Jajka i pestki na śniadanie w diecie przeciwgrzybiczej
Choroby Zdrowa żywność

Dieta przeciwgrzybicza – produkty dozwolone i zakazane, przykładowy jadłospis

Grzybice to określenie grupy chorób wywołanych przez mikroskopijne organizmy. Większość z nich żyje w organizmie człowieka, nie wywołując żadnych objawów. Dopiero ich nadmierne rozmnażanie może przyczynić się do szeregu uciążliwych symptomów. Cześć grzybów dostaje się do organizmu z zewnątrz, atakując wybrane partie organów. Istnieje wiele czynników, zwiększających szansę wystąpienia grzybic. Są to m.in. nieprawidłowa higiena, styl życia, zła dieta, długotrwałe przyjmowanie niektórych leków, stres, nadmierny wysiłek czy też choroby immunologiczne. Istnieje jednak sposób żywienia, skutecznie ograniczający ryzyko występowania grzybic.

Dieta przeciwgrzybicza – charakterystyka

Dieta przeciwgrzybicza jest podstawą leczenia drożdżycy układu pokarmowego – kandydozy. Chorobę wywołują organizmy z grupy Candida albicans, które zwykle naturalnie bytują w ludzkim organizmie. Nadmierne rozprzestrzenianie się tych grzybów, prowadzi do przedostania się szkodliwych substancji do układu krwionośnego, co prowadzi do nasilających się infekcji oraz osłabienia układu odpornościowego. Objawy towarzyszące chorobie to zwykle: biegunki, wzdęcia, gazy, bóle brzucha, alergie skórne i oddechowe. Chorobie powszechnie towarzyszą też depresje, ogólne osłabienie, złe samopoczucie itd. 

Podstawowym założeniem diety jest przywrócenie naturalnej równowagi flory jelitowej, zadbanie o równowagę kwasowo-zasadową organizmu oraz uszczelnienie ścian naczyń krwionośnych. Stosując dietę, należy ograniczyć spożycie cukrów prostych oraz skrobi. Ważne jest stosowanie rozdzielnej diety- niełączenie białka i węglowodanów w jednym posiłku. Bardzo ważne jest także dokładne przeżuwanie pokarmu, co sprzyja poprawnemu trawieniu. 

Czego należy unikać na diecie przeciwgrzybiczej?

Na wczesnym etapie wprowadzania diety przeciwgrzybiczej należy ograniczyć węglowodany. Składniki, które należy eliminować to przede wszystkim:

  • cukier, słodziki, słodycze,
  • owoce, z wyjątkiem cytryn, grejpfrutów i zielonych jabłek,
  • produkty z mąki pszennej tj. biały makaron, ryż, pieczywo,
  • mleko, i inne produkty zawierające laktozę,
  • ocet,
  • produkty pleśniowe,
  • kawa, czarna herbata,
  • soki owocowe,
  • napoje gazowane,
  • gotowe sosy np. ketchup.

Co należy jeść na diecie przeciwgrzybiczej?

Podstawowym źródłem węglowodanów w diecie przeciwgrzybiczej powinny być warzywa tj. szparagi, cukinia, kalafior, brokuł, sałata, rzodkiew, natka pietruszki. Najczęściej zalecanymi produktami białkowymi w diecie przeciwgrzybiczej są: jaja, ryby, owoce morza, drób, wieprzowina itd.

W niewielkim stopniu można dodawać także produkty z mąki pełnoziarnistej. Ważnym składnikiem, diety jest picie odpowiedniej ilości płynów. Spożycie dwóch litrów wody przyśpiesza oczyszczanie organizmu oraz usuwanie toksyn oraz grzybów. Do swojej diety także warto włączyć pełnowartościowe produkty, poprawiające odporność. Warto więc włączyć produkty bogate w:

  • nienasycone kwasach tłuszczowych omega 3 (ryby, oleje, pestki),
  • witaminę C (jabłka, papryka, cytrusy),
  • cynk (produkty z mąki pełnoziarnistej, owoce morza),
  • żelazo (wątróbka, szpinak),
  • selen (owoce morza, orzechy),
  • witaminę D.
Papryka jako składnik diety przeciwgrzybiczej
Źródło: Pexels.com

W przypadku grzybicy warto pamiętać także o zjadaniu 4-5 małych posiłków dziennie. Standardowo, powinny być to trzy główne posiłki dziennie oraz 1-2 przekąski. Posiłki powinno przyjmować się regularnie, o stałych porach dnia, najlepiej w odstępach czasowych wynoszących max. 5h. Niezwykle istotne jest także dokładne przeżuwanie jedzenia, co znacznie usprawni i ułatwi procesy trawienne. 

Dieta przeciwgrzybicza – przykładowy jadłospis

Śniadanie: sałatka z brokułem, jajkiem i łososiem,

Lunch: kanapka z żytniego chleba, ze świeżymi warzywami,

Obiad: pieczona pierś z kurczaka, surówka ze świeżej marchwi,

Kolacja: indyk zapiekany z cukinią i serem.

Przy nadmiernej kolonizacji grzybów w organizmie, poza leczeniem farmakologicznym niezwykle ważna staje się prawidłowa dieta. Należy pamiętać, że zmagając się z chorobą, posiłki powinny być odpowiednio zbilansowane, poddane obróbce termicznej. Najważniejszą kwestią jest pozbawienie grzybów ich pokarmu- cukrów. Ograniczenie węglowodanów niekiedy jest trudne- w końce one dodają energii i poprawiają samopoczucie. Z pewnością jednak takie działania pozwolą poprawić odporność organizmu i ogólny stan zdrowia!

Źródło:

  • Podstawy żywienia i dietoterapia – Nancy J. Peckenpaugh

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.