Oliwki to stały element kuchni śródziemnomorskiej. Docenione zostały nie tylko ze względu na swój unikalny smak, ale również za swoje właściwości zdrowotne. Czym tak naprawdę są oliwki i jakie posiadają właściwości?
Oliwki charakterystyka
Oliwka to roślina z rodziny oliwkowatych. Rośliny te najczęściej rosną w ciepłym klimacie umiarkowanym i strefie podzwrotnikowej. Drzewa te możemy spotkać w południowej Europie, Afryce, Azji i Australii. Najbardziej znanym z ponad trzydziestu gatunków jest oliwka europejska.
Oliwka europejska, co powinniśmy o niej wiedzieć?
Jej naturalnym środowiskiem jest prawie cała Afryka, Półwysep Arabski, niektóre kraje Azji zachodniej, czy Europy południowej. Ponadto oliwka europejska została „wypożyczona” do USA, na Hawaje, do Australii Nowej Zelandii.
Oliwka europejska jest drzewem, a czasami krzewem, które jest wiecznie zielone i może osiągnąć nawet 12 metrów wysokości. To roślina o jasnej korze z opadającymi gałęziami. Charakteryzuje się małymi ciemnozielonymi liśćmi, ze srebrzystopopielatym spodem, które pokryte są włoskami. Liście są długie, wąskie i rosną naprzemiennie. Na drzewie utrzymują się nawet 3 lata.
Owoce oliwki również są niewielkie, przed dojrzeniem są szarozielone, natomiast po nim robią się niebieskoczarne.
Niektóre drzewa oliwne żyją nawet 1000 lat.
Dlaczego jedne oliwki są zielone, a drugie czarne? Czy oliwki są zdrowe?
Przede wszystkim zacznijmy od tego, że drzewo oliwkowe kwitnie dopiero po 4 latach. Pierwsze plony daje po siedmiu latach, a pełnię rozwoju osiąga po 20 latach.
Kolor oliwek zależny jest od tego, na jakim etapie dojrzewania zostaną zebrane. Jeśli owoce zerwane zostaną bardzo szybko, to będą zielone, jeśli jednak poczekamy i zbierzemy je znacznie później, to będą miały o wiele ciemniejszy kolor. W przeciwieństwie do innych owoców, oliwki można spożywać, gdy są jeszcze zielone.
Oliwki zielone od tych ciemnych odróżniają się przede wszystkim smakiem. Zielone są bardziej słodkie, natomiast czarne mają charakterystyczny ostry smak. Nie powinniśmy jednak jeść owoców prosto z drzewa, bo są one zwyczajnie gorzkie. Najlepiej, jeśli przed spożyciem zostaną one zamarynowane w solance, wtedy ich gorzkość znacznie się obniży.
Uprawa drzewa oliwnego
Niestety u nas Polsce mamy szansę hodować oliwkę tylko w doniczce. Jest to spowodowane tym, że mamy klimat ciepły umiarkowany przejściowy. W takich warunkach drzewo oliwkowe zwyczajnie sobie nie da rady. Dlatego, jeśli chcemy mieć oliwki z własnej uprawy, to musimy zadowolić się owocami z doniczki. Oczywiście nasza roślinka nie osiągnie takich samych rozmiarów jak ta rosnąca naturalnie.
Aby nasze drzewko kwitło zdrowo i silnie, to przede wszystkim musimy dostarczyć mu bardzo dużo światła. Powinnismy również zakupić specjalną ziemię, w tym przypadku przyda nam się wapienna. Co wiosnę należy przesadzać drzewko do większej doniczki. Kiedy dojdziemy do etapu, kiedy doniczka będzie miała średnicę 45 cm, to wymieniamy tylko wierzch ziemi. Oliwkę musimy podlewać systematycznie, ale umiarkowanie przez cały rok.
Drzewko powinniśmy nawozić nawozem uniwersalnym dwa razy w roku. Na początku wiosny, a także w środku lata.
W najgorętszych miesiącach powinniśmy zapewnić roślince temperaturę pokojową, natomiast w te zimniejsze temperatura nie może być niższa niż 4 stopnie.
Oliwka europejska hodowana w doniczce nie jest podatna na choroby, chyba że zaniedbamy opiekę nad nią. Gdy zbytnio przesuszymy glebę w doniczce, to możemy tym spowodować atak szkodników roślin doniczkowych.
Oliwki i ich wartości odżywcze. Czy oliwki są zdrowe?
Oliwki są znane jako owoce bogate w tłuszcze. Jednak mimo tego dostarczają do naszego organizmu niewiele kalorii. Na 100 gram produktu spożywamy zaledwie 115 kalorii. Ponadto w tych stu gramach znajdziemy wspomniane tłuszcze (11 g), białko (0,8 g), a także 6 gram węglowodanów.
Witaminy i minerały, czyli dobra, które dają nam oliwki
Oprócz tego, że oliwki mają niską kaloryczność, to są też źródłem witamin i minerałów. Przede wszystkim oliwki dostarczają nam witaminy E. Jest ona nazywana witaminą młodości, ponieważ znacznie opóźnia proces starzenia się skóry. Ponadto wzmacnia nasz organizm, chroniąc przed bakteriami i wirusami. Oprócz tego wspomaga prawidłową krzepliwość krwi i wspiera pracę mięśni. Jest ona również nazywana witaminą płodności, ponieważ wspiera owulację i właściwy rozwój płodu, a także znacznie poprawia jakość nasienia u mężczyzny. Dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy E do organizmu pomaga zredukować cholesterol i zadbać o nasz wzrok. Zatem na pytanie, czy oliwki są zdrowe, smiało można powiedzieć TAK!
Oliwki a odchudzanie – czy to możliwe?
Oliwki dostarczają nam także minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są także bogate w żelazo, które wspomaga nasz układ nerwowy, wchodzi w skład krwinek czerwonych, a także chroni nas przed wirusami. Poza tym nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować żelaza, więc oliwki mogą pomóc nam go dostarczyć.
Oliwki również dostarczają do naszych organizmów wapń, miedź oraz sód.
Wapń wspiera nasze kości, znacznie zmniejszając ich urazy oraz łamliwość. Reguluje też pracę układu nerwowego, wpływa na pracę mięśni i wydzielanie hormonów. Jest też aktywatorem biorącym udział w krzepliwości krwi. Miedź pozwala utrzymywać nam zdrowe kości, naczynia krwionośne oraz wspiera nasz układ odpornościowy.
Natomiast sód odgrywa ważną rolę w zachowaniu prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego. Ponadto reguluje ilość wody zebranej w naszym ciele.
Jak widzimy, regularne spożywanie oliwek może znacznie wpłynąć na nasze zdrowie i zaprowadzić harmonię w naszym organizmie. A czy oliwki a odchudzanie jest możliwe?
Czy oliwki mogą pomóc w odchudzaniu? Zielone i czarne oliwki odchudzanie
Oliwki nie dość, że są zdrowe, to spożywanie ich może nam pomóc w zgubieniu kilku zbędnych kilogramów. Jak wcześniej wspominaliśmy, oliwki zawierają one sód, który pomaga wyrównać gospodarkę wodną naszego organizmu. Bardzo często nie zdajemy sobie sprawy, że nasze „boczki” spowodowane są właśnie nadmiarem wody. Nasz organizm nie funkcjonuje prawidłowo i zbiera w sobie płyny. Jeśli będziemy jeść regularnie oliwki, możemy znacznie łatwiej pozbyć się nadmiaru wody i uzyskać płaski brzuch.
Zielone i czarne oliwki – odchudzanie
Ponadto, gdy stosujemy bardzo restrykcyjną dietę, to bardzo często pogarsza się stan naszej cery, włosów, czy paznokci to właśnie wtedy oliwki mogą nam pomóc poprzez dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy E. Podczas długotrwałej diety również nasza odporność znacznie spada i jesteśmy bardziej narażeni na infekcje wirusowe i bakteryjne. W takim wypadku po raz kolejny wesprze nas witamina E, która ma podobne działanie do witaminy C, która znacznie wzmacnia odporność. Również miedź, która zawarta jest w oliwkach, pozwala nam ochronić organizm przed chorobami.
Bardzo często podczas odchudzania nie tylko ograniczamy i bilansujemy posiłki. Bardzo ważnym elementem do uzyskania płaskiego brzucha czy jędrnych pośladków jest uprawianie sportu. Jeśli jesteśmy aktywni fizycznie, to narażamy nasze kości i mięśnie na wiele urazów i naciągnięć. W takim wypadku przyda nam się wapń, który będzie wspierał nasz układ kostny, a także ponownie sód, który reguluje pracę mięśni.
Czy oliwki są zdrowe i smaczne? Do jakich potraw możemy je dodawać?
Oliwki, choć mają dość specyficzny smak, to są naprawdę zdrowe i smaczne. Są jednak tacy, którzy narzekają, że zielone oliwki są za delikatne, a ciemne za ostre. Jak wiadomo, wszystkim przecież nie dogodzimy. Wspominaliśmy już na początku artykułu, że oliwki są charakterystycznym elementem kuchni śródziemnomorskiej, która specjalizuje się głównie w rybach i owocach morza. To właśnie do potraw z takimi składnikami, oliwki serwowane są jako dodatek. W krajach śródziemnomorskich wykorzystuje się też oliwę z oliwek, która nadaje się do smażenia i jako sos do niektórych potraw.
W Polsce oliwki jeszcze niedawno były używane sporadycznie. Teraz coraz częściej korzysta się z ich wartości i tego, że mają niewiele kalorii. Nieraz wykorzystujemy oliwki w kuchni domowej. Nierzadko korzystają z nich także właściciele restauracji, którzy chcą przyciągnąć większą rzeszę klientów, oferując im nowe smaki.
Czarne oliwki odchudzanie
Czarne oliwki bardzo dobrze oddziałuja na nasz organizm i wpsieraja odchudzanie. Świetnie sprawdzają się jako składnik zdrowych sałatek. Możemy z nich także przygotować dobrą pastę, która sprawdzi się, chociażby na kanapki. Natomiast zielone oliwki są bardzo dobrą alternatywą dla niezdrowych przekąsek. W sklepach można kupić już przygotowane oliwki, które są faszerowane różnymi dodatkami. Jednak takie przekąski lepiej przyrządzić samemu z takim uzupełnieniem, jakie lubimy. Nierzadko też się zdarza, że dodajemy oliwki do serów, czy mięs takich jak kurczak bądź wołowina. Ponadto coraz więcej pizzerii oferuje nasze owoce jako składniki pizzy. Nie możemy także zapominać o sławnym drinku, którym jest martini, a jego ozdobą jest właśnie oliwka. Często spotykamy też te owoce marynowane w occie.
Jak kupić dobre oliwki?
Mówiliśmy już o charakterystyce oliwek, to, jakie mają minerały i wartości odżywcze. Nie wspomnieliśmy jednak o tym, czym kierować się podczas zakupu owoców. Choć wiemy, dlaczego oliwki różnią się kolorem, to warto wspomnieć o tym, że producenci sprzedający owoce na dużą skalę bardzo często za pomocą soli żelaza farbują zielone oliwki, tak aby stałe się czarnymi. Warto w takim przypadku czytać etykiety, które muszą informować o takim zabiegu. Nalepki na produkcie powinny powiadomić nasz także o tym, że do owoców zostały dodane ulepszacze, które mają znacznie wydłużyć przydatność do spożycia. Najlepiej wybierać tego typu owoce ze względu na kraj pochodzenia. Najlepsze oliwki pochodzą z Grecji, Hiszpanii, czy Włoch. Podczas zakupu przetworzonych owoców np. w occie, warto dowiedzieć się, jak przebiegał proces produkcji. Może się to wydawać sporym zachodem, ale naprawdę lepiej wiedzieć co się je.
Po przeczytaniu tego artykułu o oliwkach wiemy już chyba wszystko. Poznaliśmy wygląd drzewa, jego uprawę, kalorie i wartości odżywcze, a także charakterystyczne potrawy, do których możemy dodać te owoce. Ponadto wiemy, że dzięki nim możemy nadrobić brak witamin w organizmie, a także możemy uzyskać efekt płaskiego brzucha. Musimy jednak stwierdzić, że oliwki przypadną do gustu nie każdemu smakoszowi. Jednakże warto korzystać z ich dobrodziejstw i nietypowego smaku. Ne musimy przecież dodawać oliwek do każdej potrawy, wystarczy, że po prostu dodamy je do naszego jadłospisu i będziemy urozmaicać nasze posiłki.