Kobieta pije rooibos w filiżance w domu
Zdrowa żywność

Rooibos – co to takiego?

Rooibos to napój, który z dnia na dzień staje się popularniejszy. Posiada on bardzo cenne właściwości, dzięki czemu wiele osób wprowadza go do swojej codziennej diety. Dowiedz się, czym jest rooibos, w jaki sposób się to pije oraz jakie korzyści z tego płyną.

Rooibos – co to jest?

Rooibos znany jest jako czerwonokrzew, który uprawiany jest najczęściej w Republice Południowej Afryki, dokładniej w górach Cedeberg. W miejscu tym panują odpowiednie warunki klimatyczne i atmosferyczne, które umożliwiają uprawę tej rośliny. Krzew w szczytowej formie uzyskuje wysokość około 2 metrów. Jego liście są bardzo podobne do sosny. Dzięki uprawie czerwonokrzewu możliwe jest uzyskiwanie pysznego i zdrowego naparu znanego również jako rooibos. Aby mógł on powstać, konieczna jest prawidłowa obróbka liści rośliny. Polega ona na ich zebraniu, rozdrabnianiu i zwilżaniu w przeznaczonych do tego warunkach. Następnie liście poddawane są procesowi fermentacji. Ostatnim etapem jest suszenie liści za pomocą naturalnych promieni słonecznych. Tak przygotowana roślina trafia do naszych zaciszy domowych, gdzie przygotowywany jest czerwony napar. Obecnie Rooibos spożywany jest w różnych formach. Może być on na przykład zaparzony wrzątkiem bądź pity na zimno w postaci mrożonej herbaty od On Lemon.

Herbata czy napar – czym jest rooibos?

Wiele osób rooibos przygotowywany na bazie liści czerwonokrzewu nazywa herbatą. Nic dziwnego, przyrządzony trunek wyglądem i smakiem przypomina właśnie ten klasyczny napój. Oczywiście stosowanie takiej nazwy zamiennie nikomu nie szkodzi. Warto jednak wiedzieć, że rooibos ma w zasadzie bardzo niewiele wspólnego ze spożywanym na co dzień napojem. Jest on bardziej naparem, który:

  • ma czerwoną barwę,
  • posiada miodowy, delikatny smak,
  • nie jest w smaku goryczkowy.

Jakie właściwości posiada rooibos?

Rooibos, w przeciwieństwie do herbaty, nie zawiera kofeiny. Dzięki temu może być on spożywany przez każdego: dorosłych, dzieci, a także kobiety w ciąży lub w trakcie karmienia piersią. Napar przygotowywany na bazie rośliny jest idealny do picia zarówno rano, po południu, jak i wieczorem. Nie pobudza on bowiem organizmu i wręcz przeciwnie – działa relaksująco. Co więcej, jest on polecany osobom, które zmagają się z zaburzeniami snu. Wypicie naparu pomaga w zaśnięciu oraz nie powoduje budzenia się w nocy. Rooibos posiada bardzo wysoką zawartość cennych przeciwutleniaczy. Te z kolei gwarantują wiele korzyści takich, jak:

  • pozytywny wpływ na układ odpornościowy,
  • obniżanie ciśnienia,
  • spowalnianie procesu starzenia się komórek,
  • hamowanie rozwoju komórek nowotworowych.

Rooibos posiada wiele korzyści nie tylko wtedy, gdy jest spożywany doustnie. Namoczonym w naparze wacikiem lub bandażem można potraktować swędzące i piekące rany. Takie działanie łagodzi objawy i przynosi ukojenie.

Jak przygotować rooibos?

Rooibos występuje w wielu postaciach. Jest on dostępny w formie liściastej, a także w specjalnych saszetkach czy torebkach. Najczęściej producenci zamieszczają na opakowaniu dokładny przepis na to, w jaki sposób należy parzyć konkretną mieszankę. Warto pamiętać, że rooibos zalewa się wrzątkiem. Dzięki temu z liści uwalniane są wszystkie cenne właściwości. Czas parzenia naparu wynosi od ok. 3 do 5 minut. Im dłużej trzyma się saszetkę w wodzie, tym bardziej intensywny smak napoju się uzyska. Rooibos można również kosztować w nieco bardziej oryginalnej postaci. Bardzo często miłośnicy tego naparu sięgają po napój, jakim jest Rooibata. Stanowi on idealne orzeźwienie na upalne dni, jak i działa odprężająco po intensywnym dniu w pracy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.