Domowa mąka migdałowa
Dom i ogród Zdrowa żywność

Mielone migdały, czyli domowa mąka migdałowa – jak zrobić ją samemu i jakie ma właściwości?

W dzisiejszych czasach bardzo często zapominamy o prawidłowym odżywianiu organizmu. Nie każdy z nas zdaje sobie sprawę, że nieprawidłowe odżywianie przez dłuższy czas może doprowadzić do nieodwracalnych zmian. Warto więc znaleźć chwilę w ciągu dnia na przygotowanie choćby jednego pełnowartościowego posiłku. Nie zaszkodzi również zastąpić niektórych produktów ich zdrowszą wersją.

Migdały i ich wartości

Migdały często mylone są z orzechami. Jednak są to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Najczęściej uprawia się ich słodką odmianę. Wyróżnia się również odmianę gorzką, której surowe owoce są trujące. Jednak korzysta się z nich do wyrobów oleju (po wyodrębnieniu trujących substancji), z którego wytwarzane są alkohole, mydła lub olejki do ciasta. Natomiast migdały słodkie można spożywać surowe bądź wykorzystywać do produkcji przetworów, a także jako dodatek do ciast. Mają również zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie.

Migdały są oceniane jak owoce wysokokaloryczne. 100 gram migdałów pozwala dostarczyć do organizmu aż 580 kalorii. Jednak są one bardzo odżywcze, ponieważ zawierają głównie tłuszcze nienasycone. W porównaniu do nasyconych są one znacznie lepsze. To właśnie tłuszcze nienasycone dostarczają znacznej energii, chronią przed chorobami, wspierają serce i regulują poziom cholesterolu. Oprócz tłuszczów spożywanie migdałów pozwala organizmowi zapewnić dawkę cennych minerałów i witamin.

Jakie witaminy zawierają migdały?

Oto one:

  • Potas.
  • Miedź.
  • Kwas foliowy.
  • Błonnik.
  • Niacyna.
  • Ryboflawina.
  • Żelazo.
  • Cynk.
  • Mangan.
  • Witaminy z grupy B.
  • Witamina E.

Dodatkowo w 100 gramach migdały zawierają 20 g białka, 20,5 g węglowodanów oraz 4,5 g wody.

Jak można zauważyć, migdały mogą mieć spory wpływ zarówno na dobry stan zdrowia, jak i dietę. Dlatego naprawdę warto wprowadzić je do swojego jadłospisu. Nie trzeba jednak jeść migdałów na surowo, można przygotować z nich choćby mąkę.

Mąka migdałowa i jej właściwości

Ciasteczka z mąki migdałowej
Źródło: Freepik.com

Tak właściwie mąka migdałowa swoje właściwości zyskuje dzięki owocom, z których powstaje. Jednak jej spożywanie może wpłynąć na organizm jeszcze w innych przypadkach.

  • Jak wcześniej wspomniano, migdały obniżają poziom cholesterolu we krwi, a co za tym idzie, zmniejsza się ryzyko chorób serca oraz układu krążenia. Cholesterol jest związkiem chemicznym występującym w osoczu oraz krwi. Jego zwiększenie powoduje nie tylko złe samopoczucie, ale również może doprowadzić do poważnych chorób, w tym nawet do zawału.
  • Wprowadzenie mąki migdałowej może pomóc również uchronić człowieka przed rakiem okrężnicy, który może się pojawić przez spożywanie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa albo zbyt małej błonnika. To właśnie dzięki temu drugiemu mąka migdałowa mieć kluczowe znaczenie w diecie.
  • W mące migdałowej można również znaleźć antyoksydanty. Są to naturalne substancje, które chronią przed zachorowaniem na nowotwór, i spowalniają proces starzenia się skóry. Jednak nie tylko. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze pomagają również uregulować ciśnienie krwi. Gdy nadciśnienie jest nieleczone, to u człowieka może dojść do udaru mózgu bądź zawału serca. Dodatkowo niszczą się naczynia krwionośne, co może doprowadzić do uszkodzenia innych narządów np. mózgu lub nerek.
  • Wolne rodniki to kolejne utleniacze. Jednak jeśli występują bez pary, to mają dość negatywny wpływ na ludzki organizm. Ich nadmiar może doprowadzić do szybszego starzenia się skóry, miażdżycy lub nowotworu. Dzięki temu, że mąka posiada wcześniej wspomniane antyoksydanty, które znacznie ograniczają ryzyko zwiększenia się ilości wolnych rodników.
  • Mąka migdałowa jest zalecana również osobom cierpiącym na cukrzycę. Znacząco obniża poziom cukru we krwi po zjedzonym posiłku. Spożywanie migdałów i mąki z nich zrobionej obniża także ryzyko zachorowania na cukrzycę. Dlatego bardzo często polecana jest osobom, u których w rodzinie pojawiało się to schorzenie.

Mąka migdałowa w diecie ketogenicznej, bezglutenowej i paleo

Dieta ketogeniczna zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Jej ogólnym założeniem jest spożywanie większych ilości tłuszczów (głównie nienasyconych) w zamian za ograniczenie jedzonych węglowodanów. Mąka migdałowa w przeciwieństwie do innych dostępnych na rynku mąk wyróżnia się stosunkowo niewielką ilością węglowodanów. Zatem świetnie się sprawdza właśnie w diecie ketogenicznej.

Jak można się domyślić w diecie bezglutenowej, rezygnuje się ze spożywania glutenu. Niektórzy przechodzą na ten rodzaj diety, ponieważ ich organizm zdecydowanie nie toleruje glutenu. Natomiast inni rezygnują z mieszaniny białek po prostu dla siebie. Dieta bezglutenowa jest nie tylko stosowana w leczeniu celiakii (nietolerancja glutenu), ale również wtedy, kiedy istnieje możliwość jej uaktywnienia. Celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym. Jeśli więc w rodzinie pojawiało się to schorzenie, to profilaktycznie warto całkowicie wyeliminować gluten z diety.

Mąka migdałowa nie zawiera glutenu, więc jak najbardziej może być spożywana przez osoby, które nie tolerują tego składniku bądź nie chcą go dostarczać do organizmu.

Dieta paleo inaczej nazywana jest paleolityczną. Opiera się ona na sposobie żywienia podobnym do naszych przodków. Polega ona na rezygnacji z wysoko przetworzonych produktów i zastąpienie ich tym, co daje natura. Według wyznawców tej właśnie diety to właśnie w prehistorii ludzki organizm funkcjonował najlepiej i dzięki niej człowiek mniej chorował oraz dłużej żył. Według pewnego radiologa to właśnie dieta paleo ukształtowała fizjologię i geny ludzkie. W tej diecie korzystano również z migdałów.

Podstawowy przepis, czyli jak zrobić mąkę migdałową?

Do przygotowania mąki migdałowej nie potrzeba tak naprawdę niczego więcej poza migdałami, blendera bądź malaksera oraz opcjonalnie sitka lub przesiewaka do mąki. Najlepiej jest zakupić migdały łuskane, ponieważ obieranie ich jest żmudnym, czasochłonnym i często trudnym zadaniem.

W podstawowym przepisie na mąkę migdałową wystarczy wsypać migdały do blendera lub malaksera i mielić je do momentu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Im migdały dłużej będą mielone, tym mąka migdałowa będzie drobniej zmielona. Jeśli ktoś chce jeszcze bardziej zmieloną mąką, to wystarczy przesiać ją przez sitko bądź przesiewak. Nie można za długo mielić migdałów, ponieważ zaczną wytwarzać się tłuszcze i zamiast mąki powstanie masło.

Babka migdałowa, czyli podstawowy przepis z wykorzystaniem mąki migdałowej

Skoro już wiadomo, jak zrobić mąką migdałową to warto ją wykorzystać i przygotować z niej coś pysznego. Najczęściej z mąką kojarzą się wypieki, więc bardzo dobrze się składa, ponieważ poniżej można znaleźć przepis na pyszne ciasto, jakim jest babka migdałowa.

Jak zrobić babkę z mąki migdałowej?

Potrzebne składniki:

  • 130 g białej czekolady;
  • 80 g masła
  • 8 łyżek cukru;
  • 3 jajka;
  • 40 g mąki;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 100 g mąki migdałowej;
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy.

Babkę migdałową można przygotować z polewą z białej czekolady, jednak nie jest to wymóg konieczny. Jeśli ktoś się jednak zdecyduje, to zostają podane składniki na tę polewę:

  • 150 g białej czekolady;
  • 80 ml śmietanki 30%;
  • 1 łyżka likieru lub soku pomarańczowego;
  • 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy;
  • Płatki migdałowe do ozdoby.

Po przygotowaniu składników można przejść do wykonania przepisu

  1. Do miseczki należy włożyć czekoladę oraz pokrojone masło. Następnie zawiesić ją na garnku z niewielką ilością gotującej się wody i mieszać produkty aż do rozpuszczenia i połączenia w jednolitą masę.
  2. Dodać cukier i mąkę. Wszystko wymieszać i zdjąć z garnka.
  3. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mąkę migdałową. Ponownie wymieszać.
  4. Z białek jaj należy ubić pianę i dodać do przygotowanej masy oraz po raz kolejny wymieszać wraz ze skórką z pomarańczy.
  5. Teraz można nastawić piekarnik na 180 stopni. Blachę do babek trzeba wysmarować masłem posypać mąką, bułką tartą lub zmielonymi migdałami. Następnie przełożyć ciasto do formy i piec przez około 35 minut. Potem wyjąć babkę i odstawić do ostudzenia, nie wyjmując jej z blachy.

Polewa:

  1. Śmietanę zagotować z likierem lub sokiem oraz skórką z pomarańczy. Zdjąć z ognia i dodać drobno posiekaną czekoladę. Mieszać do czasu rozpuszczenia czekolady.
  2. Po ostudzeniu, gdy polewa zacznie gęstnieć, można polać nią ciasto i udekorować je migdałami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.