Maślanka to sfermentowany napój mleczny, produkt uboczny przy produkcji masła. Maślanka jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Dzięki obecności kwasu mlekowego i bakterii kwasu mlekowego może korzystnie wspierać florę jelitową. Maślanka jest również dobrym źródłem wapnia i lecytyny. Może być stosowany jako orzeźwiający napój do picia, a także jako składnik potraw, takich jak ciasta i zupy. Maślanka właściwości to przede wszystkim duża obecność wapnia i białka.
Maślanka – czym jest?
Maślanka to napój mleczny o łagodnym, orzeźwiającym, kremowo-orzechowym smaku. Technicznie jest produktem ubocznym ubijania śmietany. Maślanka to kwaśny płyn, który pozostaje po oddzieleniu cząstek tłuszczu od pasteryzowanej zakwaszonej śmietany, w czystej kulturze maślanej. Maślanka zawiera wiele właściwości i mnóstwo minerałów niezbędnych do utrzymania dobrego stanu zdrowia.
Maślanka – jakie ma wartości odżywcze? Maślaka właściwości!
Maślanka jest cennym źródłem białka. Zawiera wysokowartościowe białko, dobrze przyswajalny wapń, a także tłuszcz i laktozę (cukier mlekowy), witaminy z grupy B oraz witaminy A i D, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Ten napój mleczny zawiera około 4 gramów cukru mleczno-laktozowego, który zwykle nie jest łatwo tolerowany przez dorosłych i po spożyciu może powodować wzdęcia, bóle brzucha i biegunkę. Laktoza maślanki jest jednak stosunkowo lepiej tolerowana niż laktoza mleka, ponieważ zawarte w mleku bakterie kwasu mlekowego częściowo rozkładają maślankę. U osób z mniejszą nietolerancją laktozy spożywanie maślanki nie powinno powodować żadnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Zatem właściwości maślanki opierają się na dużym udziale białka, które buduje kości.
Maślanka to lekkostrawny produkt. W przewodzie pokarmowym rozkłada się 2-3 razy szybciej niż mleko. Maślanka jest uważana za dobry produkt do odkwaszania ludzkiego organizmu. Zawiera około 0,6% kwasu mlekowego, który może stymulować wydzielanie soku żołądkowego, tym samym regulując trawienie. Obecność kwasu mlekowego sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii jelitowych, co przekłada się na ochronę przed infekcją, poprawę funkcji jelit, regulację motoryki jelit, lepsze odżywienie komórek nabłonka jelit oraz zmniejszenie ryzyka raka okrężnicy. Maślanka właściwości to zestaw minerałów i witamin.
Maślanka – wpływ na zdrowie
Maślanka może zapewnić wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawę ciśnienia krwi, zdrowia kości i jamy ustnej. Pozytywny wpływ maślanki może być łatwiejszy do strawienia niż w przypadku innych produktów mlecznych. Kwas mlekowy w maślance może ułatwić jej trawienie. Laktoza to naturalny cukier w produktach mlecznych. Wiele osób nie toleruje laktozy, co oznacza, że nie mają enzymów potrzebnych do rozbicia tego cukru. Około 65% ludzi na świecie po okresie niemowlęcym cierpi na pewien stopień nietolerancji laktozy. Ponieważ bakterie rozkładają laktozę, niektóre osoby z nietolerancją laktozy mogą pić sfermentowane produkty mleczne z niewielkimi lub żadnymi skutkami ubocznymi.
Maślanka jest dobrym źródłem wapnia i fosforu oraz witaminy D. Odmiany pełnotłuste są również bogate w witaminę K2. Te składniki odżywcze są ważne dla utrzymania siły kości i zapobiegania chorobom zwyrodnieniowym kości (takim jak osteoporoza), ale wiele osób nie dostarcza wystarczającej ilości tego pokarmu.
W trwającym pięć lat badaniu osób w wieku 13-99 lat stwierdzono, że osoby, u których spożycie fosforu było 2-3 razy większe niż zalecane 700 mg / dobę, miały 2,1% wzrost gęstości mineralnej kości i wzrost zawartości składników mineralnych 4,2 %. Spożycie pokarmów bogatych w fosfor wiąże się również ze wzrostem spożycia wapnia. Jeśli poziom tych dwóch minerałów we krwi jest prawidłowy, spożycie większej ilości wapnia i fosforu zmniejszy ogólne ryzyko osteoporozy u dorosłych o 45%. Pojawiły się również nowe dowody na to, że witamina K2 jest korzystna dla zdrowia kości i leczenia osteoporozy, zwłaszcza w połączeniu z witaminą D. Maślanka właściwości ma bardzo szerokie i korzystnie wpływają one na zdrowie.
Maślanka to:
- orzeźwiający napój,
- ma zastosowania w przemyśle spożywczym,
- ma właściwości lipidowe,
- nie utlenia się łatwo.
Właściwości maślanki czynią ją jednym z najwartościowszych napoi mlecznych na całym świecie.