Ciasto z rabarbarem to nie tylko deser, ale także zdrowa przekąska w trakcie dnia. Dowiedz się jakie wartości odżywcze kryją się w rabarbarze!
Rabarbar świetnie nadaje się do różnego rodzaju ciast. Upieczemy z nim nie tylko ciasto drożdżowe czy biszkopt, ale równie dobrze tartę czy niewielkie babeczki. Rabarbar świetnie nadaje się też na różnego rodzaju przetwory. Dlaczego warto po niego sięgnąć podczas domowego pieczenia ciast?
Rabarbar, czyli zdrowie w piekarniku!
Trudno doliczyć się właściwości odżywczych rabarbaru. Ich zawartość różni się jednak w zależności od gatunku. Podczas gdy niektóre gatunki bardziej docenia się ze względów leczniczych, jak na przykład w przypadku rabarbaru lekarskiego, inne znajdują szersze zastosowanie w kuchni, jak na przykład rabarbar ogrodowy.
Rabarbar przede wszystkim wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeczyszczające. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika wspiera procesy trawienne i pomaga przy takich problemach jak wzdęcia. Z kolei rapontycyna zawarta w tej roślinie sprawia, że jest on szczególnie polecany dla kobiet w okresie przekwitania i z cerą trądzikową, ale także dla mężczyzn z przerostem prostaty.
Rabarbar zawiera dodatkowo substancję, która zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych. Przy jego podgrzewaniu, na przykład podczas pieczenia w piekarniku, wytwarza się w nim polifenol-rapontygeniny, który spowalnia tempo namnażania komórek nowotworowych. Dzięki temu możliwe jest zahamowanie rozwoju choroby, a także przerzutów na inne narządy. Jak wynika z badań, najlepsze właściwości przeciwnowotworowe ma rabarbar, który pieczony jest w piekarniku przez 20 minut. Wówczas stężenie polifenoli jest najwyższe.
Przepisy na ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem może przybierać różne formy. Jedną z nich jest lekkie ciasto z rabarbarem. Jest idealne na lato, świetnie pasuje do kawy czy herbaty, jako przekąska, a także na spotkanie z najbliższymi!
Jest lekkie, puszyste i delikatne, a na dodatek bardzo proste i szybkie w przygotowaniu! Do wykonania ciasta potrzeba zaledwie mąki pszennej, proszku do pieczenia, jajek, drobnego cukru do wypieków, cukru wanilinowego, oleju i czterech łodyg rabarbaru. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Jeśli szukasz przepisu na ciasto z rabarbarem wejdź na stronę https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/babki-i-ciasta-ucierane/lekkie-ciasto-z-rabarbarem. Znajdziesz tu nie tylko przepisy na ciasta z rabarbarem, ale również wiele innych inspirujących pomysłów na ciasta z owocami!