Często zapominamy, że rośliny posiadają ogromną moc leczniczą. Przykładem może być chociażby głóg jadalny, który może pomóc w walce z wieloma chorobami. W tym artykule przyjrzymy się bliżej jego właściwościom leczniczym.
Nieco zapomniana roślina o cennych właściwościach leczniczych i dużych walorach smakowych to głóg.
Głóg – charakterystyka rośliny
Jest to krzew (czasami niewielkie drzewo) o kolczastych gałązkach, występujące głównie w lasach, niższych partiach gór, a także na nizinach. Jest wyjątkowo odporny na niskie temperatury, dlatego też chętnie uprawiany jest w przydomowych ogrodach, działkach rekreacyjny i uprawnych oraz w parkach.
Nie wymaga szczególnych warunków uprawnych, jest odporny na wiele czynników zewnętrznych,
Roślina ozdobna i lecznicza
Roślina występuje w kilku gatunkach, a większość z nich rodzi owoce nadające się do spożycia. Niektóre wykorzystywane są jako rośliny lecznicze, inne jako ozdobne, a jeszcze inne traktowane są jako trwałe i trudne do sforsowania ogrodzenia.
Głóg jadalny należy do rodziny różowatych, kwitnie białymi lub wieloma odcieniami różowych kwiatów. Po przekwitnieniu pojawiają się owoce, w zależności od gatunku w barwie czerwonej, żółtej lub pomarańczowej. Jest rośliną wolno rosnącą i długowieczną, potrafi przetrwać trudne warunki pogodowe, jest odporna na mróz.
Uprawiane gatunki głogu
Najczęściej uprawiane gatunki głogu to:
– głóg jednoszyjkowy – uprawiany jako roślina żywopłotowa,
– głóg dwuszyjkowy – ceniona roślina lecznicza i do celów spożywczych,
– głóg pośredni to mieszaniec dwóch gatunków –
jednoszyjkowego i dwuszyjkowego, uprawiany ze względu na
wyjątkowo dekoracyjny wygląd.
Głóg jadalny – właściwości owoców i kwiatów
Owoce głogu jadalnego dwuszyjkowego przypominają wyglądem rajskie jabłuszka. Można je spożywać na surowo, jak i po obróbce termicznej, jako dżemy czy konfitury. Zbiera się je jesienią, gdy są już dojrzałe, ale jeszcze dość twarde. Owoce głogu są bogate w przeciwutleniacze hamujące starzenie się komórek, zapobiegają chorobom nowotworowym, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają organizm i stymulują system odpornościowy.
Głóg pomaga także w procesach trawiennych i metabolicznych, usprawniając przemianę materii.
Głóg jadalny nadaje się do przyrządzania nalewek i herbatek, znakomicie wzmacniających odporność organizmu w czasie zimy i chłodnej jesieni.
Doceniane także są jego walory smakowe – wydrylowane i przesmażone lub wygotowane owoce, świetnie sprawdzą się jako dodatek do smacznego śniadania.
Kwiaty głogu również są jadalne – zebrane wiosną odznaczają się wysoką zawartością składników odżywczych i minerałów. Są źródłem witaminy C, B, błonnika i olejków eterycznych.
Zawsze należy pamiętać, aby różnicować swoją dietę i zadbać o obecność w niej owoców jak nektarynki, brzoskwinie, banany, jabłka, oraz warzyw.