Właściwości i działanie lecznicze hibiskusa
Choroby Dom i ogród

Właściwości i działanie lecznicze hibiskusa

Hibiskus należy do roślin z rodziny ślazowatych. Naturalnie występuje w klimacie ciepłym i wilgotnym, np. w Tajwanie, Indiach oraz północnej Afryce. Nierzadko jednak, głównie ze względu na swój piękny wygląd, hodowany jest także w mniej sprzyjającym klimacie – spełnia wówczas rolę dekoracyjną. I trudno się dziwić – patrząc na okazałe kwiaty hibiskusa każdy może się zachwycić. Jednakże hibiskus to nie tylko atrakcyjny kwiat ozdoby. Już w czasach starożytnego Egiptu zaobserwowano dobroczynny wpływ naparów przygotowywanych na bazie płatków hibiskusa. Dowiedz się, jakie są różnorodne odmiany hibiskusa, jakie są jego właściwości i co daje picie herbaty z hibiskusa.

Hibiskus – odmiany

Hibiskus jest nazwą zbiorczą dla niezwykle dużej grupy roślin – zalicza się do niej ponad 220 gatunków, różniących się kolorami, kształtem płatków i dzwonków itd. Do przykładowych odmian hibiskusa należą:

  • French Cabaret – hibuskus, dla którego charakterystyczne są biało-czerwone, falbaniaste płatki;

  • Red Heart – jest to odmiana hibiskusa o jasnoróżowych kwiatach;

  • Woodbridge – hibiskus o bardzo dużych kwiatach w kolorze różowym – może osiągnąć średnicę nawet do 10 cm;

  • Totus albus – hibiskus charakteryzujący się śnieżnobiałymi płatkami.

Przedstawione przykłady to oczywiście jedynie niewielki procent tego, jak liczne i różnorodne są odmiany hibiskusa. Jednak dzięki temu, w zależności od osobistych preferencji, można wybrać taki gatunek, który najbardziej przypadnie do gustu. Piękne odmiany hibiskusów znajdziemy w internetowym sklepie ogrodniczym https://www.podkarpackiesady.pl/57-hibiskusy.

Działanie lecznicze hibiskusa
Źródło: https://pixabay.com/

Hibiskus – właściwości

Hibiskus, prócz niepodważalnej funkcji ozdobnej, może służyć także innym celom. Jest to bowiem roślina o wielu prozdrowotnych właściwościach, w dobroczynny sposób wpływająca na ludzki organizm.

Badania z tajwańskiego uniwersytetu wskazują, że hibiskus posiada znaczną dawkę przeciwutleniaczy. Dzięki nim może przyczyniać się do zmniejszenia we krwi poziomu cholesterolu LDL, redukcji złogów tłuszczowych w tętnicach oraz wzmocnienia układu krążenia – tym samym hibiskus znacząco zmniejsza ryzyko zawału oraz miażdżycy.

Ponadto, hibiskus, dzięki bardzo dużej zawartości witaminy C, powoduje również wzmocnienie układu immunologicznego. Posiada także działanie przeciwzapalne.

Jak widać przyjmowanie go, szczególnie w trudnym, jesienno-zimowym czasie może przynieść nam dużo dobrego. Warto także dodać, że hibiskus może stanowić nieoceniony element podczas odchudzania. Roślina zawiera bowiem błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, dzięki czemu znacząco wpływa na procesy trawienne. Niektóre badania wskazują także, że hibiskus wykazuje działanie moczopędne, a picie go w formie herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Jak widać, hibiskus właściwości ma bardzo dużo.

Formy zastosowania hibiskusa

Najpopularniejszą formą przyjmowania hibiskusa, jest picie go w formie naparu. Przeważnie przygotowuje się go poprzez zalanie niewielkiej ilości suszonego hibiskusa wodą, w temperaturze ok. 90 stopni. Po odczekaniu 15 minut, napój jest gotowy do spożycia. Hibiskus suszony to także częsty dodatek potraw takich jak różnorodne desery, sosy oraz dżemy. Warto wybierać hibiskus suszony, który nie tylko stanowi wspaniały dodatek, ale także wartościową dawkę witamin.

Hibiskus – przeciwwskazania

Chociaż hibiskus posiada bardzo wiele dobroczynnych właściwości, jego spożywanie powinno odbywać się z umiarem. Po napary z rośliny nie powinny sięgać osoby z niskim ciśnieniem, jako wykazano, że hibiskus może dodatkowo je obniżać. Okazuje się również, że jego regularne spożywanie wpływa na poziom estrogenów w organizmie. Jest to informacja, która powinna zainteresować szczególne Panie, zwłaszcza te będące w trakcie terapii hormonalnej. Przed przyrządzeniem kolejnej herbaty z hibiskusem, warto poradzić się w owej kwestii lekarza prowadzącego, gdyż jego nadmiar może wpłynąć na nasze wyniki.

Picie hibiskusa w ciąży

Panuje powszechne przekonanie, że hibiskus powoduje osłabienie mięśni macicy, czym może doprowadzić nawet do poronienia. Z tego powodu picie naparu z hibiskusa nie jest polecane kobietom w ciąży. Chociaż owo przekonanie nie zostało potwierdzone żadnymi badanami naukowymi, specjaliści zgodnie twierdzą, że w owym przypadku lepiej zachować ostrożność i przez okres ciąży powstrzymać się od picia naparu z hibiskusa.

Joanna Kot – copywriterka, wolontariuszka,
doktorantka Uniwersytetu Warszawskiego.
W wolnych chwilach piecze ciasta,
wychowuje koty i słucha podcastów.

Źródło:

  • Lengdobler, Ursula. Hibiskus, 2008.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.