Oleje roślinne są znane od wieków, jednak dopiero w ostatnich latach zaczęliśmy na poważnie interesować się ich prozdrowotnymi właściwościami. Tak jest: dobrej jakości oleje tłoczone z różnych roślin mogą wspierać nie tylko smak potrawy, ale również zdrowie organizmu. Które oleje warto włączyć do diety?
1. Olej z lnu
Olej lniany, jak sama nazwa wskazuje, jest pozyskiwany z nasion lnu. To bardzo bogate źródło kwasów omega-3 oraz omega-6. Wykazuje on silne działanie antyoksydacyjne, a także pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Ponadto wyróżnia się delikatnym, nieco orzechowym smakiem i pozwala urozmaicić każde danie. Uwaga: olej lniany nie powinien być poddawany obróbce termicznej. To oznacza, że może stanowić świetne uzupełnienie sałatki czy dressingu, jednak nie sprawdzi się do smażenia.
2. Oliwa z oliwek
Oliwa to bardzo bogate źródło takich witamin jak: K, A, D oraz E. Dzięki wielu znajdującym się w niej składnikom odżywczym, oliwa z oliwek wspiera funkcjonowanie organizmu przy miażdżycy, spowalnia proces starzenia się organizmu, działa wspomagająco przy nieżycie żołądka czy zaparciach i reguluje procesy trawienia. Temperatura dymienia oliwy wynosi 210 stopni, co oznacza, że – w przeciwieństwie do oleju lnianego – może być wykorzystywana do smażenia różnego rodzaju dań.
3. Olej z awokado
Olej z awokado należy do najzdrowszych na świecie i znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. W smaku przypomina nieco masło, a co za tym idzie – idealnie sprawdzi się na przykład do smarowania kanapek. Stanowi on bardzo dobre źródło kwasów omega-3 oraz omega-6, a także witamin: A, E i witamin z grupy B. Nie jest odpowiednim wyborem do smażenia, jednak perfekcyjnie wzbogaci smak kanapek, sałatek i innych dań, które nie będą już poddawane obróbce termicznej.
4. Olej kokosowy
Olej kokosowy jest jednym z popularniejszych wyborów w polskich domach. Nie ma w tym nic dziwnego: wyróżnia się wieloma korzystnymi właściwościami prozdrowotnymi, a także – jest smaczny. Olej ten pomaga w regulowaniu poziomu cholesterolu w organizmie, dodaje energii, a także wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Może być wykorzystywany do smażenia potraw.
W ofercie wielu sklepów można znaleźć także oleje tłoczone z innych roślin, które również warto wypróbować. Te wskazane powyżej są jednymi z najzdrowszych, dlatego umieściliśmy je w naszym zestawieniu, jednak warto pamiętać, że zdecydowana większość dobrej jakości olei oraz oliw – wpływa korzystnie na zdrowie.