Uprawianie jeżówki w ogrodzie
Dom i ogród

Jak uprawiać jeżówki?

Jeżówki nie tylko pięknie się prezentują, ale mają także szereg właściwości leczniczych. Rośliny te nie są trudne w uprawie. Z suszonych kwiatów jeżówki można robić nalewki, napary, czy też soki. Zanim weźmiemy się za jej wykorzystanie w kuchni, musimy jeżówkę wysiać, posadzić, a także uprawiać według wskazówek. Jakie porady przydadzą się przy uprawie jeżówek? Sprawdźmy to.

Wskazówki hodowlane

Bardziej ambitni ogrodnicy, którzy nie chcą kupować gotowych sadzonek, mogą się pokusić o wysianie jeżówek. Kiedy to robić? Najlepiej wczesną wiosną. Dobrą wiadomością jest to, że sadzonki przesadzać można już do gruntu po dosłownie kilku tygodniach.

Kluczem do sukcesu, aby cieszyć się przepięknymi kwiatami jeżówki, jest wybór dla niej właściwego miejsca. Można pokusić się o niewielki cień, ale zdecydowanie najlepiej sprawdzi się nasłonecznione miejsce. Gleba powinna być przepuszczalna oraz żyzna. Jeżówki lubią dużo wody. Gdy temperatury są imponujące, a deszczu brak, to nie możemy zapominać o codziennym podlewaniu. Unikajmy raczej dla jeżówek gleb piaszczystych i lekkich. W takich po prostu nie będą pięknie kwitły.

Jeżówki są wieloletnie. Aby rzeczywiście przez kilka lat cieszyć się pięknymi kwiatami, to musimy właściwie pielęgnować naszą roślinę. Najważniejsze jest usuwanie wieloletnich chwastów. Warto zagwarantować jej nieco więcej miejsca. Dlaczego? Roślina produkuje sporo samosiejek.

Jeśli chodzi o nawóz, to nie trzeba w ogóle rośliny tej nawozić. Ogrodnicy, którzy chcą nawieźć swoje jeżówki, mogą to zrobić dwukrotnie. Pierwszy raz powinien mieć miejsce jeszcze przed wysianiem, a drugi na kwiaty, które już się pojawiają. Unikajmy, jak możemy przesadzania jeżówek. One tego po prostu nie lubią.

Zimowanie jeżówki

Dosyć istotnym zagadnieniem jest także zimowanie jeżówki. Roślina ta bardzo dobrze znosi niskie temperatury i przechodzi bez żadnych problemów zimę. Można jej w tym nieco pomóc. W momencie przekwitu powinniśmy obciąć kwiatostan i przygotować właściwie roślinę. Polecamy ściółkowanie. Do niego można wykorzystać słomę, liście, korę, kompost, czy też czarną folię. Stosując tego typu zabiegi, nie musimy się już kompletnie obawiać o zimowanie jeżówek. Poradzą sobie bez żadnego problemu, a w przyszłym roku znów wyrosną z nich przepiękne rośliny.

Właściwości zdrowotne jeżówek

Jak już wspomniano, jeżówki są także cenione za swoje właściwości lecznicze. Działają korzystnie nie tylko na sam układ odpornościowy, ale także łagodzą infekcje dróg oddechowych. Dzięki witaminie A, E, C mają także działanie przeciwbakteryjne, a także przeciwwirusowe. W jeżówkach znajdziemy również terpeny, żelazo, białko, garbniki, czy też kwasy tłuszczowe.

Z jeżówek robi się wyciągi, napary, maści, nalewki, czy też syropy. Do przygotowania leczniczych produktów wykorzystywane są kwiaty. W pierwszej kolejności suszy się je, a później rozdrabnia. Mało kto wie, że właściwościami leczniczymi mogą się także pochwalić korzenie jeżówki, czy też sok, który został wyciśnięty z ziela.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.