Regularne spożywanie miodu korzystnie wpływa na układ odpornościowy i zdrowie całego organizmu. Ta niezwykła substancja działa łagodząco na ból gardła i ma także bogate walory smakowe. Miód Manuka jest powszechnie uważany za produkt o licznych właściwościach leczniczych, dlatego wiele osób chętnie go stosuje w sezonie jesienno-zimowym, by pokonać infekcje wirusowe i nieprzyjemne przeziębienia. A co jeszcze warto wiedzieć o tym wyjątkowym miodzie?
Miód Manuka – charakterystyka
Miód Manuka ma kolor ciemnego bursztynu, a jego smak jest intensywny z lekko wyczuwalną goryczką. Ten prozdrowotny produkt jest wytwarzany z krzewu Manuka, który jest znany również jako drzewo herbaciane i rośnie głównie w Nowej Zelandii oraz w południowej Australii. Swoje cenne właściwości miód Manuka zawdzięcza wysokiej zawartości substancji zwanej methylglyoxal. Produkcja miodu jest bardzo wymagająca i wiąże się z koniecznością przestrzegania restrykcyjnych norm, a podczas dystrybucji musi być on także odpowiednio transportowany i przechowywany, aby miał idealną konsystencję i kolor. Co ważne miód Manuka został poddany licznym badaniom naukowym, które potwierdzają jego dobroczynny wpływ na ludzki organizm.
Miód Manuka – właściwości
Miód Manuka można przyjmować na czczo lub dodawać do herbat, kanapek i innych potraw. Jego systematyczne spożywanie znacząco poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i przewodu pokarmowego. Miód Manuka może być też używany do leczenia zmian skórnych. A jak jeszcze produkt ten wpływa na zdrowie? Miód Manuka wykazuje właściwości:
- przeciwzapalne
- antybakteryjne
- przeciwwirusowe
- przeciwgrzybicze
- antyseptyczne
W efekcie ta wyjątkowa substancja może być stosowana do leczenia różnego rodzaju infekcji i chorób. Miód Manuka doskonale łagodzi stany zapalne górnych dróg oddechowych oraz łagodzi też dolegliwości związane z zaburzoną pracą żołądka lub jelit. Producenci często dodają go do preparatów leczniczych używanych w terapii trądziku, liszaja czy odleżyn. Z miodu Manuka można także z powodzeniem zrobić domowy syrop, który szybko złagodzi ostry ból gardła i męczący kaszel.
Miód Manuka – zastosowanie
Miód Manuka to w pełni bezpieczny produkt, który może być stosowany codziennie przez osoby w różnym wieku. Jednak ze względu na swój skład i wysoką zawartość cukru jego spożywanie powinny ograniczyć osoby z cukrzycą i dużą nadwagą. Warto pamiętać, że jest to w pełni naturalny produkt, który może w krótkim czasie bardzo korzystnie wpłynąć na ludzkie zdrowie. Kupując miód Manuka, trzeba sprawdzić, czy pochodzi z dobrego źródła oraz jaki ma skład. Na stronie https://hecadi.pl/miod-manuka/ klienci mogą nabyć ten produkt w bardzo atrakcyjnej cenie. Pojemne opakowania sprawią, że jeden słoik miodu wystarczy na cały sezon jesienno-zimowy. Zdrowa żywność to idealny sposób, by wzmocnić odporność swojej rodziny, a w szczególności dzieci, które są wyjątkowo podatne na częste zachorowania. Ponadto regularne spożywanie miodu Manuka w niewielkich ilościach może skutecznie zapobiec przeziębieniom lub znacznie złagodzić ich przebieg.
Miód Manuka charakteryzuje się także doskonałym smakiem, aromatycznym zapachem i przyjemną konsystencją. Dlatego jest to produkt, który cieszy się ogromną popularnością wśród konsumentów na całym świecie. Ta naturalna i ekologiczna substancja może być stosowana zamiast suplementów diety i różnego rodzaju tabletek na odporność. Miód Manuka to świetny wybór dla osób, które często chorują lub prowadzą bardzo aktywny tryb życia i chcą, aby ich organizm był zawsze w doskonałej formie.