Zdrowe wegańskie produkty leżą na stole
Zdrowa żywność

Produkty wegetariańskie – jak wpływają na zdrowie? Odpowiedź może Cię zaskoczyć

Nie lubisz mięsa? A może chcesz wykluczyć je z diety z innego powodu? W takim razie rozwiązaniem jest przejście na dietę wegetariańską. Nie jest ona jednak łatwa. Dlaczego? Tego dowiesz się z poniższego wpisu. Jednocześnie wyjaśnimy w nim również, jak produkty wegetariańskie wpływają na zdrowie. To pozwoli Ci dokonać świadomego wyboru.

Dieta wegetariańska a zdrowie

Dieta wegetariańska polega na spożywaniu dużej ilości świeżych warzyw, owoców oraz zbóż. Dzięki temu znacznie zwiększa się podaż błonnika, witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkową korzyścią jest to, że żywność jest zazwyczaj nieprzetworzona. To może pozytywnie wpływać na zdrowie, które po przejściu na dietę wegetariańską często ulega znacznej poprawie.

Nie zawsze jednak musi tak być. Dieta bez mięsa jest dość trudna. Dlaczego? Otóż niewłaściwie wprowadzona może prowadzić do niedoborów. To z kolei w dłuższej perspektywie jest bardzo szkodliwe dla organizmu. Właśnie dlatego tak ważne jest, aby nie tylko wyeliminować mięso, ale także wprowadzić do jadłospisu różnorodne produkty wegetariańskie. Będą one stanowiły alternatywę dla potraw mięsnych i pozwolą stworzyć pełnowartościowe posiłki, które dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Zalety prawidłowo wprowadzonej diety wegetariańskiej

Nadmierne spożycie mięsa jest bardzo szkodliwe. To dlatego, że zawiera ono nasycone kwasy tłuszczowe, które mogą prowadzić do niektórych chorób (miażdżyca, nadciśnienie). Jest to również jeden z czynników, który zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się nadwagi i otyłości oraz często towarzyszącej im cukrzycy typu II.

Prawidłowo wprowadzona dieta wegetariańska niesie zatem za sobą szereg korzyści – to właśnie dlatego coraz więcej osób się na nią decyduje. Do tych najważniejszych należy:

  • niższa masa ciała,
  • dłuższe życie,
  • niższe ciśnienie krwi,
  • niski poziom cholesterolu,
  • mniejsza podatność na niektóre choroby (cukrzyca, nowotwory, choroby serca itp.).

Produkty wegetariańskie, które warto wdrożyć do diety

Mięso dostarcza do organizmu ważnych składników odżywczych, takich jak np. żelazo. Wykluczając je z diety, trzeba więc wprowadzić artykuły alternatywne, dzięki którym dieta będzie pełnowartościowa.

Produkty wegetariańskie, które znakomicie zastępują mięso to:

  • warzywa strączkowe (bób, soczewica, groch, ciecierzyca, fasola),
  • jajka,
  • soja i wytworzone z niej produkty (tofu, tempeh itp.),
  • sery,
  • ryby,
  • nasiona chia,
  • warzywa (buraki, ziemniaki, brokuły, szpinak, jarmuż, brukselka, kukurydza itp.),
  • orzechy,
  • spirulina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.