Ten niezwykle popularny owoc zakorzenił się w kuchni polskiej kilka lat temu i na stałe wyparł tradycyjną, leśną borówkę. Dziś dowiemy się, jakie właściwości zdrowotne posiadają borówki amerykańskie i poznamy najpopularniejsze potrawy z tym pysznym składnikiem.
Wartości odżywcze
W tych niepozornych owocach znajdziemy cały zastęp witamin, minerałów i przeciwutleniaczy: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, fosfor, cynk, miedź i mangan. Do najważniejszych właściwości zalicza się świetne działanie na poprawę wzroku, obniżanie złego cholesterolu, oraz opóźniają procesy starzenia, dlatego są niezbędne w walce o młody wygląd skóry.
Regularne spożywanie borówek amerykańskich może zapobiegać zachorowaniom na raka. Być może pamiętacie, jak wasze babcie stosowały syrop z borówek na choroby układu pokarmowego? Owoce te skutecznie działają na ból brzucha, nudności oraz mają działanie przeciwbakteryjne.
Borówkowe przepisy
Borówka amerykańska w kuchni to sposób na wiele pysznych i zdrowych dań, które od razu pokocha cała twoja rodzina. Są wykorzystywane w większości do deserów, jednak my podamy dwa uniwersalne przepisy na borówki, dzięki którym będziemy mogli się cieszyć nimi cały rok!
Borówki z cukrem
To uniwersalny przepis, który sprawdzi się, gdy mamy za dużo borówek.
Musimy przygotować kamionkowe naczynie z przykryciem, około dwa kilogramy borówek i tyle samo cukru. Musimy pamiętać o tym, by borówki były suche, inaczej może je dopaść pleśń. Wsypujemy warstwę owoców na dno kamionkowego naczynia i mocno ubijamy, następnie zasypujemy cukrem. Ostatnią warstwę również zasypujemy i przykrywamy pokrywką. Owoce muszą stać w chłodnym miejscu.
Borówki z gruszkami jako dodatek do mięs
To kolejny prosty przepis, który pozwoli nam na przygotowywanie wykwintnych sosów do dań głównych. Musimy przygotować kilogram borówek i tyle samo twardych gruszek cukrówek, dwa kilogramy cukru i sok z cytryny. Suche i czyste owoce borówki należy zasypać cukrem i odstawić na noc. Gruszki należy obrać i pokroić w kostkę, a następnie polać sokiem z cytryny. Kolejnym krokiem jest zagotowanie wody z cukrem – 2 szklanki na 1 kg i wrzucenie do niego borówek w cukrze. Po pół godzinie zdejmujemy z ognia i zostawiamy na noc. Kolejnym etapem jest smażenie borówek z gruszkami przez około 50 minut. Przekładamy do sterylnych, wyparzonych słoików i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Borówki są dobre na ból żołądka. Babcia zawsze mi takie dawała.