Olej musztardowy
Zdrowa żywność

Olej musztardowy – składnik kuchni indyjskiej i źródło kwasów jednonienasyconych

Olej musztardowy to jeden ze sztandarowych produktów kuchni indyjskiej. Trudno wyobrazić sobie bez niego np. curry czy Butter Chicken. Co ważne, w polskiej kuchni wyróżnia się takim samym potencjałem, dlatego warto na własnej skórze przekonać się o jego walorach. Dość powiedzieć, że jest cennym źródłem kwasów omega-9 i innych kluczowych składników odżywczych. Dlaczego jeszcze warto postawić na olej z gorczycy? Sprawdź!

Olej musztardowy – poznaj jego właściwości

Olej musztardowy to nieoceniony składnik wielu dań, które wzbogacą smakiem i aromatem. Wbrew temu, co wskazuje jego nazwa, nie jest on wytwarzany z musztardy, a z ziaren tej samej rośliny co ona, a więc gorczycy białej. Czy wiesz, że jest ona surowcem zielarskim, który jest wykorzystywany ponadto do produkcji naparów istotnie wspomagających układ pokarmowy? Natomiast tworzone z niej płukanki, są nieocenione na drodze do walki z bólem gardła. 

Gorczyca jest bardzo cenionym składnikiem leków, które mają za zadanie łagodzenie zapalenia błon śluzowych. W jej ziarnach znajdziesz cenne źródło białka, a ponadto witamin. W praktyce mowa między innymi o tych z grupy B, PP. Warto wspomnieć także o obecności wit. C, K i E. Ostatnia nazywana jest “witaminą młodości”. 

W ziarnach gorczycy występują lotne olejki eteryczne, które nadają im goryczkowego, ostrego smaku. Działają zarówno rozgrzewająco, jak i pobudzająco. Nic więc dziwnego, że po wytwarzany z ich ziaren olej tak chętnie sięgają nie tylko rehabilitanci, ale i masażyści. 

Właściwości oleju z gorczycy są bardzo szerokie, głównie dzięki obecności w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-9. Jest on ich cenną skarbnicą. Szczególnie, jeśli sięgasz po olej z gorczycy tłoczony na zimno. Czy wiesz, że aż około 60 procent składu oleju musztardowego, to kwasy oleinowy i erukowy? Następni w kolejce są kwas omega-6 (linolowy), a potem nasycone kwasy tłuszczowe. Pamiętaj także o tym, że w oleju z gorczycy znajdziesz również kwas tłuszczowy alfa-linolenowy, zaliczany do grupy omega-3.

Olej musztardowy tłoczony na zimno jest znakomitym kompanem wielu potraw, ale równie dobrze spisuje się w roli sprzymierzeńca zdrowia. Charakteryzuje się gęstą konsystencją, jednak, żeby uznać go za dziewiczy, musi posiadać skład zbliżony do ziaren gorczycy. Nie będzie to możliwe, jeśli proces tłoczenia zajdzie w temperaturze przekraczającej 40°C. Wówczas traci swoje właściwości.

Sięgaj więc po oleje od sprawdzonych producentów – zawsze tłoczone na zimno. Zwracaj uwagę na to, aby był on naturalny, niefiltrowany, nieoczyszczany i pozbawiony konserwantów, jak i różnego rodzaju wzmacniaczy smaku.

Olej musztardowy i jego zastosowanie w kuchni 

Olej musztardowy jest jednym z nieodłącznych składników kuchni indyjskiej. Każdy jej miłośnik doskonale wie, że cały jej potencjał tkwi w wyrazistych przyprawach, które podkręcają smak na pozór mało skomplikowanych potraw.

Warto mieć na uwadze to, że przez rodowitych Hindusów jego używanie jest tak naturalne, jak dla Polaków sól i pieprz. Stanowi znakomity, i co najważniejsze, naturalny dodatek do dań. Aromatyczny i rozgrzewający – tak można określić smak oleju z nasion gorczycy. Nie bez powodu wykorzystuje się go do aromatyzowania ryżu, kaszy czy też makaronów, dzięki czemu jeszcze bardziej zyskują na apetyczności.

Do jakich dań rodem z kuchni indyjskiej pasuje olej musztardowy? To przysłowiowy strzał w dziesiątkę do m.in. klasycznego curry, Bharwan Baingan, czyli nadziewanego bakłażana w wersji bezmięsnej, Buttur Chicken czy też indyjskiego gulaszu warzywnego.

Warto mieć na uwadze to, że w kuchni wschodniej – nie tylko w Indiach, ale również Pakistanie czy Bangladeszu – olej z nasion gorczycy stosuje się do smażenia, pieczenia czy grillowania. Jest to możliwe dzięki wysokiej temperaturze dymienia, która wynosi 250°C. Pamiętaj jednak o tym, że obróbka termiczna pozbawia go cennych właściwości odżywczych, witamin i innych mikroelementów, dlatego też najlepiej spożywać go na zimno – dodawać do potraw już po ich ostudzeniu.

Co ważne, wysokiej klasy olej musztardowy świetnie spisuje się również w europejskich kuchniach, w tym polskiej. Śmiało wzbogacaj nim smak i aromat zup kremów. Doskonale komponuje się również z daniami, w których pierwszoplanową rolę odgrywają produkty sypkie – ryż, kasza czy też makaron. Znakomicie pasuje także do różnego rodzaju past warzywnych czy hummusów, dzięki którym urozmaicisz swoje kanapki, a przy tym dostarczysz swojemu organizmowi szereg cennych substancji odżywczych.

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby olej z gorczycy stał się bazą dla wyrazistych sosów i dressingów. Na pozór zwykła sałatka czy danie mięsne stanie się istną ucztą dla podniebienia. A może często zajadasz się pieczonymi lub ugotowanymi warzywami? Skropione solidną porcją oleju tłoczonego na zimno będą jeszcze bardziej wartościowe, a przy tym niezwykle smaczne.

Olej musztardowy

Olej z gorczycy – kto powinien na niego uważać?

O ile olej musztardowy, to cenne źródło kwasów tłuszczowych i witamin, a więc stanowi nieocenione wsparcie dla naszego zdrowia, o tyle, jak zresztą ze wszystkim, także z jego spożywaniem, należy zachować zdrowy umiar. W praktyce oznacza to, że nie powinieneś stosować go zbyt często, jak również unikać kontaktu z podrażnioną skórą i otwartymi ranami. Nie jest zalecany także wówczas, kiedy zmagasz się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego – może wywołać podrażnienie żołądka. Jeśli jesteś w ciąży, porozmawiaj o włączeniu tegoż oleju do diety z lekarzem prowadzącym. Podobnie, jeśli zmagasz się z dolegliwościami ze strony układu krążenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.