej i dojrzałej. Obecnie olejek jest zwykle składnikiem kremów i balsamów, a także szamponów oraz odżywek. 

Dojrzałe owoce mango powinny mieć odcienie zieleni, żółci i czerwieni (radzimy unikać zielonych lub zbyt różowych odcieni) i być wystarczająco miękkie – wystarczy przycisnąć owoc palcami – miąższ się ugnie. Oznacza to że owoc jest idealny do spożycia. Ponadto skórka owocu powinna być jędrna i nie lepka. Przyjemny zapach z końca łodygi również świadczy o jakości mango.

Dojrzałe mango są pomarańczowo-żółte, słodkie, bardzo soczyste i gęste. Rozpływają się w ustach. Mango może być składnikiem orzeźwiającej sałatki owocowej. Do takiej sałatki owocowej najlepiej dodać sok z cytryny i imbir. Połączenie smaku cytryny, imbiru i mango jest nie tylko wyborne, ale także stanowi dawkę witaminowej bomby!

Co więcej, mango może być także dodatkiem do ciast, np. sernika. Nadaje się również do przystawek z dodatkiem szynek, raków, łososia i innych dań mięsnych. Z drugiej strony w Ameryce Łacińskiej mango przyprawia się zwykle przy użyciu następujących dodatków:

  • chili,
  • soli,
  • sosu sojowego.

Mango jak jeść?

Mango jak jeść to kwestia sporna – każdy ma inne sposoby. Ale najprościej zjeść mango można krojąc je wzdłuż na trzy części. Następnie wystarczy obrać nożem dwa plastry boczne, a środkową część po obraniu oddzielić od pestki. Świeże, surowe mango jest po prostu pyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.