Pekany
Zdrowa żywność

Pekany (orzechy pekan) – właściwości, kcal, zastosowanie

Pekan to rodzaj orzecha pochodzącego z Ameryki Północnej. Ma on bogaty, maślany smak. Z tego względu pekanu są częstym składnikiem przystawek, deserów i dań głównych. Pekany mogą pochwalić się długą listą niezbędnych składników odżywczych. Są one również bogate w kalorie i tłuszcze. To powoduje, że wielu zastanawia się, czy są zdrowe. 

Czy warto je jeść, jakie mają właściwości i w jakich ilościach są zalecane? Czy mają więcej witamin od kalorii? Czy kalorie pekanów są dla nas zdrowe? Na wszystkie te pytania postaramy się odpowiedzieć w niniejszym tekście. Najpierw ustalimy, czy warto je jeść i jakich ilościach. Następnie zastanowimy się nad tym, z czym smakują najlepiej. Popularność zyskały w Ameryce Północnej w XV wieku. W Europie pojawiły się za sprawą hiszpańskiego podróżnika Alvara Nuneza Cabeza de Vaca. Uprawia się je w USA, Meksyku, Australii, RPA, Argentynie, Chinach i Izraelu. 

Orzechy pekan — wartości odżywcze

Orzechy pekan są źródłem wielu witamin i minerałów. Poniżej zostaną podane wartości składników odżywczych znajdujących się w 100 gramach pekanów.

100 gram orzechów zawiera aż 72 gramy tłuszczu. Oznacza to, że 1kg orzechów ma aż 720 gramów tłuszczu. W tym 6 gramów tłuszczów nasyconych, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. W 100 gramach orzechów znajduje się 14 gramów węglowodanów: 10 gramów błonnika i 4 gramy cukru. Orzechy pecan pekan mają aż 9 gramów białka. Na 1kg przypada 90 gramów białka. Zawartość kwasu askorbinowego to 1,1 mg. Zawartość wapnia to 70 mg. Zawierają też żelazo (2,5 mg), witaminę B6 (0,2 mg).

W 100 gramach orzechów jest aż 121 mg magnezu. Na 28 gramów przypada osiem procent dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Orzechy (28 gramów) zawierają aż 38% dziennego zapotrzebowania na miedź. 16% zapotrzebowania na witaminę B1, 12% dziennego zapotrzebowania na cynk oraz 4% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Są źródłem przeciwutleniaczy. Zawierają fenole, garbniki i kwasy fenolowe. Wartości odżywcze zapewni nam tylko najwyższa jakość orzechów. Najlepiej zamówić je ze sprawdzonego źródła. W dzisiejszych czasach dostawa z dalekich krajów nie jest problemem. Orzechy pekan 500g są zatem źródłem wielu cennych minerałów. W 100 gramach znajduje się aż 680 kcal. Z tego względu najlepiej je spożywać w niewielkich ilościach. Ich wartości energetyczna czyni z nich dobry dodatek do śniadania. 

Orzechy pekany
https://pixabay.com

Korzyści zdrowotne

Mają one liczne korzyści zdrowotne. Orzechy pekan mogą pomóc w poprawie zdrowia serca, funkcji mózgu. Pomagają też w kontroli poziomu cukru we krwi. Ze względu na dużą zawartości miedzi korzystnie wpływają na funkcje komórek nerwowych. Miedź ma też duży wpływ na układ odpornościowy i produkcję czerwonych krwinek.

Cynk, zawarty w orzechach, korzystnie wpływa na układ odpornościowy i proces gojenia się ran. Cynk wspomaga funkcje mózgu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach korzystnie wpływają na zdrowie serca. Podnoszą one poziom dobrego cholesterolu i zmniejszają poziom złego. Orzechy pecan stabilizują również poziom cukru we krwi. Mają one niski indeks glikemiczny. Wynosi on zaledwie 15. Z tego względu mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę. Orzechy pekan jako źródło przeciwutleniaczy mają korzystny wpływ w zwalczaniu chorób cywilizacyjnych. Pomagają w redukcji stresu oksydacyjnego, który jest związany z uszkadzaniem komórek i tkanek. Przeciwutleniacze i magnez pomagają w zwalczaniu stanów zapalnych. Miedź wspomaga walkę z bólem i sztywnością stawów w chorobie zwyrodnieniowej stawów. Orzechy pekan wspomagają również leczenie osteoporozy. Korzyści zdrowotne będą miały tylko te orzechy, których najwyższa jakość będzie potwierdzona. 

Orzechy dobre na głowę

Orzechy pecan poprawiają funkcję mózgu. Orzechy pekan, jako źródło kwasów tłuszczowych, mogą korzystnie wpływać na funkcjonowanie mózgu. Wspomagają one regenerację komórek. Zmniejszają nasilenie procesów neurodegradacyjnych. Zawarta w orzechach miedź pomaga w zapobieganiu wystąpienia choroby Alzheimera i Parkinsona. Polifenole mogą korzystnie wpływać na funkcje pamięci. Zawarte w orzechach składniki mogą zwiększać poziom dopaminy i adrenaliny. Dopamina jest ważna dla funkcji pamięci. Ma ona też korzystny wpływ na koncentrację i umiejętności rozwiązywania problemów. Spożywanie orzechów ma też korzystny wpływ na samopoczucie. Wapń, magnez i witaminy E i B redukują uczucie niepokoju. Ze względu na to oraz na swoje przeciwbólowe działanie są zalecane w czasie PMS. Potwierdzają to opinie wielu kobiet. Oczywiście nie trzeba spożyć aż 1kg orzechów. Wystarczy je spożywać regularnie. 

Przeciwwskazania

Orzechy mogą mieć silne działanie alergiczne. Mogą powodować nudności, wymioty, obrzęki. Z tego względu warto sprawdzić, czy nie mamy na nie alergii. Zjedzenie dużej ilości orzechów (to nie musi być aż 1kg) może spowodować śmierć. Orzechy nie są niezalecane dla osób starających się stracić zbędne kilogramy. Zwierają tłuszcze, ale są to w większości tłuszcze, które wpływają korzystnie na organizm. Osoby, które są na diecie odchudzającej, mogą spokojnie je jeść. Cieszyć się z ich korzystnych właściwości. Spożycie zbyt dużej orzechów (1 kg to z pewnością zbyt dużo) może niekorzystnie wpływać na zdrowie. Zamiast spożywania 1kg zaleca się regularne spożywanie kilku orzechów dziennie. Warto pamiętać, że korzyści zdrowotne wynikają ze zbilansowanej diety. Zjedzenie 1kg danego produktu może uczynić z niego truciznę. Wszystko jest kwestią umiaru. Najlepiej kupić orzechy pekan 500g i spożywać je regularnie, w odpowiednich ilościach. Jak można je jeść? Jak je wykorzystać w kuchni? 

Orzechy pecan. Pekan po polsku — przepisy

Przyszła Twoja dostawa. Trzymasz w rękach orzechy pekan 500g i zastanawiasz się co z nimi zrobić? Poniżej zostaną przedstawione pomysły na wykorzystanie orzechów pekan.

Można je wykorzystać w całości albo tylko ich kawałki. Można je jeść samodzielnie albo dodać do ulubionych potraw. Orzechy pekan są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich, sałatek, ciast i deserów. Przed przygotowaniem dań z orzechami warto się jednak upewnić, czy nikt nie ma na nie alergii. Nawet drobne kawałki mogą doprowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych. Przed podaniem dania należy wszystkich poinformować o zawartości orzechów. Zamawiając danie w restauracji należy się upewnić, czy nie ma nim składników, na które jesteśmy uczuleni. Duża zawartość kalorii sprawia, że nawet garść orzechów dostarczy nam potrzebnej energii. Z tego względu warto je mieć podczas wycieczek i podróży. Sprawdzają się na wyprawach górskich, spływach kajakowych, długich marszach. Dobrze je mieć podczas wypadów pod namiot. Nie zajmują dużo miejsca, a wzbogacą dietę o kalorie i cenne składniki odżywcze. Jak wykorzystać je w domu? Czy lepiej smakują na słono, czy na słodko? Z czym dobrze się komponują? Czy mogą stanowić zamiennik orzechów włoskich? 

Orzechy pekany na słodko
https://pixabay.com

Na słodko

Orzechy pekan są dobrym uzupełnieniem lodów. Kawałki orzechów można dodać do lodów dowolnego smaku. Najlepiej smakują z lodami orzechowymi, czekoladowymi, śmietankowymi i bakaliowymi. Można je też karmelizować. Kawałki wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy. Możemy też zrobić tartę pekanową.

Potrzebne będą: mąka, jajka, masło, cukier, szczypta soli, woda. Z tego wyrabiamy ciasto na tartę. Do tarty dodajemy masę orzechową. Potrzebne będą orzechy pekan, migdały, rodzynki, masło, mleko i melasa. Oraz przyprawy: cynamon, kardom, pieprz. Do zrobienia masy potrzebujemy aż 300 gramów orzechów. Najlepiej zatem kupić paczkę orzechy pekan 500g. Możemy je też dodać do ciasta czekoladowego albo polskiego mazurka. Dobrze sprawdzają się jako zamiennik dla orzechów włoskich. Możemy je dodać do tradycyjnego makaronu z makiem i orzechami. Są one też dobrym uzupełnieniem owsianek, jogurtów, koktajli. Dobrze korespondują z bananami.

Można je dodać do bananowych ciastek i babeczek. Zamiast orzechów można kupić masło orzechowe. Sprawdza się ono jako dodatek do kanapek i naleśników. To dobra alternatywa dla dzieci. Ze względu na rozwój organizm dziecka potrzebuje dużej ilości składników odżywczych i kalorii. Orzechy ich dostarczają, a dodatkowo wspomagają pracę mózgu. Warto przygotować dziecku kanapki z masłem orzechowym albo słodki koktajl bananowo-orzechowy. Babeczki mogą mieć różne kształty i kolorowe posypki. W ten sposób przekonamy dzieci do spożywania zdrowych produktów. Garść orzechów można dorzucić dziecku do śniadania. Istnieje jednak ryzyko, że w tej formie nie będą one aż tak atrakcyjne. Jeśli chcemy, aby jogurt z orzechami był pyszniejszy, to warto dodać do niego słodkiego miodu. Miód jest zdrową alternatywą dla cukru.

Na słono

W wersji na słono sprawdzają się jako dodatek do dań i sałatek. Duże walory smakowe ma sałatka ze słodkich batatów, awokado i orzechów pekan. Można je też dodać do sałatki z kurczakiem i pomarańczą. Pasują też do kapusty pekińskiej w połączeniu z jarmużem i gruszką. Idealnie komponują się z burakami, serem ricottą i granatem. Można je też połączyć z łososiem i granatem. W każdej z sałatkowych kompozycji świetnie się sprawdzą i urozmaicą smak. Pekan pasują też do mięs.

Mogą stanowić podstawę sosów albo służyć do posypania dań mięsnych. Pyszną alternatywą dla zwykłej zupy jest zupa dyniowa z karmelizowanym jabłkiem i pieczonymi orzechami. Można je umieścić w pieczonym indyku albo kaczce. W tej wersji dobrze smakują ze słodkimi ziemniakami. Można je też dodać do sosów, które są dodatkiem do makaronu. Pasują smakowo do śmietany, sosu sojowego, a także do grzybów. Ciekawym pomysłem jest wykonanie farszu do naleśników z mięsa mielonego połączonego z orzechami. Sprawdzą się również w wersji wege. Pasują do wszystkich roślinnych odpowiedników mięs. Roślinny odpowiednik mięs zmieszany z orzechami może stanowić farsz wege naleśników. Warto je dodawać do dań. To w tłuszczach rozpuszczają się witaminy. Bezmięsne sałatki potrzebują orzechów. Ich maślany smak idealnie pasuje do maślaków i kurek.

Ocherzy w misce
https://pixabay.com

Grzyby nie mają dużych walorów odżywczych. Z tego względu warto uzupełnić sos grzybowy o cenne dla organizmu orzechy. Najlepiej sprawdzą się drobne kawałeczki albo orzechy zmiksowane z suszonymi grzybami. Dzięki temu połączeniu uzyskamy jedność smakową. W przypadku maślaków lepiej wykorzystać świeże grzyby. Po wysuszeniu tracą one swój maślany posmak, który świetnie pasuje do maślanego posmaku orzechów. Gotowe przepisy są tylko wskazówką. Każdy może samodzielnie eksperymentować i sprawdzać, które połączenia smakowe go satysfakcjonują. Orzechy można dodawać do części dania. To pokaże jak ich smak komponuje się z pozostałymi smakami. W gotowaniu ważna jest też konsystn

Dostawa i najwyższa jakość 

Ważna jest najwyższa jakość orzechów. Z tego względu warto je zamówić u sprawdzonego producenta. Dostawa jest możliwa nawet z najdalszych zakątków. Nie psują się one szybko. Można zamówić orzechy pekan 500g. Lepiej jednak zamówić 1kg. Wtedy będziemy mogli cieszyć się nimi dłużej. Dostawa może być droga, dlatego zamówienie 1kg jest bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Jeśli nie potrzebujemy aż 1kg orzechów, to możemy je podzielić na mniejsze paczki. Orzechy pekan 500g możemy podzielić wśród znajomych i rodzinę.

Orzechy pekan mają dobre opinie. Nie tylko korzystnie wpływają na zdrowie, funkcje mózgu, samopoczucie. Opinie potwierdzają też ich duże walory smakowe. Możemy je spożywać zarówno w całości, jak i wybrać kawałki. Wszystko zależy od naszej diety oraz osobistych preferencji. Orzechy są też dostępne w polskich sklepach. Można kupić zarówno orzechy pekan 500g, jak i 1kg. Dostawa w takim przypadku nie będzie potrzebna. Przed zakupem orzechów w sklepie warto sprawdzić, jakie sklep ma opinie. Jeśli sklep nie ma dobrych opinii, to lepszym wyborem będzie dostawa. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.