Kwiat szafranu
Choroby Zdrowa żywność

Szafran cena – cena, wykorzystanie w kuchni, działanie i właściwości

Szafran uważany jest za najdroższą przyprawę na świecie. Potrawy z wykorzystaniem tej szlachetnej przyprawy zyskują nowego, oryginalnego smaku. Ze względu na wysoką cenę, wiele osób przechodzi obok niej obojętnie. Jak zatem smakuje szafran i w jaki sposób wykorzystać go w swojej kuchni? Ile kosztuje szafran? Zapraszamy do lektury!

Charakterystyka szafranu

Szafran uprawny to gatunek rośliny należący do rodziny kosaćcowatych. Szafran pochodzi ze znamion kwiatu krokusa uprawnego o pięknym, fioletowym kolorze. Gdy roślina dojrzewa, o poranku zbierane są pomarańczowo-czerwone znamiona z kwiatów, a następnie są suszone. W efekcie uzyskujemy charakterystyczne, złociste nitki. Już niewielki dodatek szafranu barwi potrawy na żółto i nadaje im charakterystycznego, niespotykanego smaku. Jego smak możemy określić jako korzenno-miodowy, nieco gorzki i trochę ostry. Szafran w jednej łyżeczce zawierającej 2 gramy posiada 7 kalorii. Większość z nich stanowią węglowodany.

Ile kosztuje szafran?

Liczni zastanawiają się, ile kosztuje szafran? Szafran to przyprawa jednoskładnikowa, której cena może mocno zaskoczyć. Nie bez powodu uznawana jest za najdroższą przyprawę świata. Wiele osób rezygnuje z zakupu ze względu na jego koszt.

Szafran na łyżeczce
https://www.pexels.com

Wiesz, ile kosztuje szafran?

Otóż cena za jeden gram oryginalnego szafranu, oscyluje w okolicach 25 złotych. Na rynku dostępny jest też szafran ekologiczny, którego cena może wynosić nawet 100 złotych za gram! Szafran najczęściej dostaniemy w formie złotych nitek, które są najbardziej uniwersalne. Jeżeli nie próbowaliśmy nigdy szafranu, w sklepach dostaniemy małe opakowania tej przyprawy jednoskładnikowej. Pozwolą wyrobić nam opinię na temat tego produktu i dodadzą naszym daniom szczypty luksusu. Popularne firmy produkujące przyprawy posiadają szafran w swoich ofertach, więc jest to coraz popularniejsza przyprawa.

Ile kosztuje szafran i gdzie go kupimy?

Z powodzeniem dostaniemy go w marketach na regale z przyprawami. Jego cena wynika głównie z ilości kwiatów, które są potrzebne do jego produkcji. Aby wyprodukować kilogram szafranu, potrzebne jest 150 tysięcy kwiatów! Dodatkowo zbierany jest ręcznie, co znacząco wpływa na jego finalną cenę. Wystarczy szczypta, by potrawa nabrała żółtej barwy, a jej smak stał się niepowtarzalny. Warto zatem posiadać go w swojej kuchni, pomimo wysokiej ceny. Tym bardziej że wystarczą dwie niteczki, by stał się wyczuwalny w potrawie!

Skąd pochodzi szafran?

Szafran znany jest od czasów starożytnego Egiptu. Faraonowie wykorzystywali szafran jako afrodyzjak i perfumy do kąpieli. Co ciekawe, starożytni grecy używali szafranu w celu barwienia włosów. Mieszanka szafranu i wody potasowej skutecznie farbowała ich ciemne włosy na kolor blond. W Grecji również odkryto freski przedstawiające zbiory szafranu.

Szafran zawsze był produktem bardzo drogim, więc stanowił symbol bogactwa i luksusu. Mogli pozwolić sobie na niego tylko nieliczni. Nie bez powodu szafran był składany w ofierze bogom. W Europie szafran pojawił się najpierw w Hiszpanii, potem we Włoszech i Francji. W XIV wieku podczas epidemii czarnej śmierci był to produkt niezwykle pożądany. Wierzono w jego lecznicze działanie. Handel nim rozprzestrzenił się na całą Europę. Dodatek szafranu do dań świadczył o hojności gospodarza i pokazywał, że jest to człowiek niezwykle majętny.

Jakie właściwości posiada szafran?

Szafran oprócz zastosowania w kuchni ma działanie prozdrowotne. Wynika to z obecności w nim trzech niezwykle cennych substancji: krocetyny, safranalu i pikrokrocyny.

Wykazują one niezwykle skuteczne działanie na cały nasz organizm:

  • Działają przeciwdepresyjnie,
  • Wykazują działanie przeciwdrgawkowe,
  • Wpływają pozytywnie na pamięć i koncentrację,
  • Zwalczają działanie wolnych rodników,
  • Zapobiegają występowaniu nowotworów,
  • Mają działanie antyzapalne.

W jakich chorobach i dolegliwościach pomaga szafran?

Ponadto, zawarte w szafranie substancje mogą pomóc w walce z niektórymi chorobami i schorzeniami. Należą do nich:

  • Choroba Parkinsona,
  • Choroba Alzheimera,
  • Depresja i stany lękowe,
  • Miesiączka i bolesne bóle brzucha,
  • Uzależnienie od używek,
  • Zmęczenie oczu, 
  • Wszystkie schorzenia związane z układem krwionośnym,
  • Nowotwory.

Dzięki działaniu prozdrowotnemu szafran należy do żywności funkcjonalnej. Żywność ta ma pochodzenie naturalne i poza dostarczaniem odżywczych składników, wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Spożycie żywności funkcjonalnej poprawia stan zdrowia i ogólne samopoczucie.

Rodzaje szafranu
https://www.pexels.com

Rodzaje szafranu

Wyróżnia się trzy rodzaje szafranu:

  • Szafran irański– nazywany również sargol. Uprawiany jest przez doświadczonych hodowców, którzy nie wykorzystują w uprawie surowców chemicznych. W efekcie szafran nie zawiera pestycydów ani konserwantów. Jest to najwyższej jakości rodzaj szafranu, cechujący się czerwonawym kolorem i mocnym aromatem.
  • Szafran grecki– wyróżnia się lekko słodkim, zarazem cierpkim smakiem. Jest zdecydowanie bardziej wyraźny i intensywny od innych szafranów. Ma ziemisty, ale i kwiatowy aromat. Jest naprawdę wyjątkowy i nie do podrobienia.
  • Szafran hiszpański– najłagodniejsza ze wszystkich odmian. W smaku posiada nuty miodowe i fiołkowe.

Szafran na odchudzanie

Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ szafranu na proces odchudzania. Zwiększa on poziom serotoniny, która zmniejsza potrzebę podjadania między posiłkami. Dodatkowo pobudza nasze trawienie i wpływa na perystaltykę jelit, co jest niezwykle ważne podczas odchudzania. Sprzymierzeńcem w walce z niechcianymi kilogramami może okazać się herbata z szafranem. Najprostszym rozwiązaniem jest zaparzenie czarnej lub zielonej herbaty z odrobiną szafranu. W sklepach zielarskich możemy znaleźć gotowe mieszanki, w których zawarte są nitki szafranu. Zanim jednak włożymy mieszankę do koszyka, warto przeanalizować jej cenę. Zdecydowaną oszczędnością dla naszego portfela będzie wykonanie samemu naturalnego miksu herbaty z szafranem. W internecie możemy znaleźć wiele pozytywnych opinii, świadczących o korzystnym wpływie szafranu na utratę kilogramów.

Do czego można wykorzystać szafran w kuchni?

W zależności od regionu szafran może komponować się w wieloma różnymi składnikami. Jest przyprawą jednoskładnikową, która świetnie współgra z mięsami, makaronem, ryżem czy naleśnikami. W Hiszpanii jest to jeden z popularniejszych składników paelli. Paella to hiszpańska potrawa bazująca na podsmażonym i gotowanym ryżu na patelni, która ma dwa uchwyty. Szafran wzbogaci swoim korzennym smakiem każdą pastę i risotto.

Doskonale komponuje się z szynką parmeńską, boczkiem i parmezanem. Jest nierozłącznym elementem dań, w których niezbędny jest dodatek wina i śmietany kremówki. Te na ogół potrafią być mdłe i bez wyrazu. Nitki szafranu nadają ostrzejszego i wyjątkowego charakteru jak żadna inna przyprawa. Z powodzeniem możemy użyć nitki szafranu w wypiekach na słodko, na przykład w ciastach. W Szwecji niezwykle popularne są świąteczne wypieki na bazie masła i szafranu.

Zupa kalafiorowa z szafranem

Gordon Ramsay, jeden z najpopularniejszych kucharzy na świecie jest autorem zupy kalafiorowej z szafranem. Kalafior jest warzywem, które bez odpowiedniego towarzystwa będzie smakować jak woda. Na ogół zupa kalafiorowa posiada jasny kolor i bardzo delikatny smak. W zupie Ramsaya kalafiorowa jest koloru pomarańczowego dzięki użyciu szafranu. Bazuje ona na bulionie, mleku, maśle i posiekanej pietruszce.

W jednej z książek Gordona mianowicie „Great Escape” znajdziemy przepis na chałwę z szafranem. Blanszowane migdały z dodatkiem oryginalnego szafranu i cukru zaspokoją nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Inny ze znanych kucharzy, Jamie Oliver, w jednym ze swoich programów kulinarnych przedstawił przepis na sos szafranowy. Odznacza się żółtą barwą, a jego wykonanie zajmuje parę minut. Potrzebne składniki to czosnek, sól, szafran, majonez i naturalny jogurt oraz sok z cytryny. Gotowy sos stanowi świetny dodatek do mięs i ryb. Może również stanowić bazę makaronów.

W Polsce szafran jest dodawany najczęściej do flaków i potraw rybnych. Wykorzystywany jest też w deserach, na przykład w wielkanocnej babce. Może z powodzeniem być użyty do warzywnych potraw, szczególnie z pomidorami, cukinią czy sezonowymi szparagami. W sklepach możemy nabyć nitki szafranu lub szafran zmielony. Mielony doskonale sprawdzi się w bulionach, ale to nitki odznaczają się bardziej intensywnym smakiem i aromatem.

Szafran na metalowych łyżkach
https://pixabay.com

Inne zastosowanie szafranu

Mało osób wie, że szafran można wykorzystać również w pielęgnacji naszej twarzy i ciała. Jest to składnik maseczek do twarzy, które mają właściwości odżywcze i oczyszczające. Maseczki, w których znajdziemy szafran, są bogate w cenne oleje i antybakteryjne glinki. Pomagają zatem walczyć z problematycznym stanem skóry, szczególnie trądzikowym i wydzielającym duże ilości sebum. Dodatkowo ta jednoskładnikowa przyprawa ma właściwości rozjaśniające i wyrównujące koloryt skóry. Polecana jest zatem dla osób ze skłonnością do przebarwień. Szafran jest coraz częstszym składnikiem masek do włosów. Poprawia ich kondycję i przywraca naturalny połysk. Podczas zakupów w drogerii warto szukać kosmetyków, w których składzie znajdziemy szafran, odznaczający się działaniem antyoksydacyjnym.

Czy można zastąpić szafran?

Przyprawa jednoskładnikowa, jaką jest szafran, odznacza się niezastąpionym smakiem i aromatem. Istnieje wiele opinii, że może być zastąpiony popularniejszą i tańszą kurkumą. Faktycznie, kurkuma również zmienia kolor potraw na żółty. Szafran niejednokrotnie był fałszowany przez dodawanie do niego kurkumy. Podobieństwa na tym się kończą, ponieważ smak obu przypraw jest różny. Szafran cechuje się wykwintnym i wyjątkowym subtelnym smakiem. Kurkuma jest znacznie ostrzejsza i łatwo z nią przesadzić. Osoby, które znają smak obu tych przypraw, nie polecają używać ich zamiennie. Niemniej, kurkuma jest również cenną przyprawą, której opakowanie warto wrzucić do koszyka podczas zakupów.

Szafran jako afrodyzjak

Afrodyzjaki to substancje, które wpływają na popęd seksualny i wzmaga pożądanie. Możemy ich szukać w pożywieniu. Szlachetna przyprawa, jaką niewątpliwie jest szafran, jest jedną z najsilniejszych naturalnych afrodyzjaków. Powinien znaleźć zastosowanie w menu mężczyzn, którzy borykają się z zaburzeniami erekcji.

Krewetki z szafranem, czyli potrawa zakochanych

Pierwsze miejsce na podium wśród dań bogatych w afrodyzjaki zajmują krewetki w szafranie. Zarówno krewetki, jak i szafran oraz czosnek wpływają na potencję i romantyczny nastrój. Idealne walentynkowe danie to krewetki tygrysie, których smak fantastycznie współgra z ostrzejszym, wyraźnym czosnkiem. Uzupełniają się z sosem ostrygowym i szafranem z dodatkiem limonki i szczypiorku. Taki posiłek to gwarancja udanego spotkania, które może zaowocować niezapomnianymi wspomnieniami.

Jak przechowywać szafran?

By szafran nie tracił swoich zdrowotnych właściwości i wyjątkowego aromatu należy przechowywać go w odpowiedni sposób. Powinien być trzymany w ciemnym i chłodnym miejscu, na przykład w szafce kuchennej. Światło działa na jego niekorzyść, więc ta przyprawa jednoskładnikowa nie może być na nie narażona. Dodatkowo należy przechowywać go w puszce lub słoiku, by zatrzymać na dłużej jego smak.

Szafran w słoiku
https://pixabay.com

Szafran a kobiety w ciąży

Szczypta szafranu indyjskiego jest polecana ciężarnym. Łagodzi on dolegliwości bólowe, wspomaga prawidłowy sen i wpływa na dobre samopoczucie. Obniża ciśnienie krwi i powoduje, że skurcze nie są tak dotkliwe. Zawarte w szafranie składniki mogą wywołać również negatywne skutki. Zbyt duże spożycie szafranu może przyczyniać się do uszkodzenia płodu, powodować skurcze macicy, a nawet doprowadzić do poronienia. Według opinii lekarzy dzienne pożycie szafranu nie powinno przekraczać 0,5 grama. Najbezpieczniej spożycie szafranu skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę.

Skutki uboczne spożycia szafranu

Chociaż szafran odznacza się pozytywnym wpływem na organizm, może powodować skutki uboczne. Stosowanie tej przyprawy jednoskładnikowej w nadmiarze może doprowadzić do wielu niepożądanych dolegliwości. Wśród nich znajdują się:

  • Biegunka,
  • Zawroty głowy,
  • Wymioty,
  • Silne bóle brzucha.

Jeżeli po spożyciu wystąpi jakikolwiek z objawów, należy ograniczyć jego spożycie. 20 gramów szafranu dziennie może doprowadzić nawet do zgonu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.