Owoce liofilizowane zdobywają coraz większą popularność, ale dużej grupie osób nadal są nieznane. Jeśli masz ochotę spróbować liofilizowanych bananów, truskawek lub malin, ale nie wiesz, w jaki sposób można je wykorzystać, ten artykuł jest dla Ciebie. Poznaj zalety owoców liofilizowanych oraz sposoby na urozmaicenie diety z ich udziałem.
Dlaczego warto włączyć do diety owoce liofilizowane?
Zacznijmy od podstaw. Czy owoce liofilizowane warto uwzględniać w codziennym jadłospisie? Oczywiście, że tak! Liofilizacja jest metodą konserwacji, która minimalizuje straty witamin i składników mineralnych. Dzięki temu liofilizowane owoce zachowują znaczącą zawartość składników odżywczych, a do tego również smak, a nawet zapach! Są one pozbawiane jedynie wody. Z punktu widzenia wartości odżywczych nie ma zatem dużej różnicy, czy zjesz świeże maliny, czy zamiast nich sięgniesz po te liofilizowane. Sproszkowane owoce liofilizowane mają za to dłuższy okres przydatności. Nie trzeba trzymać ich w lodówce, a po otwarciu są gotowe do jedzenia.
Kolorowa kaszka pełna witamin
Jednym z najszybszych do zrealizowania pomysłów na wykorzystanie owoców liofilizowanych w kuchni jest dodanie ich do śniadaniowej kaszki. Takie rozwiązanie poza prostotą ma wiele innych zalet. Owocowy pył nada kaszce smaku. Jeśli zaopatrzysz kuchenne szafki w zapas małych saszetek z liofilizatami, każdy członek rodziny będzie mógł wybrać owoc, na który ma w danym dniu ochotę. Kaszka w mgnieniu oka może nabrać smaku truskawek, śliwek, bananów czy mango. Poza smakiem śniadanie nabierze również koloru – truskawka zabarwi kaszkę na różowo, a jagoda – na fioletowo.
Sposób na zaangażowanie dzieci
W kuchni często towarzyszą Ci dzieci, ale przygotowanie posiłków trudno pogodzić z zapewnianiem im rozrywki? Zaproś je do wspólnej zabawy i kulinarnych eksperymentów, w wyniku których powstaną kolorowe dania. Narzędziami Waszej pracy będą oczywiście saszetki ze sproszkowanymi owocami liofilizowanymi. Przy ich pomocy możecie zmienić kolor jogurtu, budyniu albo ciasta na naleśniki czy gofry. W ten sposób zachęcisz dzieci do zaangażowania się w domowe obowiązki, rozwijając przy tym ich kreatywność.
Owoce liofilizowane w postaci grysu, czyli zdrowa posypka do deserów
Szukasz pomysłu na urozmaicenie deserów? Zamiast pełnych cukru posypek wybierz owoce liofilizowane. Dobrze sprawdzą się w tym przypadku te w formie chrupiącego grysu. Z ich pomocą nadasz charakteru domowym lodom. Wystarczy, że lody nałożysz do pucharków i oprószysz je grysem stworzonym z liofilizowanych truskawek, porzeczek lub malin. Taki deser zrobi furorę na każdej imprezie! Liofilizowany grys możesz dodać również do jogurtu naturalnego albo posypać nim gofry czy naleśniki.
Owoce liofilizowane w kawałkach, czyli pełna witamin przekąska zawsze pod ręką
Liofilizowane owoce nie zawierają wody, są zatem dużo lżejsze od świeżych bananów czy truskawek. Możesz bez obaw zabierać je ze sobą nawet na górskie wędrówki. Parę saszetek warto zapakować również do dziecięcych plecaków na szkolną wycieczkę. Ogromną zaletą liofilizowanych owoców jest łatwość ich przechowywania. Zapakowane są w wygodne opakowania ze struną, co pomaga utrzymać świeżość i przyjemną chrupkość produktów.