Oliwki stanowią niezwykle ważny element kuchni śródziemnomorskiej oraz bałkańskiej. Są nie tylko bardzo smaczne, ale również i mają mało kalorii. Ponadto zawierają mnóstwo składników odżywczych. Dlaczego warto regularnie spożywać oliwki?
Oliwki BIO
Oliwki ekologiczne, czyli takie, które pochodzą z BIO upraw. Jakie witaminy i minerały można w nich znaleźć? Oliwki BIO są źródłem wielu cennych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Zawierają witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Wśród tych cennych elementów można znaleźć: witaminę A, witaminę C, witaminę E oraz witaminy z grupy B. A ponadto minerały, takie jak potas, żelazo, fosfor, miedź i dużą ilość błonnika. Co ważne, istnieje wiele różnych odmian oliwek i każda z nich charakteryzuje się innym smakiem. Warto zauważyć, że dzięki temu, że produkty tego rodzaju zawierają wiele cennych składników odżywczych, znakomicie chronią organizm ludzki przed działaniem wolnych rodników, a także mają znakomity wpływ na układ nerwowy czy przemianę materii.
Czy oliwki to kiszonki?
Jak się okazuje, wiele osób nie ma bladego pojęcia o tym, że oliwki to tak naprawdę… kiszone owoce! Ich kolor jest zależy od tego, w jakim momencie je zerwano oraz w jaki sposób zostały obrobione. Na samym początku sezonu mają one kolor zielony. Następnie stają się brązowe bądź czerwone. Z kolei na sam koniec przybierają barwę czarną lub ciemno-fioletową. Po zerwaniu oliwek zostają one ukiszone. Dopiero wtedy owoce te nadają się do jedzenia. Należy zaznaczyć, że podobnie jak i innego rodzaju kiszonki, także one znakomicie regulują pracę jelit oraz wspomagają ich florę bakteryjną.
Oliwki ekologiczne – właściwości
Oliwki to produkty spożywcze pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasu oleinowego. Dzięki tym składnikom oliwki mają bardzo dobry wpływ na ludzkie zdrowie:
- skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie,
- pomagają zrzucić zbędne kilogramy,
- pozwalają dłużej zachować młody wygląd,
- mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia demencji i zachorowania na chorobę Alzheimera,
- obniżają ciśnienie we krwi,
- działają kojąco na układ nerwowy,
- zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór piersi.
Jak widać z powyższych właściwości – oliwki warto spożywać regularnie, ponieważ mają one niezwykły wpływ na ludzki organizm. Warto zauważyć, że dobrym wyborem jest również oliwa z oliwek, którą można dodawać do sałatek.
Oliwki w kuchni
Oliwki to bardzo smaczne produkty, które sprawdzą się znakomicie w wielu różnych potrawach. Nadają się zarówno do dań na zimno, jak i na ciepło. Dodaje się je do sałatek, makaronów, pizzy, dań warzywnych i mięsnych. Znakomicie komponują się również z żółtym oraz białym serem. Co ciekawe, można z nich przygotować także bardzo smaczne pasty do chleba bądź nadziać je migdałami. Oliwki można również zamarynować w ziołach czy czosnku, skropić je cytryną lub przyrządzić na słodko. Ponadto oliwko można spożywać również jako przekąskę.
Materiał zewnętrzny.