Wino znane jest na świecie od wieków jako towarzysz spotkań towarzyskich, imprez i posiłków. Jednak czy umiarkowane picie czerwonego wina może mieć pozytywny wpływ na Twoje zdrowie? Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak wino wpływa na Twój organizm!
Czerwone wino – z czego się składa?
Trunek ten złożony jest z ponad 100 różnych składników. 90 % wina stanowi woda, reszta należy do etanolu oraz kwasów organicznych, aldehydy, estry i cukrów. Wino czerwone wyrabiane jest z winogron. Owoc ten w swoich pestkach, skórce i szypułkach zawiera antyoksydanty oraz polifenole. To właśnie one mogą mogą mieć pozytywny wpływ na organizm człowieka.
W czerwonym winie znajduje się także potas, magnez i wapń, dzięki którym napój ma działanie zasadotwórcze i zawiera witaminy A.
Pozytywne działanie wina – paradoks francuski
W XX wieku Ranaud i de Lorgeril postanowili przeprowadzić kilkunastoletnie badania eksperymentalne oraz obserwacje na 30 tysięcznej grupie Francuzów. Skłonił ich do tego zdecydowanie mniejszy wskaźnik zachorowań na chorobę wieńcową w porównaniu do mieszkańców krajów zachodnich.
Według badań przedstawionych w 1992 roku, osoby pijące od 2 do 5 kieliszków wina czerwonego dziennie są o 40% mniej narażone na choroby serca od osób niepijących.
Czerwone wino, a proces starzenia
Czerwone wino uzupełnione jest w antyoksydanty, które niszczą wolne rodniki i działają przeciwzapalnie. Trunek zawiera także resweratrol odpowiadający za stymulowanie genu długowieczności. Przyjmowany w odpowiednich ilościach pozwala dłużej cieszyć się młodym wyglądem i dobrym samopoczuciem.
Cholesterol
Badania wskazują, że czerwone wino może podnieść poziom dobrego cholesterolu. Aby uzyskać taki efekt, zaleca się wypicie nie więcej niż jednej lampki dziennie. Według badań osoby, które spożywały codziennie jeden kieliszek wina, w ciągu miesiąca poprawiły swoje wyniki o aż 16%.
Czerwone wino podczas odchudzania
Z założenia, jeśli człowiek podejmuje się diety, powinien odstawić wszelkie alkohole, jednak jest wyjątek! Według badań, wypicie jednej lampki wina dziennie pobudza metabolizm i pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Czerwone wino w odpowiedniej ilości pozwala na uzyskanie lepszych efektów podczas diety.
Zaćma
Jeden kieliszek czerwonego wina dziennie może mieć pozytywny wpływ na wzrok. Według badań osoby przyjmujące odpowiednią ilość trunku zmniejszają ryzyko zachorowania na zaćmę aż o 50%. Dodatkowo, osoby, które piją wino, zdecydowanie rzadziej zmagają się z problemami ze wzrokiem od osób niepijących.
Czerwone wino ma także dobry wpływ na zdrowie umysłowe, jamę ustną i odporność. Pamiętaj! Pozytywne skutki picia wina działają tylko wtedy, gdy przyjmujesz je w odpowiednich ilościach.