Artykuł partnera.
Każdy z nas uwielbia przyjemności. Często wyjeżdżamy na wakacje, spędzając ten czas w najlepszym towarzystwie, pijąc herbatę, rozmawiając, wygłupiając się. Zachowujemy przy tym świetne wspomnienia. Jak myślicie, czy jest możliwe wspominać to wszystko nie tylko w nawiązaniu do danych osób, ale również opierając te wspomnienia o smak herbaty jaki piliśmy w danej chwili? 😉
Dlaczego grecka herbata górska jest taka dobra?
Produkt ten jest wytwarzany na bazie gojnika, ziół występujących w basenie Morza Śródziemnego. W całej Grecji jest aż 17 odmian gojnika i jest on najbardziej popularny właśnie w Grecji. Gojnik olimpijski występuje wyłącznie na górze Olimp, a w starożytności napar z gojnika był podawany żołnierzom, zarówno tym wyruszającym na wojnę, jak i tym poszkodowanym.
Napar z tej rośliny charakteryzuje piękna barwa, wspaniały zapach oraz aksamitny smak. Dzięki temu nie pomylimy go z żadnym innym naparem.
Aromat gojnika jest bardzo urzekający podczas parzenia herbaty. Unosząc się bardzo intensywnie sprawia, że czujemy się jak w transie, całkowicie odprężeni i zrelaksowani.
Grecka herbata górska ma naprawdę dobry smak, a w połączeniu z naszym świetnym samopoczuciem po jej wypiciu, pozwala cieszyć się chwilą!
Herbata grecka górska i jej właściwości zdrowotne
Polecana jest jako wsparcie leczenia dzięki swoim zaskakującym właściwościom.
Została doceniona dzięki temu, że jest bogata w przeciwutleniacze oraz olejki eteryczne.
Herbata Górska została poddana licznym badaniom, które potwierdzają, że zawiera następujące właściwości:
- oczyszcza organizm,
- wspomaga krążenie,
- podnosi odporność organizmu,
- działa przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie,
- wspomaga pamięć i koncentrację,
- dodaje energii,
- regeneruje organizm,
- poprawia pracę wątroby,
- wzmacnia włosy i słabe paznokcie.
Ponadto, gojnik świetnie wpływa na gojenie się ran – regeneruje skórę od środka, a niektórzy wykorzystują go również przy zwalczaniu trądziku i podobnych chorób.
Przygotowanie greckiej herbaty – jak zrobić to dobrze?
Najlepiej przygotować ją w osobnym czajniczku, parząc około 10 minut. Po upływie wskazanego czasu, należy oddzielić liście herbaciane od naparu.
W przygotowaniu herbaty bardzo ważna jest temperatura wody oraz czas jej parzenia.
Herbaty parzone krótko są pobudzające, natomiast te parzone dłużej działają uspokajająco.
W okresie przeziębień i grypy możemy parzyć gojnik nieco dłużej, aby wydobyć więcej drogocennych olejków eterycznych, jednak pamiętaj aby unikać zbyt długiego parzenia gojnika, gdyż straci on swoje właściwości.
Gojnik warto pić regularnie, dzięki czemu będziemy wzmacniać organizm i dodawać mu jeszcze więcej energii.
Gdzie kupić grecką herbatę?
Greece Food to sklep z greckimi produktami. W ofercie zostało przedstawione mnóstwo produktów i jesteśmy pewni, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie!
Wszystkie te niesamowite produkty są eksportowane z rozmaitych regionów Grecji, a my cieszymy się, że możemy sprowadzać je właśnie dla Państwa.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą na https://greecefood.pl/