Naturalna konfitura w słoiku stoi na stole obok rogala
Zdrowa żywność

Wszystko o naturalnych konfiturach

Artykuł partnera.

Naturalne konfitury są idealnym rozwiązaniem jeśli szukasz zdrowego dodatku do swoich ciast, naleśników czy deserów. Są zdrowe, ekologiczne i wybornie smakują. Wyśmienite smaki i najwyższej jakości składniki bez wątpienia sprawią, że każdy posiłek będzie wyjątkowy.

Z jakich owoców powstają konfitury?

Najpopularniejsze owoce, z jakich powstają konfitury to: maliny, pomarańcze, truskawki, jabłka, mango, pigwa, śliwka. Można także łączyć ze sobą owoce, doskonałym połączeniem jest np. mango z jabłkiem lub malina z pigwą. Konfitury przygotowuje się poprzez smażenie całych lub pokrojonych owoców w bardzo gęstym syropie. Powidła śliwkowe to bardzo popularny domowy produkt. Świetnie smakują z pieczywem, świetnie komponują się również z przekładanymi piernikami lub dodatkiem do sosów.

Co sprawia, że domowe konfitury są wyjątkowe?

To, co sprawia, że ​​naturalne i ekologiczne przetwory są tak wyjątkowe, to ich skład. Owoce użyte do ich wykonania pochodzą wyłącznie ze sprawdzonych źródeł, dzięki czemu dżem smakuje wyśmienicie. Można wybrać konfitury o obniżonej zawartości cukru. Popularne jest również dodawanie konfitury do herbaty, aby uzyskać dodatkową słodycz, tutaj idealnie sprawdza się konfitura z malin. Takie konfitury możemy zrobić sami, ale jeśli nie mamy zdolności kulinarnych lub nie mamy zwyczajnie za dużo czasu, możemy też kupić gotowe. Godną polecenia firmą, zajmującą się produkcją naturalnych, domowych konfitur jest firma Eterno (https://eterno.pl). W jej asortymencie znajdują najpopularniejsze smaki owoców, zamkniętych w słoiczkach, spośród których na pewno każdy znajdzie swój ulubiony smak. Bez względu na to, który słoiczek wybierzemy, osłodzi on każdą chwilę.

Przykładowy przepis na wykorzystanie konfitury

Piernik – to jedno z ulubionych ciast Polaków, króluje on na świątecznym stole, ale nie tylko. Idealnie smakuje z wykorzystaniem konfitury śliwkowej i właśnie na taki piernik warto znać przepis. Do naszego piernika będziemy potrzebowali następujące składniki: kostka masła, łyżka smalcu, 75 dag mąki, 3 łyżki konfitury śliwkowej, pół szklanki cukru, ok. 180 g miodu, 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki sody, 5 jajek, przyprawa do piernika – 1 opakowanie oraz łyżka kakao. Sposób przygotowania jest bardzo prosty: zaczynamy od utarcia margaryny i smalcu, dodajemy cukier, następnie wbijamy po 1 jajku, a później już możemy dodać resztę składników. Wystarczy wymieszać i umieścić ciasto na blasze do pieczenia o wymiarach 23×37 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut.
Po ostudzeniu ciasta należy przekroić nasz piernik i wysmarować go konfiturą ze śliwek i na koniec połączyć ze sobą dwie części ciasta. Opcjonalnie możemy wierzch polać czekoladą lub/i udekorować wiórkami kokosowymi. Taki deser jest szybki, prosty w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.