Morela to gatunek drzewa należący do rodziny różowatych. Owoce moreli są bardzo małe, a wyglądem i smakiem niektórym z nas przypominają brzoskwinię. Morela pochodzi z Azji, ale dziś jest rozwijana w wielu innych częściach świata, w tym w Polsce. Owoce moreli należą do grupy owoców pestkowych, a ich nasiona mają posmak migdałów. Z poniższego artykułu dowiesz się, jakie wartości odżywcze maja morelę i jak wpływają na nasze zdrowie.
Morela zwyczajna – suszenie
Suszenie jest tradycyjną metodą konserwowania moreli, ponieważ świeże owoce są bardzo kruche i delikatne. W procesie suszenia usuwana jest woda z moreli oraz wszelkie szkodliwe mikroorganizmy. Suszenie moreli ma również na celu zahamowanie procesów enzymatycznych, które prowadzą do utraty cennych barwników i cennych pierwiastków zawartych w tych owocach. W wyniku procesu suszenia wszelkie składniki mineralne i odżywcze moreli zostają zachowane i skoncentrowane w ususzonym owocu. Suszenie pozbawia owoce 80% zawartości wody.
Światowa produkcja moreli jest kontrolowana głównie przez Turcję, zwłaszcza w regionie Malatya.W 2009 roku produkcja moreli wynosiła około 695 300 ton. Za Turcją podąża Iran z 397 700 tonami tych owoców. Większość produktów tureckich poddawanych jest suszeniu.
Morela zwyczajna – wartości odżywcze
Morele są doskonałym źródłem wielu ważnych składników odżywczych, w tym błonnika, potasu i witaminy A. Chociaż proces suszenia zmniejsza zawartość witamin wrażliwych na ciepło (takich jak witamina C) w owocach, inne składniki odżywcze stają się bardziej skoncentrowane.
Kubek suszonych moreli może zaspokoić 94% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A i 19% na żelazo. Suszone morele zawierają również potas i przeciwutleniacze, które mogą obniżać poziom cholesterolu i poprawiać trawienie. Najważniejsze jest to, że morele suszone są beztłuszczowe i niskokaloryczne.
Szczegółowe wartości odżywcze na 100 g:
- węglowodany: 62,64 g,
- tłuszcz: 0,51 g,
- białko: 3,39 g,
- błonnik pokarmowy: 7,3 g.
Morela zwyczajna – wpływ na zdrowie

Suszone morele zachowują większość składników odżywczych jaka zawarta jest w świeżych morelach. W rzeczywistości, w przypadku suszonych owoców, większość składników odżywczych występuje w postaci skoncentrowanej, czyli 4 do 5 razy większej niż w przypadku świeżych owoców. Wyjątkiem jest witamina C, która jest znacznie mniejsza niż w przypadku świeżych moreli. Z drugiej strony suszone morele są doskonałym źródłem potasu, beta-karotenu, żelaza i witaminy A. Suszone morele mają odczyn zasadowy, więc pomagają organizmowi usuwać kwasy.
Morela zawiera wiele witamin z grupy B oraz witaminy C i PP. Ten produkt powinien być zalecany kobietom w okresie menopauzy – wysoki poziom wapnia i witaminy B2 może zmniejszać ryzyko osteoporozy.
Suszone morele warto spożywać po forsownych ćwiczeniach, ponieważ słodycz moreli dodaje energii. Produkt ten może zapobiegać utracie wody z organizmu, a także może skutecznie zwalczać trądzik. Suszone morele to jedne z nielicznych owoców jadanych przez cukrzyków.
Morela zwyczajna – bogactwo witaminy A
Morelowo-żółty kolor wynika z obecności w jego składzie β-karotenu. Morela posiada właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu może chronić ludzki organizm przed wolnymi rodnikami. Opóźnia to proces starzenia się organizmu i chroni go przed chorobami cywilizacyjnymi. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, więc działa ochronnie na wzrok i może zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej. Warto zaznaczyć, że w porównaniu ze świeżymi owocami morele suszone mają wyższą zawartość β-karotenu.
Morela zwyczajna a zawartość potasu
Suszone morele są warte jedzenia ze względu na wysoką zawartość potasu. 100 gram suszonych moreli zawiera 1162 mg potasu, co stanowi 1/4 dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Rady żywieniowe w tym zakresie są jasne – powinniśmy dostarczać organizmowi około 4700 mg potasu dziennie. Z tej perspektywy suszone morele są doskonałym źródłem naturalnego potasu. Potas jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który kontroluje normalne funkcjonowanie serca i mózgu, i istnieje wiele oznak, że potas pomaga również stabilizować ciśnienie krwi. Dlatego potas jest często polecany osobom z chorobami układu krążenia. Zapewnia sercu zdrowie i energię, pozwalając mu ciężko pracować. Osoby cierpiące na niewydolność serca i choroby serca po zawale serca powinny włączyć do swojej diety suszone morele.