Cena olejku rycynowego
Preparaty Uroda

Olejek rycynowy – cena, właściwości, zastosowanie

Na pewno każdy z nas na którymś etapie swojego życia zetknął się z olejem rycynowym – zwanym popularnie olejkiem rycynowym. Być może pamiętamy go z czasów dzieciństwa – szczególnie ten charakterystyczny, niezbyt przyjemny i gorzki smak. Być może zauważyliśmy go w składzie ulubionego kosmetyku albo jakiegoś produktu przemysłowego. Olejek rycynowy jest chwalony i polecany ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie. Jest używany od wieków, a jego właściwości chwalą sobie nawet nasze babcie i prababcie.

Współczesne badania potwierdzają niektóre z jego tradycyjnych zastosowań. Olejek rycynowy ma między innymi działanie przeczyszczające, właściwości przeciwzapalne i zdolność do wywoływania porodu. Olej rycynowy jest uważany za bezpieczny, o ile jest stosowany zgodnie z zaleceniami. Można go znaleźć w wielu sprzedawanych obecnie produktach do pielęgnacji skóry i włosów. Dziś powiemy slow kilka o olejek rycynowy cena i właściwości, jakie posiada.

Czym jest olej rycynowy? Jaka jest olejek rycynowy cena?

Olej rycynowy (łac. oleum ricini, oleum palmae christi) jest otrzymywany z nasion rącznika pospolitego (łac. ricinus communis). Roślina ta uprawiana jest głównie w Afryce i Ameryce Południowej. Olejek produkuje się przez wyciskanie na zimno i wygotowywanie z wodą. Takie postępowanie pozwala na rozkład toksycznej rycyny (toksoalbuminy), której obecność w nasionach sprawia, że ich zażycie może wywołać zatrucie doprowadzające nawet do śmierci.

Zwykle jest bezbarwny, chociaż można napotkać też żółtą lub czarną wersję. Jedną z bardziej popularnych odmian jest jamajski czarny olej rycynowy. Ma gęstszą konsystencję, ponieważ gotuje się go z popiołem. Nadaje mu to ciepły, prażony zapach. Sam olej rycynowy jest naładowany witaminą E, kwasami tłuszczowymi i minerałami.

Zawiera on mieszaninę trójglicerydów kwasu rycynolowego, olejowego, linolowego, palmitynowego i stearynowego. Olej rycynowy jest dobrym źródłem witaminy E, a także kwasów tłuszczowych omega-9 i omega-6. Ponad 90% kwasów tłuszczowych zawartych w oleju rycynowym to kwas rycynolowy. Badania pokazują, że omega-9 ma działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Olejek zatem po nałożeniu na skórę może pomóc złagodzić problemy, takie jak ból stawów i skurcze menstruacyjne.

Skąd pochodzi olej rycynowy?

Jest to produkt doceniany od lat w medycynie ludowej, a jego udokumentowana historia sięga aż tysięcy lat wstecz. Nasiona rącznika znaleziono w egipskich grobowcach datowanych na 4000 lat p.n.e.. Używano ich głównie do zasilania lamp, ponieważ dzięki nim nie wypalały się tak szybko. Herodot i inni greccy podróżnicy zauważyli, że olej z nasion rącznika stosuje się do oświetlenia, tworzenia maści do ciała oraz poprawiania wzrostu i tekstury włosów. W starożytnym egipskim traktacie medycznym wspomniano o stosowaniu oleju rycynowy do celów leczniczych. Wiadomo, że olej ten został udomowiony w Afryce Wschodniej i został sprowadzony do Chin z Indii około 1400 lat temu.

Główne kraje produkujące olej rycynowy to Brazylia, Chiny i Indie. Indie są eksporterem głównym netto oleju rycynowego, na który przypada ponad 90% eksportu oleju rycynowego. Podczas gdy Stany Zjednoczone, Unia Europejska i Chiny są głównymi importerami, stanowiąc 84% rynku importowanego oleju rycynowego. Indie są znane jako światowy lider w produkcji nasion i oleju rycynowego oraz prowadzą międzynarodowy handel olejem rycynowym. Produkcja oleju rycynowego w tym kraju zwykle waha się od 250 000 do 350 000 ton rocznie.

Na czym polega jego wyjątkowość?

Mało kto wie, jak szeroko wykorzystywany jest olej rycynowy. Oprócz stosowania w medycynie i kosmetologii jest również używany w przemyśle farmaceutycznym, czy nawet spożywczym. Olej rycynowy od dawna jest wykorzystywany komercyjnie jako wysoce odnawialny surowiec dla przemysłu chemicznego. Wchodzi w skład mydeł, smarów, farb, kosmetyków, maści, perfum, jak również słodyczy. Wykorzystuje się go także do przedłużenia trwałości pszenicy i ryżu.

Rącznik to jedna z najstarszych roślin uprawnych. Olej rycynowy jednak stanowi zaledwie 0,15% oleju roślinnego produkowanego na świecie. Olej produkowany z tej rośliny jest uważany za ważny dla światowego specjalistycznego przemysłu chemicznego. Jest to jedyne komercyjne źródło hydroksylowanego kwasu tłuszczowego.

Zbadano właściwości fizyczne oleju rycynowego. Analiza porównawcza wykazała, że wartości lepkości, gęstości, przewodności cieplnej i temperatury płynięcia oleju rycynowego były wyższe niż wartości smaru standardowego. 

Jak stosować olej rycynowy?

W zależności od potrzeb i docelowego zastosowania, olejek można nakładać bezpośrednio na skórę lub przyjmować doustnie w niewielkich ilościach. Niektórzy ludzie robią również okłady z olejem rycynowym. Okłady z oleju rycynowego są wykonane z tkaniny nasączonej olejem rycynowym i nakładane na określone obszary ciała. Ze względu na swoją moc, olej rycynowy nie jest używany do gotowania ani dodawany do żywności.

Olej rycynowy w kosmetyce

Działanie na włosy

W sieci znajdziemy mnóstwo wpisów wśród blogerek i vlogerek na temat cudownego działania olejku rycynowego na porost włosów. Organizowane są tygodniowe, dwutygodniowe, trzydziestodniowe czy nawet kilkumiesięczne wyzwania, żeby potem móc pochwalić się spektakularnym efektem. Nie jest to jednak jedyna korzyść olejku rycynowego dla naszych włosów.

Olejek rycynowy jest naturalnie zmiękczający. Czyni go to idealnym składnikiem nawilżających odżywek i maseczek, które z łatwością można przygotować także w domu. Pomaga okiełznać spuszczone włosy, nadając im miękkość i blask. Pogrubia ich strukturę, a co najważniejsze wzmacnia je od wewnątrz.

Jest to również bardzo popularna opcja leczenia podrażnionej skóry głowy, nadmiaru sebum i łupieżu. Olej rycynowy jest nie tylko przeciwzapalny i przeciwbakteryjny, ale także pomaga utrzymać wilgoć w skórze – co jest niezbędne do przyspieszenia procesu wzrostu włosów.

Zalecane jest stosowanie takiej kuracji regularnie, ale nie za często i niezbyt długo. Przesadzając, osiągniemy efekt odwrotny od zamierzonego i zostaniemy z jeszcze bardziej spuszonymi włosami. A stosować można różnie – jako wcierkę w skórę głowy, jako składnik maseczki, czy po prostu olejując je w połączeniu z innym olejkiem lub samodzielnie. Można także wcierać je w końcówki włosów tuż po ich umyciu, żeby zapobiec ich rozdwajaniu się.

Uwaga: olejek rycynowy może delikatnie przyciemniać włosy.

Dla brwi i rzęs

Dopóki zachowujemy ostrożność (tzn. nie nakładamy go bezpośrednio do oczu), to tak, olejek rycynowy można bezpiecznie stosować na rzęsy i włosy brwi. Podobnie jak z włosami na głowie, olejek powoduje ich wzrost, zagęszczenie, a także delikatne przyciemnienie. Efekty również i tutaj potrafią być zniewalające. Wszak już nasze babcie korzystały z tego sposobu.

Najwygodniej nakładać olejek na brwi i rzęsy używając wyczyszczonej szczoteczki ze zużytej czy starej maskary.

Nie ma wprawdzie jasnych dowodów na to, żeby olej rycynowy bezpośrednio przyspieszał wzrost włosków na łuku brwiowym czy powiekach. Niemniej niewątpliwie poprawia on ich stan, co stymuluje je do wzrostu.

Dla skóry

Olej rycynowy to wysoce skuteczny środek nawilżający, który łagodzi i wygładza łuszczącą się i odwodnioną skórę. Jest bogaty w witaminę E i jednonienasycony tłuszcz zwany kwasem rycynolowym – tłuszcz, który działa jako środek utrzymujący wilgoć poprzez zapobieganie utracie wody przez skórę. Czyni to poprzez pobieranie wilgoci z powietrza i zamykanie jej w pobliżu skóry. Dlatego warto używać oleju rycynowego do skóry dłoni, łokci i innych obszarów, które wymagają nawilżenia.

Olejek ten ponadto świetnie sprawdza się w oczyszczaniu twarzy, jako element metody OCM (Oil Cleansing Method), polegającej na czyszczeniu skóry olejkami. Chociaż metoda ta na pierwszy rzut oka może brzmieć mało zachęcająco, warto się do niej przekonać. Olejki świetnie rozpuszczają kosmetyki, usuwając makijaż i zanieczyszczenia, a tłuszcze przecież najlepiej rozpuszczają się w tłuszczach – w tym sebum. Korzystając z tej metody można wykonywać codzienny masaż skóry. Taki masaż pozostawi ją wyjątkowo miękką i nawilżoną, a cały dobrobyt zawarty w olejku rycynowym przeniknie głęboko do skóry.

Olej rycynowy może nie tylko korzystnie wpływać na ogólny stan cery, ale nawet leczyć określone schorzenia skóry. Chociaż brakuje w tym obszarze badań klinicznych, uważa się, że połączenie działania przeciwbakteryjnego, przeciwzapalnego i nawilżającego pomaga w leczeniu niektórych przyczyn trądziku. Jedno z badań wykazało, że olej rycynowy zwalcza również infekcje grzybicze, co może pomóc złagodzić trudny do leczenia trądzik grzybiczy.

Wnika głęboko w tkankę skóry oraz łagodzi stany zapalne, swędzenie dlatego polecany jest do cer z egzemą. Może także chronić przed oparzeniami słonecznymi.

Po nałożeniu na skórę olej rycynowy jest uważany za bezpieczny dla większości ludzi. Jednak jego działanie dermatologiczne jest nadal badane, więc podczas leczenia wszelkich chorób skóry należy postępować zgodnie z zaleceniami lekarza.

Olej rycynowy na paznokcie

Olej rycynowy warto wmasowywać w czystą płytkę paznokcia i otaczającą ją skórę. Skutecznie nawilży on i natłuści paznokcie. Zapobiegnie także ich łamaniu się, co doprowadzi do naturalnego, niczym niezakłóconemu wzrostowi ich długości. Ułatwi też odsuwanie narastających na paznokcie skórek, a jeżeli nie chcemy ich usuwać, to je po prostu zmiękczy.

Medyczne właściwości olejku rycynowego

Oprócz wspomnianego trądziku i grzybicy, olejek rycynowy jest pomocny w zwalczaniu łupieżu. Może również potencjalnie przyspieszać gojenie się ran. Olej rycynowy to trójgliceryd o właściwościach antybakteryjnych i przeciwdrobnoustrojowych. Badania pokazują, że po nałożeniu na skórę może zapobiegać infekcjom, zmniejszać stany zapalne, poprawiać zlokalizowany przepływ krwi i zrzucać uszkodzone komórki skóry. Wszystko to pomaga w procesie gojenia się. Proces gojenia się ran wspomagają również wspomniane wyżej okłady nasączone olejkiem.

Badania pokazują, że kwas rycynolowy zawarty w oleju rycynowym zmniejsza obrzęk i ból spowodowany stanem zapalnym. Badania sugerują, że po nałożeniu na skórę olej rycynowy może skuteczniej zmniejszać objawy zapalenia stawów niż leki miejscowe na receptę. Jednak dalsze badania wciąż są potrzebne żeby to stanowczo potwierdzić.

Właściwości lecznicze olejku rycynowego

Olejek rycynowy właściwości
Źródło: Freepik.com

Dla niektórych głównym skojarzeniem z olejkiem rycynowym jest stosowanie go wewnętrznie. Jest to bowiem mocny środek przeczyszczający. Przez lata był stosowany w leczeniu zaparć. Jednak teraz już odchodzi się od tego ze względu na jego silne działanie. Może być również stosowany do oczyszczania jelit przed badaniem/operacją. Działa poprzez zwiększenie ruchu jelit, pomagając wydalić stolec. Współczesne badania wykazały, że efekt ten wynika z wysokiego poziomu kwasu rycynolowego i kwasu tłuszczowego omega-9, które działają jak naturalny środek przeczyszczający.

Poza tym, co może brzmieć zaskakująco, olejek rycynowy pomaga w wywoływaniu porodu. Według badań, olejek zwiększa szanse, że poród rozpocznie się w ciągu najbliższych 24 godzin do aż 60 procent. Obecnie jednak i od tej metody się odchodzi, korzystając z bezpieczniejszych i lepiej zbadanych alternatyw. Stosowanie go w celu przyśpieszenia porodu nie jest polecane przez ginekologów, bo wiąże się z wystąpieniem bólu utrudniającego akcję porodową oraz innych dolegliwości, prowadzących do osłabienia i stresu rodzącej oraz dziecka. 

Olej rycynowy wspomaga również usuwanie flegmy oraz wspiera układ odpornościowy. Ma to ogromne znaczenie przy chorobach dróg oddechowych, alergiach czy astmie. Przyjmowany wewnętrznie detoksykuje organizm. Zwiększa również produkcję limfocytów, które stanowią podstawę ochrony organizmu przed drobnoustrojami oraz uczestniczą w zwalczaniu komórek nowotworowych.

Gdzie kupić olej rycynowy i jaka jest olejek rycynowy cena?

Ile kosztuje olej rycynowy? Olejek rycynowy kupić można w każdej aptece i kosztuje dosłownie kilka złotych. Naprawdę! Olejek rycynowy cena rozpoczyna się od trzech złotych za 30 gram, a biorąc pod uwagę jego wydajność, jest to bardzo tani środek. Oprócz aptecznego olejku, można znaleźć go również w drogeriach, a także sklepach z naturalną żywnością i naturalnymi kosmetykami. W tym przypadku olejek rycynowy cena jest już wyższa, ale i jakość olejku wzrasta.

Potencjalne zagrożenia związane z olejem rycynowym

Można długo zachwalać ten wyjątkowy preparat. Jednak należy pamiętać, że nawet tak wielozadaniowy środek nie jest przeznaczony dla każdego. Niektóre osoby mogą być uczulone na roślinę rycynową i odczuwać swędzenie, obrzęk lub wysypkę podczas stosowania oleju rycynowego. Spożywanie zbyt dużej ilości oleju rycynowego może powodować nudności, skurcze, zawroty głowy i osłabienie mięśni. Zdecydowanie powinny unikać go kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Wracając do alergii, jak w przypadku każdego produktu stosowanego wewnętrznie czy zewnętrznie warto przed użyciem wykonać próbę alergiczną.

Jeżeli stosujemy go doustnie, nie zaleca się robienia tego systematycznie ze względu na obawę przed rozregulowaniem, czy nawet uszkodzeniem układu pokarmowego. Nie należy przekraczać także porcji jednej łyżeczki na dobę.

Należy trzymać go w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, najlepiej w lodówce. Absolutnie nie wolno stosować oleju przeterminowanego, starego i zjełczałego.

Czy warto?

Na to pytanie chyba już nie trzeba odpowiadać. Praktycznie każdy spośród mnóstwa możliwości oleju rycynowego znajdzie coś przydatnego dla siebie. Na pewno warto po niego sięgnąć, o ile nie ma ku temu medycznych przeciwwskazań. Jeżeli zamierzamy skorzystać z jego leczniczych właściwości, zawsze polecana jest wcześniejsza konsultacja z lekarzem.

Ten wielowieczny specyfik wraca do łask po latach zapomnienia. Nic dziwnego, że przeżywa swój renesans, skoro wykazuje tyle cennych właściwości. Przy tym też jest niesamowicie tani i łatwo dostępny. Ciężko właściwie wyczerpać temat jego zalet, gdyż jest ich mnóstwo, a prowadzone stale kolejne badania wskazują na jeszcze kolejne. Warto je śledzić, bo niektóre z nich zwalczają też mity czy nie do końca potwierdzone informacje związane ze stosowaniem oleju, co może uratować nasze zdrowie.

Jeżeli jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy mogli go stosować, to sięgnięcie po niego jest zawsze dobrą decyzją.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.