Przyprawy na drewnianych łyżkach leżą na stole w kuchni
Dom i ogród

TOP 5 przypraw, które muszą się znaleźć w Twojej kuchni!

Artykuł partnera.

Przyprawy są składnikiem, który pojawia się w wielu przepisach kulinarnych. Są one istotnym dodatkiem, wymienianym w tych recepturach zaraz obok podstawowych produktów spożywczych. Pojawiają się w kuchniach całego świata, a stosuje się je zarówno względem potraw słodkich, jak i wytrawnych. Wykorzystując je, wzbogaca się smak i zapach dań oraz ich walory wizualne. Już teraz poznaj najważniejsze rodzaje przypraw.

Numer jeden – pieprz

Pieprz (wraz z wymienioną poniżej solą) stanowi chyba najbardziej znany duet przypraw. Najpopularniejszy jest oczywiście pieprz czarny, ale coraz częściej sięga się także po pieprz biały, zielony oraz czerwony. Przyprawa ta ma wszechstronne zastosowanie, a jej główną właściwością jest nadawanie potrawom lekko ostrego smaku. Używa się ją przede wszystkim podczas przyrządzania dań mięsnych, zup i sosów.

Numer dwa – sól

Bez dwóch zdań w tym zestawieniu powinna pojawić się także sól kuchenna, będąca naturalnym konserwantem oraz wzmacniaczem smaku. Warto wzbogacać nią walory dań, jednak nie powinno się przy tym przekraczać dziennej porcji tego składnika, ponieważ mogłoby się to negatywnie odbić na naszym zdrowiu. Najpopularniejsze rodzaje soli to ta: jodowana, niejodowana, kamienna, morska, kłodawska oraz himalajska (różowa).

Numer trzy – kminek

Z polską kuchnią kojarzy się również kminek, który jest dostępny jako niewielkie, brązowe nasionka skrywające w sobie moc intensywnego smaku. Dodaje się go przede wszystkim do mięs oraz potraw z kapusty.

Numer cztery – cynamon

Cynamon jest przyprawą, która w pierwszej kolejności kojarzy się z pyszną szarlotką. Można dodawać go także do innych deserów oraz ciast, jak i do aromatycznej kawy w jesienno-zimowym stylu. Cynamon występuje w zmielonej formie albo w całości, w postaci specyficznych, zwiniętych ruloników. Wyróżnia się on charakterystycznym smakiem i zapachem.

Numer pięć – kurkuma

Przed zmieleniem kurkuma przyjmuje postać korzenia przypominającego swoim wyglądem imbir. Jej najbardziej charakterystyczną cechą jest żółta barwa – na taki też kolor dodatek ten barwi dania, do których jest dodawany. Należy podkreślić, że kurkuma charakteryzuje się licznymi właściwościami leczniczymi, z których warto korzystać.

Jakie są inne przyprawy, które warto wykorzystywać w kuchni?

Wskazana powyżej lista najpopularniejszych przypraw to tylko przykłady. Każdy z nas może ubogacać smak przyrządzanych przez siebie dań również dodatkami, takimi jak:

  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • kolendra,
  • goździki,
  • gałka muszkatołowa,
  • rozmaryn,
  • oregano,
  • kardamon,
  • chili,
  • lubczyk,
  • imbir,
  • czosnek,
  • zioła prowansalskie.

Przyprawy jednorodne – co to takiego?

Wskazane w tych wyliczeniach przyprawy określa się mianem jednorodnych. Co oznacza takie stwierdzenie? Odnosi się ono do tych przypraw, które są pozyskiwane z jednego składnika, a nie stanowią mieszanki złożonej z różnorodnych ziół. Jeśli chcesz zaopatrzyć się w produkty tego typu, postaw na przyprawy jednorodne od biozdrowy.pl. To gwarancja zakupu naturalnych oraz ekologicznych dodatków do potraw.

Sięgaj po przyprawy i oddaj się kulinarnym eksperymentom!

Jeśli lubisz gotować i zdarza Ci się spędzać w kuchni naprawdę sporo czasu, na pewno znasz wiele rodzajów przypraw, a nawet masz swoje ulubione. Nic w tym dziwnego, w końcu jest to składnik, który wpływa na potrawy w wieloaspektowy sposób – wzmacnia smak, intensyfikuje zapach i a niejednokrotnie nadaje też odpowiedni kolor. Zaopatrz się w szeroką gamę przypraw, a potem czerp radość z degustacji smakowitych dań.

źródło zdjęć: freepik.com

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.