Jeśli myślisz, że na grzybobranie warto wybierać się tylko latem i jesienią… grubo się mylisz! Już w kwietniu można bowiem znaleźć całkiem dorodne okazy kilku jadalnych (i bardzo smacznych!) gatunków grzybów. A jakich? O tym w dzisiejszym tekście.
Smardz, czyli król wiosennego grzybobrania
Dla zapalonych grzybiarzy pierwszą oznaką wiosny nie są ani przebiśniegi czy krokusy, ani też jaskółki i bociany — są nimi smardze. To pierwsze jadalne grzyby, jakie pojawiają się w polskich lasach po zimowej odwilży. Niektóre okazy możemy spotkać już pod koniec marca, ale to właśnie na kwiecień przypada ich prawdziwy wysyp.
Smardza rozpoznasz zawsze — to jeden z tych gatunków, których w zasadzie nie da się pomylić (chociaż, oczywiście — i tak radzimy uważać!). Kapelusz owocnika jest bowiem owalny (rzadziej — stożkowaty) i pokryty nieregularnymi wnękami, bardzo przypominającymi plaster miodu.
Gatunek ten bardzo lubi tereny wilgotne — wręcz podmokłe. Często kryje się pod drzewami owocowymi oraz nieopodal topoli.
Boczniak topolowy — grzyb do każdej potrawy
Już od mniej więcej połowy kwietnia w lasach możemy natrafić także na boczniaka topolowego. I znowu — jest to grzyb bardzo charakterystyczny i nie do pomylenia z żadnym innym. Po pierwsze dlatego, że rośnie w specyficznym miejscu — na pniach topoli. A po drugie — wyróżnia się gładkim, półkolistym kształtem, dzięki któremu wygląda jak organizm z innej planety!
W smaku jest słodki, z lekko owocowymi lub miodowymi nutami. A do tego — całkiem dobrze zachowuje swoją trwałość.
Czarka austriacka — gatunek, który naprawdę cieszy oko!
Czarka austriacka należy do tych grzybów, których latem… już raczej nie uświadczysz. Szczyt jej występowania przypada na kwiecień i początek maja — by potem zniknąć z polskich lasów. Najczęściej można ją znaleźć w ściółce leśnej, w pobliżu drzew liściastych — oraz na przesuszonych już gałęziach.
Co ciekawe, przez wiele lat czarka była uznawana za niejadalną. Uspokajamy — nie jest trująca, chociaż w smaku rzeczywiście nie zachwyca — przypomina trochę zwykła rzodkiewkę. Tym, co czyni ją wyjątkową jest — znów! — jej wygląd. Owocniki przypominają kształtem małą miskę i wyróżniają się szkarłatnoczerwoną barwą — taką, jak we wnętrzu… grejpfruta.
Jakie inne gatunki grzybów rosną w kwietniu?
Wśród jadalnych grzybów wiosennych warto wymienić także m.in. czerniaka kołpakowatego i gęśnicę wiosenną. A wśród trujących — bardzo groźną dla zdrowia piestrzenicę kasztanowatą, na którą radzimy uważać (wcale nietrudno ją rozpoznać — z wyglądu przypomina ciemną, suszoną śliwkę).
Oczywiście, przez okrągły rok mogą również rozwijać się grzyby… hodowane w warunkach domowych. Jeśli jesteś zainteresowany obserwacją takich okazów — sprawdź growkit Golden Teacher, umożliwiający badanie jednej z najbardziej niezwykłych odmian grzybów psylocybinowych.