Hypromeloza w postaci białego proszku
Preparaty

Czym jest e464 i czy jest dla nas szkodliwy?

Hypromeloza jest organicznym związkiem chemicznym będącym pochodną celulozy. W przemyśle stosowana jest przede wszystkim jako dodatek do żywności, gdzie pełni funkcje emulgatora, środka zagęszczającego i zawieszającego. Oznacza się ją wówczas symbolem E464.

Hypromeloza – charakterystyka

Zazwyczaj Hypromeloza ma postać proszku lub granulek w żółto-białym bądź szaro-białym kolorze. Substancja ta bardzo dobrze rozpuszcza się w bezwodnym metanolu i etanolu, rozpuszczalnikach organicznych oraz zimnej wodzie. Posiada także wysoką zdolność jej zatrzymywania. Nie rozpuści się natomiast w wodzie gorącej.

Hypromeloza znajduje szerokie zastosowanie w różnych sektorach przemysłu dzięki swoim właściwościom takim jak aktywność powierzchniowa, termiczne żelowanie czy tworzenie filmu. Po podgrzaniu zwiększa się lepkość tej substancji. Konsystencję żelową osiąga w temperaturze 50-55 stopni Celsjusza. Wzmacnia ona również odczuwanie smaku jedzenia, w którego składzie się znajduje, a także kontroluje jego lepkość.

Hypromeloza jest półsyntetycznym polimerem, co oznacza, że po wyschnięciu tworzy błonę, świetnie sprawdza się więc w branży farmaceutycznej i budowlanej. Może nawet pełnić funkcję kleju. E464 nie wchłania się w przewodzie pokarmowym człowieka i jest przez ludzki organizm traktowana jako błonnik. Uznawana jest za substancję bezpieczną, jednakże jej dopuszczalna dzienna dawka spożycia nie została jeszcze ustalona.

Zastosowanie Hypromelozy

Związek ten ze względu na swe właściwości i liczne możliwości jego wykorzystania w wielu dziedzinach, znalazł swoje zastosowanie m.in. w:

  • Przemyśle spożywczym – Hypromeloza doskonale sprawdza się jako wegetariański zamiennik żelatyny. Zawdzięcza to swemu fizycznemu podobieństwu do niej oraz nieodzwierzęcemu pochodzeniu. Może być również alternatywą glutenu w żywności bezglutenowej. Często można znaleźć ją w składzie jogurtów, lodów, gotowych zup i sosów, pieczywie, marynatach, suszonych owocach, a nawet w modyfikowanym mleku dla niemowląt. Substancję te stosuje się przy produkcji niektórych wyrobów smażonych w celu stworzenia warstwy ochronnej kontrolującej wchłanianie tłuszczu.
Lody w pucharku zawierające w swoim sładzie Hypromelozę
Źródło: Pexels.com
  • Przemyśle farmaceutycznym – Związek ten wykazuje działanie ochronne na nabłonek rogówki i spojówkę. Stosuje się go jako ,,sztuczne łzy”przy wysuszeniu oczu oraz w przypadkach naturalnego niedoboru filmu łzowego w zespole suchego oka. Jest wykorzystywany także do produkcji otoczek kapsułek, gdzie zapobiega zawilgoceniu wypełnienia.
  • Przemyśle kosmetycznym – Dzięki swoim właściwościom zwiększającym pienienie i tworzącym struktury pęcherzyków, E464 jest dodawana do płynów do kąpieli. Jako substancja błonotwórcza świetnie sprawdza się w produktach nawilżających służących do pielęgnacji włosów i skóry. Wykorzystywana jest także w samoopalaczach.
  • Przemyśle budowlanym – Zdolności wiążące i poprawiające zdolność rozsmarowywania sprawiają, że związek ten nadaje się idealnie do wykorzystania w zaprawach cementowych i materiałach gipsowych.

Wpływ Hypromelozy na zdrowie

Wyspecjalizowane organizacje uznały hypromelozę za substancję nietoksyczną oraz bezpieczną do ogólnego stosowania. Jej dopuszczalna dzienna dawka spożycia nie została jednak ustalona, co oznacza, że powinniśmy zwracać uwagę na to, by nie spożywać jej w zbyt dużych ilościach. Może bowiem wywołać wówczas efekt przeczyszczający. U niektórych osób może pojawić się także reakcja alergiczna.

Podsumowanie

Hypromeloza to znakomity związek chemiczny o właściwościach wspomagających wiele dziedzin przemysłu i życia codziennego. Jest szczególnym ułatwieniem dla osób na diecie wegetariańskiej oraz chorych na celiakię, gdyż jej właściwości umożliwiają podobne działanie do nietolerowanego przez organizm niektórych ludzi glutenu, a także do żelatyny, jednakże pochodzenia nieodzwierzęcego. E464 ułatwia również funkcjonowanie chorym na zespół suchego oka nawilżając nabłonek rogówki i spojówkę, tym samym znosząc dolegliwości bólowe związane z nadmiernym wysychaniem. Osobom pracującym w przemyśle budowlanym pozwala na wydłużenie czasu pracy, a jako dodatek w kosmetykach nawilża i regeneruje naskórek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.