Niemiecka kuchnia przez nas Polaków kojarzona jest z tłustą i ciężkostrawną. Sprawia to, że wiele opiekunek pracujących za zachodnią granicą nie chce jej potraw podawać swoim podopiecznym. Zaraz po rozpoczęciu pracy starają się je wyeliminować i zastąpić sobie dobrze znanymi smakami. Często jednak powoduje to brak apetytu u seniora. Warto jednak pamiętać, że chcąc zadbać o zbilansowaną dietę osoby starszej, wcale nie trzeba rezygnować z niemieckiej kuchni. Ona bowiem również jest pełna zdrowych dań, które można zaserwować seniorowi.
Co jada się w niemieckich domach?
Kuchnia niemiecka nie cieszy się na świecie zbyt dużą sławą. Nawet my – Polacy sąsiedzi nie znamy podstawowych dań jedzonych w domach naszych zachodnich sąsiadów. Zapytani o nie zazwyczaj wymieniamy kiełbasę i sałatkę ziemniaczaną. Kuchnia niemiecka jest jednak o wiele bogatsza.
Zapoznać z nią obowiązkowo powinny się osoby, które chcą podjąć pracę za zachodnią granicą w roli opiekunki osoby starszej. Umiejętność przygotowania niemieckich dań wyeliminuje problem braku apetytu u podopiecznego.
Warto jednak pamiętać, że problem, że starsza osoba nie chce jeść, może wynikać z wielu innych przyczyn, które dokładnie opisane są na opieka.felizajob.pl/poradnik-opiekunki/warto-wiedziec/senior-odmawia-jedzenia-sposob-uporac-sie-tym-problemem/. W przypadku, gdy brak apetytu nie jest powiązany z serwowaną kuchnią lub przedłuża się, należy poszukać profesjonalnej pomocy medycznej.
Jakie potrawy serwować niemieckim seniorom?
Niemiecka kuchnia jest bardzo różnorodna, dlatego to jakie dania powinny znaleźć się w menu, uzależnione jest od regionu zachodnich sąsiadów. Pracując na zachodzie Niemiec, tuż przy granicy z Francją, podstawą codziennej kuchni powinny być dania lekkie, warzywne. Mięsa królują na południu kraju, natomiast na północy na talerzach pojawiają się przede wszystkim ryby i owoce morza.
Każdy niemiecki senior z prawdziwą ochotą zje natomiast narodowe dania takie jak zupę z węgorza na rosole, golonkę z kapustą lub purre z grochu. Niestety dania te nie są wskazane w przypadku seniorów borykających się z chorobami i schorzeniami. W ich przypadku do codziennego jadłospisu włączyć można natomiast:
- Kartoffelsalat, tradycyjna sałatka z ziemniaków; w przypadku seniorów majonez najlepiej jest zastąpić jogurtem greckim lub naturalnym,
- Linsensuppe, zupa z soczewicy, którą można przygotować na wywarze warzywnym lub mięsnym,
- Białe szparagi serwowane z ziemniakami, pietruszką i sosem,
- Eintopf, danie jednogarnkowe, które przypomina nasz gulasz; jest to gęsta zupa z mięsem wołowym i warzywami,
- Zupa cebulowa z grzankami,
- Pstrąg bądź okoń czerwony z kaszą i warzywami,
- Sauerkraut, kiszona kapusta z ziemniakami,
- Rote Grütze, kisiel z czerwonych owoców jagód,
- Apfelkuche, jabłka w cieście – w tradycyjnym wydaniu tym piwnym.