Barwnik zieleń brylantowa e142
Zdrowa żywność

Zieleń brylantowa (E142) – właściwości, wpływ na zdrowie

Zieleń brylantowa to barwnik, który można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Choć barwnik ten znalazł szerokie zastosowanie, budzi coraz większe kontrowersje (podobnie jak inne dodatki do żywności). Jakie są przykłady użycia E142? Czy brylantowa zieleń jest bezpieczna dla naszego zdrowia? Sprawdźmy to!

Zieleń brylantowa (E142) – co to za barwnik?

Zieleń brylantowa (oznaczona jako E142) to związek organiczny, barwnik smołowy, stosowany głównie w przemyśle spożywczym. Jest to ciemnozielony proszek. Barwnik dobrze rozpuszcza się w wodzie i szybko rozkłada się w roztworach zasadowych i kwaśnych. Wchłanianie tego barwnika w przewodzie pokarmowym człowieka jest bardzo słabe. Większość z nas wydala ją taką, jaka jest. Chociaż spożywanie dużych ilości zieleni brylantowej może powodować skutki uboczne, w Polsce jest uważany za bezpieczny związek.

Charakterystyka barwnika E142

Jest to ciemnozielony barwnik w postaci proszku lub granulatu. Ma dobrą rozpuszczalność w wodzie, ale słabą rozpuszczalność w etanolu i szybko rozkłada się pod działaniem roztworów kwasów i zasad. W wyniku syntezy chemicznej należy do trifenylometanu. Jest to barwnik klasyfikowany jako barwnik smołowy. Może zawierać aluminium. Najczęściej jasnozielony jest używany w postaci soli wapnia i potasu. Jasnozielony BS jest uważany za bezpieczny barwnik. Może powodować nadpobudliwość, astmę i bezsenność. Podejrzewa się, że powoduje anemię.

Zieleń brylantowa E142 – gdzie można zakupić?

Zieleń brylantowa C27H34N2O4S (zieleń brylantowa G, zieleń malachitowa G, zieleń anilinowa) – związek organiczny będący pochodną barwnika trifenylometanu (aniliny). Sprzedażą zajmują się profesjonalne sklepy specjalizujące się w sprzedaży chemicznych substancji. Co więcej wszystkie odczynniki chemiczne są oznakowane zgodnie z obowiązującymi przepisami, a czas realizacji zamówienia to tylko tydzień. Szczegółowe informacje:

  • realizacja: 7 dni,
  • termin ważności: od 3 do nawet 5 lat.

W niektórych przypadkach kupujący jest zobowiązany do zadeklarowania substancji, które mogą być użyte do produkcji narkotyków lub materiałów pirotechnicznych. Zieleń brylantowa ma szerokie zastosowanie i jest barwnikiem silnie barwiącym. Może być użyta zarówno w kuchni, jak i przemyśle tekstylnym.

Zieleń brylantowa – zastosowanie

Barwnik E142 w wodzie
Źródło: Pixabay.com

Genialna zieleń stosowana jest głównie w przemyśle spożywczym. Służy do produkcji cukierków, śmietanki, lodów, pudru serowego i sosu miętowego. E142 nadaje produktom takim jak marynowany groszek intensywny zielony kolor. Znajdziemy go również w dżemach i galaretkach. W medycynie jasnozielony służy do dezynfekcji ran. Jest również używany w przemyśle tekstylnym – E142 doskonale nadaje się do barwienia tkanin.

Zieleń brylantowa – bezpieczeństwo dla zdrowia

Zieleń brylantowa to kontrowersyjny związek. Ze względu na potencjalne zagrożenia jego stosowanie w przemyśle spożywczym jest zabronione w krajach/regionach, takich jak Stany Zjednoczone, Japonia czy Kanada. W Polsce uważany jest za substancję nieszkodliwą w umiarkowanej ilości. Dopuszczalne spożycie jasnozielonego na kilogram masy ciała dziennie wynosi około 5 mg (oznacza to, że osoba ważąca 60 kg może spożyć 300 mg tego barwnika w ciągu dnia).

Niestety wyższe poziomy E142 mogą powodować skutki uboczne. Najczęstsze to reakcje alergiczne (takie jak alergie skórne), astma, nadpobudliwość, zasypianie lub problemy z anemią. Jednocześnie do tej pory nie przeprowadzono zbyt wielu badań dotyczących wpływu jasnej zieleni na organizm ludzki. Wydaje się rozsądne ograniczenie lub całkowite zaprzestanie spożywania (niektóre zielone substancje nie powodują skutków ubocznych, a nawet mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie).

Antyseptyk

Wśród wielu barwników stosowanych w konserwantach należy wymienić: niebieski Metylen, fiolet krystaliczny, jasnozielony, zielony malachit, akrylonitryl, Proflavin, podstawowa fuksyna. Zieleń malachitowa i zieleń brylantowa to stare antyseptyki. Doskonale dezynfekują skórę i błony śluzowe. Wykazują silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Rany, ropnie, egzemy, wrzody, liszajec, opryszczka należy kilkakrotnie smarować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.