rodukty do zrobienia posiłku będąc na diecie peskatariańskiej
Zdrowa żywność

Czym jest dieta peskatariańska? Zasady, korzyści i przeciwwskazania

Artykuł partnera.

Dieta peskatariańska to model żywienia, który interesuje coraz więcej osób. Warto bliżej przyjrzeć się wszelkim korzyściom i zagrożeniom, które wiążą się z takim rodzajem diety. Faktem jest, że połączenie zdrowego odżywiania z codzienną aktywnością fizyczną ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Co powinniśmy wiedzieć o diecie peskatariańskiej? Jakie korzyści daje nam ta filozofia żywienia?

Zasady diety peskatariańskiej

Peskatarianizm to popularny rodzaj diety, która polega na wyłączeniu z codziennego jadłospisu mięsa białego i czerwonego. W tym wypadku cenione jest jedzenie owoców morza i ryb. Warto wiedzieć, że nie jest to odmiana wegetarianizmu, gdyż tutaj wykluczane jest mięso w każdej postaci. Co zatem najczęściej jedzą miłośnicy diety peskatariańskiej? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – praktycznie wszystko poza mięsem. W menu nie znajdziemy więc wieprzowiny, drobiu, dziczyzny, czy też wołowiny. Racjonalna dieta tego typu opiera się głównie na:

  • Owocach morza
  • Rybach
  • Warzywach
  • Roślinach strączkowych
  • Zbożach

Od niedawna dostępne są również substancje odżywcze pochodzące ze źródeł wcześniej nie wykorzystywanych przez człowieka, które stanowią doskonałe uzupełnienie diety peskatariańskiej. Więcej informacji na ten temat znajdziemy na stronie calanoil.pl/dieta-peskatarianska-co-to-takiego/. Jakie korzyści daje dieta peskatariańska?

Jakie zalety ma peskatarianizm?

Jedzenie ryb i owoców morza ma szereg zalet, dlatego warto włączać te produkty do codziennej diety. Pamiętajmy o tym, że dieta oparta na dużej ilości mięsa jest niezdrowa i sprzyja powstawaniu chorób takich jak: miażdżyca, niewydolność serca, udary mózgu, nowotwory, cukrzyca.

Co ciekawe, dieta peskatariańska nie uwzględnia mięsa i aktualnie cieszy się coraz większym uznaniem na całym świecie. Jadłospis bogaty jest w błonnik i warzywa, co pozwala zmniejszać ryzyko nadwagi, obniżać skoki poziomu glukozy we krwi i redukować cholesterol całkowity. Nie bez znaczenia jest też to, że peskatarianizm może z powodzeniem przyczyniać się do eliminacji tłuszczów nasyconych i substancji szkodliwych, które są wykorzystywane podczas wytwarzania produktów wysokoprzetworzonych, np. wędlin.

Przeciwwskazania do stosowania diety peskatariańskiej

Na jakie zagrożenia trzeba uważać? Wykluczenie z diety mięsa może mieć pewne przeciwwskazania, które wart poznać już teraz. Dotyczą one głównie najmłodszych osób, czyli dzieci.

Nie jest tajemnicą, że rozwój dziecka powinien opierać się na zbilansowanej diecie, dlatego całkowite wykluczenie mięsa z jadłospisu dziecka nie zawsze jest dobre. W mięsie znajduje się bowiem wiele cennych składników dla organizmu, dlatego nieprawidłowo opracowana dieta przyczynia się do niedoborów, czy też do problemów z rozwojem układu mięśniowo-kostnego i wzrostem. Nie bez znaczenia jest również kwestia alergii oraz metali ciężkich, toksyn środowiskowych czy mikroplastiku, które akumulują się w produktach pochodzenia morskiego. Nic więc dziwnego, że peskatarianizm jest dietą często stosowaną przez osoby dorosłe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.