Nasiona czarnego sezamu leżą na łyżce w kuchni
Zdrowa żywność

Nasiona czarnego sezamu i jego właściwości

Artykuł sponsorowany.

Od dodawania smaku do posiłków po dostarczanie niezbędnych wartości odżywczych, nasiona sezamu są potęgą wśród składników. Można je wykorzystywać jednakowo do celów kulinarnych, ale nie tylko. Czarny sezam zyskuje na popularności ze względu na wysoką zawartość wielu minerałów i witamin. Sprawdź zdrowotne korzyści tych małych czarnych ziarenek.

Od dodawania smaku do posiłków po dostarczanie niezbędnych wartości odżywczych, nasiona sezamu są potęgą wśród składników. Można je wykorzystywać jednakowo do celów kulinarnych, ale nie tylko. Czarny sezam zyskuje na popularności ze względu na wysoką zawartość wielu minerałów i witamin. Sprawdź zdrowotne korzyści tych małych czarnych ziarenek.

Wartość odżywcza nasion czarnego sezamu

Istnieją  dwa popularne rodzaje nasion sezamu: biały i czarny. Każdy z nich ma w sobie cenne wartości, jednak trochę się różnią. Więcej o rodzajach sezamu przeczytasz pod linkiem https://www.polenastole.pl/blog/wiedza/sezam-jak-jesc-lepiej-wybrac-sezam-czarny-czy-bialy/, a my skupimy się tylko na jednym z nich.

Czarny sezam, bo o nim mowa jest bogatym źródłem wapnia, który pomaga wzmocnić kości i zęby. Zawarta w nim witamina E, pomaga zachować młody wygląd skóry, a żelazo wpływa na produkcję czerwonych krwinek. Magnez reguluje funkcje nerwów i mięśni. 

Zawarty w sezamie kwas linolowy (niezbędny kwas tłuszczowy), cynk (minerał, który pomaga w trawieniu), białko (które stanowi około 20% masy nasion), błonnik pokarmowy (wspomagający trawienie), fosfor (dla zdrowej naprawy komórek) i inne witaminy z grupy B to prawdziwe bomby witaminowo – odżywcze. Oprócz tego czarny sezam zawiera również duże ilości przeciwutleniaczy – dwadzieścia razy więcej niż biały sezam – które pomagają zmniejszyć stan zapalny poprzez zwalczanie wolnych rodników w organizmie.

Wpływ na organizm

Wiele witamin i minerałów znajdujących się w czarnym sezamie pomaga poprawić ogólny stan zdrowia. Badania wykazały, że regularne spożywanie czarnego sezamu może zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie, jednocześnie zwiększając odporność. Posiada on również właściwości przeciwstarzeniowe, ponieważ zwiększa produkcję kolagenu w skórze, redukując jednocześnie zmarszczki i plamy starcze. Ponadto, jego wysoka zawartość błonnika pomaga w trawieniu, podczas gdy zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu w organizmie.

Kto może jeść czarny sezam?

Czarny sezam jest odpowiedni dla wszystkich, ponieważ nie zawiera żadnych alergenów ani produktów na bazie glutenu. 

Jednak kobiety w ciąży powinny skonsultować się z lekarzem przed jego spożyciem ze względu na jego potencjalny wpływ na hormony w czasie ciąży. Dodatkowo, osoby cierpiące na kamienie żółciowe lub choroby pęcherzyka żółciowego powinny unikać spożywania zbyt dużej ilości czarnego sezamu, ponieważ może on pogorszyć ich stan ze względu na wysoką zawartość tłuszczu.

Ważne jest, aby produkty, które spożywamy i mają wpływać pozytywnie na nasze zdrowie  kupować w miejscach sprawdzonych, w których będziemy mieć pewność, że składniki są wyselekcjonowane z ekologicznych upraw. Niech to będą sklepy ze zdrową żywnością jak https://www.polenastole.pl/, które gwarantują certyfikaty jakości Ecco.

Do czego używać czarnego sezamu? 

Sezam czarny może być dodawany do niemal każdego dania – od sałatek po dania typu stir-fry – aby wzmocnić smak lub teksturę bez dodawania kalorii lub zawartości tłuszczu. Nasiona mogą być również zmielone na pastę, którą można stosować jako przyprawę lub smarowidło do kanapek lub innych potraw. Dodatkowo mogą być używane jako dodatek do lodów, jogurtu, do posypania naleśników czy gofrów. Lekko uprażone wraz z innymi orzechami świetnie sprawdzą się do płatków śniadaniowych lub batoników granolowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.