Artykuł partnera.
Złe odżywianie to bolączka współczesnych czasów i duża szkoda dla wielu przedsiębiorców poszukujących jednak kadr energetycznych, zmotywowanych i po prostu zdrowych.Niektóre firmy wychodzą o krok dalej i starają się wprowadzać zdrowe praktyki żywieniowe wewnątrz organizacji. To opłacalna perspektywa, ponieważ wpływa na morale, wydajność i przeniesienie nawyków z pracy do domu. Promocja zdrowia w zakładzie pracy to raczej inicjatywa oddolna, częściowo powiązana z praktykami rekrutacyjnymi, integracją oraz technikami grywalizacji. Dlaczego warto, żebyś postawił na owoce w miejscu pracy? Poniżej kilka wyjaśnień.
Jakie czynniki najbardziej zagrażają zdrowiu pracowników?
Główne czynniki zagrażające zdrowiu pracowników nie zmieniają się właściwie od pokoleń. Dopiero w ostatniej dekadzie coś poszło do przodu. Pracodawcy zauważyli, że owocowe czwartki, benefity owocowo – warzywne wyrabiają solidne nawyki. Niektórych pracowników to właśnie owoce otrzymywane w pracy, a nawet catering dietetyczny sugerowany przez przedsiębiorstwo skłaniają do podjęcia alternatywnej, znacznie lepszej drogi odżywiania.
A co można powiedzieć o najpopularniejszych czynnikach zagrażających zdrowiu pracowników?
- brak aktywności ruchowej to ogromna bolączka w społeczeństwie,
- złe praktyki w odżywianiu, stawianie na węglowodany proste i na żywność o niewielkiej zawartości błonnika,
- używki, w niektórych branżach stanowiące wręcz podstawę rozpoczęcia dnia,
- obojętność na zalecenia lekarzy i zwlekanie z podjęciem terapii,
brak profilaktyki, dlatego każdy pracodawca powinien też zachęcać pracowników do większej kontroli zdrowia. To się po prostu każdemu opłaca.
Dlaczego zdrowy styl życia warto promować w nowoczesnych przedsiębiorstwach?
Chory pracownik, nawet wykwalifikowany to duża strata dla przedsiębiorcy, który jednak latami inwestuje w kadry, nowe zamówienia, albo realizuje trudniejsze projekty. Złe odżywianie w pracy po prostu trzeba piętnować, ale to nie wystarczy. Powinieneś przedstawić smaczne, nowe alternatywy i niczego nie wymuszać, ale proponować owocowe czwartki, dodatki owocowe lub warzywne (sezonowe). Owoce to z reguły najlepszy pomysł, ponieważ występują w wydajnych, zgrabnych, spersonalizowanych opakowaniach w coraz bardziej wyspecjalizowanych sklepach internetowych.
Czy pracodawca może inspirować do zmian?
Okazuje się, że prezenty dla pracowników w postaci sezonowych, dostarczanych regularnie owoców zmieniają się z czasem na pozytywne zmiany nawyków żywieniowych. Od czegoś trzeba zacząć zmiany, a najlepiej, żeby inicjatywa wyszła od szanowanego pracodawcy. Pamiętaj, że benefity odgrywają znaczącą rolę w rekrutacji nowych specjalistów, szczególnie młodszych kadr, które selekcjonują ogłoszenia o pracę właśnie pod tym kątem. Benefity owocowe łącz z owocowymi czwartkami, luźniejszymi spotkaniami integracyjnymi, z praktykami grywalizacyjnymi, a zobaczysz duży wpływ na motywację kapitału ludzkiego. To z czasem przełoży się na zyski i doskonały wizerunek prowadzonej działalności gospodarczej.
Abonament na owoce i warzywa do biura zamówisz na stronie https://owocewpracy.pl/