Kochacie pić kawę? Jeżeli tak to w poniższym artykule wyjaśniamy dlaczego warto postawić na kawę mieloną!
Zdecydowana większość ludzi na świecie zaczyna swój dzień od filiżanki ulubionej, aromatycznej kawy. Najczęściej wybór pada na kawę mieloną, która jest po prostu łatwa i szybka w przygotowaniu. Pamiętajmy jednak o tym, że za jej smak i aromat w dużej mierze odpowiada sposób zmielenia. Jeśli więc chcemy w pełni cieszyć się walorami naszej kawy, świadomie dokonujmy jej wyboru. A zatem, która kawa mielona jest najlepsza?
Która kawa mielona jest najlepsza?
Na ryku mam wiele rodzajów kaw, również tych mielonych. Zanim dokonamy jej wyboru, powinniśmy się zdecydować, w jaki będziemy ją przygotowywać, bowiem mamy różne stopnie jej mielenia. I tak, do przygotowania jej po turecku potrzebujemy bardzo drobno zmielonej kawy – na pył. Z kolei do ekspresu do kawy czy też automatu filtrującego idealnie będzie nadawała się kawa mielona średnio- lub gruboziarnista. Gdybyśmy w tym przypadku użyli kawy bardzo drobno zmielonej to otrzymalibyśmy mętny napój. Informacje dotyczące stopnia zmielenia kawy zawsze znajdziemy na jej opakowaniu.
Na co jeszcze warto wrócić uwagę, wybierając dobrą kawę mieloną?
Poza stopniem grubości jej zmielenia, powinniśmy wziąć pod uwagę również: stopień palenia kawy, jej skład i moc, a także kraj pochodzenia i kraj wypalenia ziaren. Oczywiście wszystkie te składowe dobrze jest dostosować do rodzaju kawy, którą chcemy zaparzać.
Koniecznie pamiętajmy też o tym, że kawa mielona powinna być możliwie jak najświeższa. Dlatego najlepiej jest wybierać sprawdzonych producentów, którzy są wstaniem zagwarantować nam świeżość produktu oraz szczelność opakowania. W tym przypadku jej wielkość też ma znaczenie. Lepszym pomysłem jest wybieranie małych opakowań, by za wcześnie jej aromat nie wywietrzał.
Jakie zalety ma kawa mielona?
Kawa mielona to dobry wybór, zawłaszcza że w takiej wersji ma ona wiele zalet, a mianowicie:
- zachowuje swoje właściwości, czyli smak, pełen aromat, a do tego olejki eteryczne,
- łatwo i szybko daje się ją przygotować, bo nie tracimy czasu na jej mielenie,
- choć uważa się, że nie możne ona równać się ze świeżo paloną kawą, to jednak kawa mielona pozostaje bardzo smaczna i aromatyczna.
Kawa mielona jest doskonałym sposobem na uzyskanie dużego ładunku energii i to przez cały dzień. Wystarczy tylko ją otworzyć, wsypać, zalać i już można cieszyć się pełnym aromatem i smakiem naszej ulubionej małej czarnej.