Zdrowie

Jakie są rodzaje kawy ziarnistej i który z nich wybrać?

Artykuł partnera.

Czy wiesz, jak brzmi podobno najpiękniejsze wyznanie miłosne? Wcale nie są to słowa zapożyczone z najbardziej romantycznych wierszy, książek, filmów czy piosenek. Oczywiście można tam znaleźć wiele chwytających za serce zdań, ale… nie tym razem. Słowa, które dziś mamy na myśli to: „Zrobiłem Ci kawę!’. Aby jednak miały one jeszcze większą moc, powinna to być naprawdę dobra kawa ziarnista. Jak taką znaleźć? Postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości w tym artykule. Przybliżymy Ci rodzaje kawy ziarnistej i różnice pomiędzy nimi. Znajdą tu coś dla siebie i osoby, które lubią łagodną kawę ziarnistą, jak i ci gustujący w napojach o ostrzejszym smaku.

Popularne rodzaje kawy ziarnistej

Na świecie, a dokładnie głównie w Afryce i częściowo także w Azji, rośnie 104 gatunków kawowca. Jednak kawowiec kawowcowi nierówny i nie z każdego z nich powstaną dobre kawy ziarniste. Ba! Tak naprawdę uprawia się tylko nieliczne kawowce spośród tej ponad setki. Najczęściej mówi się o dwóch gatunkach, niekiedy wymienia się jeszcze trzeci. Mamy tu na myśli Coffea arabica, czyli arabikę, kawę arabską, która ma ok. 70% udziału w światowej produkcji kawy ziarnistej oraz Coffea canephora, a więc robustę (z ok. 30% tego udziału). Tym trzecim wspomnianym przez nas gatunkiem jest Coffea liberica, czyli liberika, której udział wynosi jednak poniżej 1%, dlatego też rzadko pojawia się w takich zestawieniach. Z tego też względu i my skupimy się jedynie na dwóch pierwszych rodzajach kawy ziarnistej: arabice i robuście.

Arabica – łagodna kawa ziarnista

Wysoki procent udziału arabiki w światowej produkcji kawy ziarnistej nie jest dziełem przypadku. To właśnie ten gatunek jest ceniony przez większość kawoszy. Można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że na pytanie, jaka kawa ziarnista jest najlepsza, spora liczba smakoszy odpowiedziałoby, iż właśnie ta. Arabica zawdzięcza to swojemu głębokiemu, a zarazem niezwykle subtelnemu smakowi, z czekoladowo-korzenną nutą. Jej delikatność spowodowana jest też tym, że zawiera w sobie mniej kofeiny niż robusta, mianowicie tylko od 1% do 1,5%, posiada natomiast prawie dwukrotnie większe od niej stężenie cukrów. Stuprocentowa arabica to zatem bardzo łagodna kawa ziarnista, która nie da silnego kopa, a raczej delikatny, przyjemny, energetyczny prztyczek. Jeśli cenisz sobie lekki, subtelny aromat, a przy tym chcesz poczuć silniejsze pobudzenie, możesz sięgnąć po mieszankę arabiki z robustą, o którym to gatunku więcej przeczytasz w dalszej części naszego kawowego poradnika.

Robusta – kawa ostra ziarnista

Drugą pod względem zarówno popularności, jak i udziału w światowej produkcji kawy ziarnistej, jest robusta. Choć wybierana jest rzadziej od arabiki, również ma wielu swoich miłośników. Bardzo często występuje w mieszkankach kaw, w połączeniu z arabiką właśnie. Robustę i mieszanki z nią lubią koneserzy kawy mocnej i intensywnej. Takiej, której już kilka łyków szybko daje prawdziwego energetycznego powera. Ziarna robusty zawierają od 2,7% do aż 4% kofeiny, mają za to mniejsze stężenie cukrów od arabiki. Smak robusty jest zdecydowanie mniej subtelny niż arabiki. Można go określić, jako ostry, a także cierpkawy i gorzkawy. Robusta, a także jej lżejsze mieszanki z domieszkami arabiki, to zatem dobre kawy ziarniste dla fanów espresso o wyrazistym smaku z nutką goryczki. Jeśli więc lubisz gorzko-czekoladowe nuty, robusta będzie dla Ciebie najlepszym wyborem.

Przy wyborze kawy ziarnistej musisz kierować się oczywiście nie tylko jej rodzajem. Na finalny smak tego boskiego napoju mają bowiem wpływ też inne czynniki. Mamy tu na myśli choćby kraj pochodzenia, warunki uprawy czy sposób przetwarzania ziaren. Osobną kategorią są też kawy ziarniste smakowe, wzbogacone w wybrane aromaty. Niemniej ten najprostszy podział, który tu przedstawiliśmy, a więc na kawę łagodną i ostrą, na pewno bardzo pomoże Ci podczas najbliższych kawowych zakupów. A zrobisz je na stronie sklepkawa.pl Jesteśmy pewni, że kryje się tam i najlepsza kawa ziarnista dla Ciebie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.