Szukasz ekologicznej alternatywy dla papieru śniadaniowego lub folii spożywczej? Sprawdź woskowijki! To naturalny materiał do pakowania żywności, który powstaje na bazie wosku pszczelego. Poznaj właściwości woskowijek, ich zastosowanie oraz instrukcję, jak wykonać je samodzielnie w niskiej cenie!
Czym są woskowijki?
Woskowijka, po angielsku określana jako beeswax wrap, jest rodzajem materiału, który służy do zabezpieczania żywności. Woskowijki to naturalne opakowania żywności. Jest to produkt wielokrotnego użytku i przyjazny dla środowiska, ponieważ powstaje z całkowicie naturalnych, biodegradowalnych surowców. Określany jest produktem ZERO WASTE!
Za pomocą woskowijki można zastąpić:
- Folię aluminiową,
- Papier śniadaniowy,
- Woreczki foliowe,
- Folię spożywczą.
Owijka woskowa to sposób na wyeliminowanie nadmiaru jednorazowych, szkodliwych dla planety produktów, dlatego jest to bardzo dobry wybór dla każdego, kto chce żyć zgodnie z naturą i w myśl idei less waste i zero waste. Nie potrzebujesz zatem foli spożywczej i tony plastiku.
Skorzystaj z woskowijek i daru od naszych polskich pszczół – https://novopole.eu/.
Woskowijki – zestaw dla rodziny
Cena najpopularniejszego zestawu woskowijek wynosi około 100 zł.
Z czego powstaje woskowijka?
Do wykonania woskowijek stosowane są trzy główne składniki:
- Naturalna tkanina, na przykład bawełniana lub lniana,
- Oczyszczony wosk pszczeli,
- Olejek jojoba.
Zastosowanie wosku pszczelego powoduje, że owijka jest odporna na wilgoć, dlatego można używać jej do wilgotnych produktów, na przykład jak rozkrojone warzywa i owoce. Właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze wosku powodują, że owijki mają naturalne działanie konserwujące.
Dodatkowo producenci uzupełniają wosk o inne składniki, na przykład o żywicę z drzew iglastych, która ma właściwości antyseptyczne, czyli hamuje rozwój drobnoustrojów, a także o olej jojoba, który wydłuża trwałość owijek.
Zalety woskowijek – dlaczego warto?
Woskowijki jako naturalne opakowania żywności stanowią ekologiczną alternatywę dla innych produktów opakowaniowych, dlatego dzisiaj sięga po nie coraz więcej osób.
Woskowijki – zalety:
- Powstają z naturalnych materiałów,
- Są przyjazne dla środowiska,
- Ulegają biodegradacji,
- Są wielokrotnego użytku, po umyciu produkt gotowy do następnego użycia,
- Są bezpieczne dla produktów spożywczych,
- Chronią żywność przed zepsuciem,
- Dostępne w wielu wzorach do wyboru,
- Mają przyjemny zapach.
Woskowijki – do czego ich używać?
Za pomocą woskowijki można ochronić produkty spożywcze przed wysuszeniem, zabrudzeniem oraz szybkim psuciem. Dzięki nim żywność pozostaje świeża na dłużej.
Za pomocą woskowijek można zabezpieczać różne produkty spożywcze, na przykład surowe mięso i ryby, pieczywo, owoce i warzywa (kawałek ogórka, pomidora) – także już pokrojone, sery, przekąski czy kanapki. Można także zastosować je do przykrywania miseczek, misek i talerzy. Nie należy natomiast używać ich do surowego mięsa.
Owijki woskowe są dostępne w różnych wielkościach, aby dopasować je do różnych typów produktów. Te najmniejsze dobrze nadają się do pojedynczych owoców i warzyw, natomiast największe mogą być wykorzystane do pakowania pieczywa lub przykrycia dużej miski z sałatką.
Jak korzystać z woskowijki?
Owijki są bardzo łatwe w używaniu i nie wymagają stosowania żadnych dodatkowych akcesoriów.
Aby zastosować woskowijkę, wystarczy wziąć ją w dłonie, przytrzymać przez chwilę, co spowoduje zmiękczenie wosku, a potem nałożyć ją na produkt. Owijka dopasowuje się do niego i zabezpiecza przed wpływem czynników zewnętrznych.
Po użyciu woskowijkę należy umyć za pomocą letniej, ale nie gorącej wody. W przypadku większych zabrudzeń można zastosować dodatek delikatnego detergentu. Umytą owijkę należy rozwiesić lub umieścić na ściereczce albo papierowym ręczniku i pozostawić do wyschnięcia.
Woskowijki są wielokrotnego użytku, dlatego po jednokrotnym użyciu oraz umyciu owijki można wykorzystać ją ponownie. Dzięki temu można zmniejszyć zużycie jednorazowych opakowań.
Najczęściej jedna woskowijka może posłużyć przez kilka miesięcy w zależności od intensywności jej używania.
O czym pamiętać przy korzystaniu z woskowijek?
- Gdy woskowijka traci z czasem wosk, można zregenerować ją przez wyprasowanie jej żelazkiem pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia.
- Owijki nie należy narażać na działanie wysokich temperatur.
- Do zmywania owijek nie należy używać ostrych gąbek, szczotek, by nie zadrapać wosku.
Woskowijki gotowe i zrobione samemu
W sprzedaży można znaleźć gotowe woskowijki – pojedyncze oraz w zestawach. Ceny zaczynają się od około 10-20 złotych za małą owijkę, natomiast zestaw 3-4 sztuk to około 45-50 złotych.
Można także wykonać woskowijki samodzielnie niższym kosztem.
Woskowijka DIY – jak zrobić ją samemu?
Do zrobienia woskowijki samodzielnie potrzebne będą:
- Naturalna tkanina, na przykład bawełna, len – może być ze starego ubrania, ściereczki,
- Oczyszczony wosk pszczeli – najlepiej w pastylkach, a gdy wosk jest w większym bloku, warto wcześniej zetrzeć go na tarce,
- Aby wydłużyć trwałość owijek, można zastosować olej jojoba, a także sproszkowaną żywicę sosny – dostępna jest w internecie.
Woskowijki można wykonać dwoma sposobami – w piekarniku albo z użyciem żelazka.
Wykonanie woskowijek w piekarniku – krok po kroku:
- Garść wosku rozprowadzić na żaroodpornym podłożu, na przykład na pokrywce z naczynia żaroodpornego, blasze przykrytej papierem lub silikonową matą.
- Na wosk nałożyć równomiernie kilka kropel oleju jojoba oraz łyżkę żywicy sosnowej w proszku.
- Składniki rozpuścić w piekarniku w temperaturze około 100 stopni.
- Na rozpuszczone składniki nałożyć uprzednio przyciętą tkaninę, a potem znów pokryć woskiem, olejkiem i żywicą.
- Owijkę następnie włożyć do piekarnika aż do rozpuszczenia składników.
Aby wykonać owijkę z użyciem żelazka, należy umieścić składniki pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wyprasować żelazkiem do rozpuszczenia.