Dieta kopenhaska ile czasu trwa? Ten jadłospis musi być ściśle przestrzegany przez 13 dni. Dieta zmienia Twój metabolizm, a jej efekty utrzymują się przez około 2 lata. Oznacza to, że po zakończeniu diety możesz jeść normalnie i nie przytyjesz.
Dieta kopenhaska ile można schudnąć?
Jeśli dieta jest przestrzegana zgodnie z instrukcjami, możesz stracić nawet 20 kg. Możesz rozpocząć dietę po dwóch latach, jeśli to konieczne. Dieta jest skuteczna nawet po jej zakończeniu. Jeżeli zrobisz jakiekolwiek odstępstwa od rozpisanego planu, natychmiast przerwij dietę. Nie będzie ona już miała pożądanego wpływu na Twój metabolizm. Jadłospis dzień po dniu dostępny jest w dalszej części artykułu. Przykładowe menu jest zbilansowane i zawiera wszystkie produkty dozwolone na diecie.
Dieta kopenhaska na ratunek otyłości
Nadwaga lub otyłość znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia udaru mózgu, w którym krew przestaje dopływać do mózgu. Otyłość może mieć również głęboki wpływ na zdrowie psychiczne. Obejmuje to większe ryzyko depresji, niską samoocenę i problemy z obrazem ciała.
Tłuszcz zgromadzony wokół szyi może sprawić, że drogi oddechowe będą zbyt małe, co może utrudniać oddychanie w nocy. Zjawisko to nazywane jest bezdechem sennym. U osób cierpiących na bezdech senny może dojść do zatrzymania oddechu na krótki czas. Komentarz dietetyka jest jasny – zadbaj swoje życie od razu i pozbądź się zbędnych kilogramów.
Uwolnienie z otyłości
U osób z otyłością serce musi pracować ciężej, aby pompować krew w organizmie. Prowadzi to do wysokiego ciśnienia krwi, czyli nadciśnienia. Wysokie ciśnienie krwi jest główną przyczyną udaru mózgu. Otyłość może również sprawić, że komórki organizmu staną się odporne na działanie insuliny. Insulina jest hormonem, który przenosi cukier z krwi do komórek, gdzie jest on wykorzystywany do produkcji energii. Jeśli jesteś oporny na insulinę, cukier nie może być pobrany przez komórki. Skutkuje to wysokim poziomem cukru we krwi. Zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, czyli stanu, w którym poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki. Cukrzyca typu 2 jest związana z szeregiem innych problemów zdrowotnych, w tym z chorobami serca, nerek, udarem, amputacją i ślepotą.
Wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu i wysoki poziom cukru we krwi, w połączeniu z nadmiarem tkanki tłuszczowej, mogą sprawić, że naczynia krwionośne doprowadzające krew do serca, staną się twarde i wąskie. Stwardniałe tętnice, zwane również miażdżycą, mogą zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Cukrzyca i wysokie ciśnienie krwi są również częstymi przyczynami przewlekłej choroby nerek. Otyłość wpływa na niemal każdą część ciała. Jeśli żyjesz z otyłością, możesz leczyć lub kontrolować wiele z tych czynników ryzyka poprzez połączenie diety, ćwiczeń fizycznych i zmiany stylu życia. Utrata zaledwie 5 do 10 procent obecnej wagi może zmniejszyć ryzyko rozwoju tych problemów zdrowotnych. Porozmawiaj ze swoim lekarzem na temat utraty wagi i prowadzenia zdrowego stylu życia. Tak niewiele wystarczy, aby zmienić swoje życie.
Co to jest dieta kopenhaska? Królewska dieta 13 dniowa – przykładowe menu
Dieta kopenhaska, znana również jako dieta Królewskiego Szpitala Duńskiego, to 13 dniowa dieta. Jest to ścisła dieta krótkoterminowa, a posiłki składają się z wysokobiałkowych i niskotłuszczowych pokarmów.
Ci, którzy zdecydują się na nią, muszą również pić co najmniej dwa litry wody dziennie. Skutki uboczne, które należy zgłosić lekarzowi, to skurcze mięśni, zawroty głowy i dezorientacja. Jeśli dieta kopenhaska zakończy się sukcesem, po dwuletniej przerwie można ją powtórzyć.
Chcąc zrzucić zbędne kilogramy, każdy z nas poszukuje rozwiązań, które mogłyby w tym pomóc. Najważniejszą kwestią jest znalezienie smacznej, a zarazem skutecznej diety. Jedną z propozycji jest dieta kopenhaska, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Menu jest proste i z pewnością zadowoli każdego, kto chce schudnąć w jak najkrótszym czasie. Przepisy można znaleźć zarówno w Internecie, jak też samemu je stworzyć.
Zasady diety kopenhaskiej
Dieta kopenhaska ile trwa? Dietę stosujemy dokładnie przez 13 dni, nie krócej i nie dłużej. Spożywamy tylko produkty zawarte w diecie. Pijemy 1,5 – 2 litry wody dziennie. Jemy posiłki o określonych porach dnia. Zachowujemy kolejność posiłków. Spożywamy maksymalnie 500 – 800 kalorii dziennie. Nie uprawiamy aktywności fizycznej.
Nie żujemy gumy do żucia. Nie używamy soli. Produkty, które znajdują się w takiej diecie to przede wszystkim chude mięso, ryby, jaja, warzywa, owoce. Co można pić na diecie kopenhaskiej? Napoje, które można pić to kawa, herbata oraz woda mineralna. Jeśli zjemy inny produkt, dieta zostanie automatycznie przerwana.
Dieta 13 dniowa – jadłospis dzień po dniu
Pierwszy dzień
Śniadanie: 1 filiżanka czarnej kawy, 1 łyżeczka cukru i tost
Obiad: Gulasz z piersi z kurczaka, sałatka z oliwą i cytryną
Kolacja: 2 gotowane jajka, 1 duża marchewka.
Drugi dzień
Śniadanie: 1 duża tarta marchewka z cytryną
Obiad: 1 duża ryba z cytryną (może być trochę sosu z pieczenia)
Kolacja: 1 duży stek, sałata i brokuły gotowane
Trzeci dzień i trzynasty
Śniadanie: 1 filiżanka czarnej kawy, 1 łyżeczka cukru.
Obiad: 2 jajka na twardo ugotowane ze szpinakiem. 1 pomidor
Kolacja: 1 duży stek, sałatka z oliwą i cytryną
Czwarty dzień
Śniadanie: 1 czarna kawa / zielona herbata.
Lunch: miska szpinaku, 1 jajko ugotowane na twardo i 1 pomidor.
Kolacja: stek z zieloną sałatą, sok z cytryny i olej
Piąty dzień
Śniadanie – filiżanka czarnej kawy/zielonej herbaty bez cukru
Lunch: 1 plasterek szynki z liściem sałaty i 2 gotowanymi jajkami
Kolacja: gotowany seler, pomidor i dowolny owoc do wyboru
Szósty dzień
Śniadanie: marchewka z sokiem z cytryny
Obiad: 200g dorsza gotowanego z sokiem z cytryny
Kolacja: 200g wołowiny (pieczeń), z masłem i selerem (1 szt.)
Siódmy dzień
Śniadanie: 1 filiżanka czarnej kawy lub zielonej herbaty bez dodatku cukru
Obiad: woda
Kolacja: 200 g jagnięciny (grillowanej) z jednym jabłkiem
Ósmy dzień
Śniadanie: 1 szklanka letniej wody z limonką
Lunch: 2 jajka (ugotowane tak jak lubisz) z wiórkami marchewki (jeden kawałek)
Kolacja: 250g piersi z kurczaka grillowanej lub gotowanej, sałata z dressingiem cytrynowym
Dziewiąty dzień
Śniadanie: filiżanka czarnej kawy z kostką cukru
Obiad: stek wołowy, kilka liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 owoc do wyboru
Kolacja: 1 gruby plaster lub kilka cienkich plasterków chudej szynki, pół szklanki jogurtu naturalnego
Dziesiąty dzień
Śniadanie: filiżanka czarnej kawy z kostką cukru
Obiad: 1 jajko ugotowane na twardo, 1 duża starta marchewka, twaróg lub serek wiejski (ok. 150 g)
Kolacja: około pół szklanki kompotu bez cukru (kompot należy spożywać razem z owocami), mniej niż szklanka jogurtu naturalnego
Jedenasty dzień
Śniadanie: herbata
Lunch: grillowana lub duszona pierś z kurczaka, owoc do wyboru
Kolacja: nic
Dwunasty dzień
Śniadanie: filiżanka czarnej kawy bez słodzika
Obiad: filiżanka soku pomarańczowego bez cukru
Kolacja: zestaw warzyw: marchewka, seler, sałata
Produkty zakazane na diecie kopenhaskiej
Dieta kopenhaska zakłada radykalne ograniczenie tłuszczów i węglowodanów. Lista produktów zakazanych jest tu niezwykle długa, a ta z produktami dozwolonymi ma zaledwie kilka pozycji. Co więcej, w ciągu dnia są tylko trzy bardzo skromne posiłki. W niektóre dni menu jest jeszcze bardziej ograniczone – na obiad możemy nie jeść nic, a na śniadanie wypić tylko kawę z cukrem. Czy na takiej diecie można normalnie funkcjonować? Produkty zakazane na diecie kopenhaskiej: słodycze, słone przekąski, majonez, makaron, rośliny strączkowe, mleko, masło.
Podstawy diety kopenhaskiej
- Niskokaloryczna – dieta oparta jest na spożywaniu od 600 do 800 kcal dziennie.
- Długość stosowania – system ten stosuje się przez 13 dni. W przypadku, gdy podczas jej trwania dojdzie do złamania zasad, należy przerwać dietę i rozpocząć ją ponownie po 3 miesiącach przerwy. W przypadku powodzenia diety, można ją powtórzyć po około 2 latach, najlepiej po konsultacji z kompetentnym lekarzem i dietetykiem.
- Jedzenie konkretnych produktów – dieta opiera się na zdecydowanym ograniczeniu tłuszczów i węglowodanów, dostarczając pewną ilość białka. Dodatkowo, konkretne produkty przypisane są do konkretnego posiłku. Dieta powinna opierać się na takich produktach jak mięso (wołowina, kurczak), twaróg, jajka, pojedyncze warzywa (szpinak, pomidor, sałata), jogurt.
- Brak aktywności – ze względu na bardzo niską kaloryczność diety zaleca się zaprzestanie na ten czas aktywności fizycznej.
Zalecane jest spożywanie dużej ilości wody i wspomaganie się kawą w celu utrzymania energii.
Efekty diety kopenhaskiej
Efekty mogą być imponujące na pierwszy rzut oka. Już po pierwszym dniu można zauważyć, że waga spadła o 1-2 kilogramy. W niecałe dwa tygodnie można schudnąć 10 kg, ale jak w przypadku każdej diety niskokalorycznej, jest to głównie woda i masa mięśniowa. Można powiedzieć, że jedyną zaletą diety kopenhaskiej jest to, że odbywa się ona w krótkim czasie, a efekty są bardzo szybkie.
Jednak przy tak znikomym spożyciu kalorii, tempo przemiany materii spada. Dlatego bardzo częstą konsekwencją jest efekt jo-jo i powrót dodatkowych kilogramów po zakończeniu diety. Dzieje się tak, ponieważ organizmowi brakuje niezbędnych minerałów i składników odżywczych. Zalecenia dotyczące stopniowego powrotu do codziennej dawki kalorii po zakończeniu diety wydają się praktycznie niemożliwe do wykonania. Organizmowi brakuje minerałów, więc będzie domagał się uzupełnienia braków.
Działanie diety kopenhaskiej
Zasadniczo, dieta ta jest dietą niskowęglowodanową, która pozwala organizmowi spalać tłuszcze zamiast węglowodanów. Aby mózg mógł funkcjonować, potrzebuje glukozy, która pochodzi z węglowodanów. Jeśli bierzemy mniej węglowodanów, wtedy nie jest produkowana wystarczająca ilość glukozy.
Zatem ciała ketonowe są produkowane, aby zastąpić glukozę. Niesamowitą rzeczą jest to, że ciała ketonowe pochodzą z tłuszczów. W procesie tym tłuszcze są rozkładane na kwasy tłuszczowe i ciała ketonowe. Dzięki czemu można stracić na wadze.
Dla kogo jest dieta kopenhaska?
Jak się okazuje, dieta kopenhaska ma swoich zwolenników, jak i osoby, które podchodzą do niej sceptycznie. Wiele osób nie jest w stanie sprostać ograniczeniom, dlatego decyduje się na jej przerwanie. Wiąże się to ze złym samopoczuciem, rozdrażnieniem, jak również dokuczliwym osłabieniem. Bez wątpienia jest to dieta dla osób o silnej woli i odpowiednio zmotywowanych. Dieta kopenhaska może być stosowana jako wstęp do dobrych nawyków żywieniowych. Warto również zaznaczyć, że dieta kopenhaska nie jest zalecana dla osób niepełnoletnich oraz starszych, ponieważ powoduje rezygnację z kalorii i składników odżywczych, które są bardzo potrzebne w tym wieku.
Co więcej, jeśli uprawiasz sport lub stawiasz na aktywność fizyczną, dieta ta nie jest dla Ciebie. Wynika to z faktu, że stosując ją dostarczamy do organizmu zbyt mało składników odżywczych, co może być bardzo szkodliwe.
Skutki uboczne diety kopenhaskiej
Niewystarczające spożycie węglowodanów może sprawić, że twoje ciało zacznie wykorzystywać część zmagazynowanego tłuszczu do produkcji energii. Chociaż białko nie stanie się głównym paliwem dla twojego ciała, zaczniesz używać białka dla przynajmniej części swoich potrzeb energetycznych, jak tylko skończą się zapasy glikogenu. Twoje ciało musi rozbić mięśnie, aby uzyskać wszystkie niezbędne składniki do zapewnienia energii dla organizmu.
Szkody metaboliczne to spowolnienie metabolizmu po zakończeniu diety. Kiedy zaczynasz mniej jeść, Twój metabolizm zwalnia. W związku z tym spada spoczynkowy wskaźnik przemiany materii, ponieważ organizm nie wydatkuje tyle energii na wszystkie podstawowe zadania, które są potrzebne do życia. Jak tylko zaczniesz znowu normalnie jeść, stracone kilogramy wrócą i jeszcze trudniej będzie je zrzucić. Ponieważ dieta ta ogranicza pewne grupy pokarmów, możesz cierpieć na niedobory witamin i minerałów, a także może ona źle wpływać na poziom cholesterolu. Ponadto, brak glikogenu prowadzi do nieświeżego oddechu, drażliwości, zawrotów głowy i innych problemów fizycznych.
Ile można schudnąć na diecie duńskiej?
Zwolennicy tej diety twierdzą, że powinna ona pozwolić na utratę 20 kilogramów, a nawet więcej. Przy tak dużym ograniczeniu spożycia energii najprawdopodobniej straciłabyś na wadze, a także zmagałabyś się z szeregiem negatywnych skutków ubocznych. Czy dieta duńska jest bezpieczna?
Ten 13-dniowy plan żywieniowy jest tym, co ludzie niechlubnie nazywają „crash diet”. Zawiera ona zbyt wiele ograniczeń. Jednym z nich jest wyjątkowo niskie spożycie energii, które nikt, kto liczy na długotrwałą poprawę stanu zdrowia, nie powinien uznać za zrównoważone.
Dlatego też stosowanie tej diety przez dłuższy czas jest równoznaczne z niezdrowymi nawykami żywieniowymi. Po pierwsze, niskie spożycie energii – 1200 kalorii dla kobiet i 1800 kalorii dla mężczyzn – może spowodować niedożywienie. Co więcej, rygorystyczne diety, które obiecują szybkie rezultaty ze względu na znaczne ograniczenie kalorii, nie przyniosą długotrwałych rezultatów.
Zasady przy stosowaniu diety kopenhaskiej
Pij codziennie dwa litry wody. Dieta jest poważnym wstrząsem dla twojego metabolizmu i powinieneś dokładnie rozważyć, czy jest to dobry wybór. Jeśli się na nią zdecydujesz, musisz się upewnić, że spożywasz dużo wody. Zaleca się, aby podczas tej diety starać się pić dwa litry wody dziennie.
Wyznacz sobie właściwe cele. Dieta kopenhaska nie jest odpowiedzią na niezdrowy styl życia. Nie jest też drogą do zdrowego stylu życia. Możesz doświadczyć szybkiej utraty wagi w ciągu dwóch tygodni, ale powinno to być połączone z pozytywnymi celami dla długoterminowego zdrowia.
Staraj się nie skupiać wyłącznie na zrzucaniu kilogramów, ale na zmianach, które doprowadzą do trwałych korzyści. Dieta Kopenhaska powinna być tylko częścią szerszych celów. Zachowaj ostrożność w kwestii ćwiczeń. Surowość diety oznacza, że jest mało prawdopodobne, abyś w ciągu dwóch tygodni miał energię potrzebną nawet do umiarkowanych ćwiczeń. Ważne jest, aby starać się zachować pewną aktywność fizyczną, ale nie forsować się podczas diety. Delikatne ćwiczenia, takie jak chodzenie lub rozciąganie, mogą być jednym ze sposobów na utrzymanie aktywności.
Badania naukowe – analiza żywieniowa
Zasada odchudzania jest bardzo prosta. Energia spożyta powinna być mniejsza od energii zużytej. Im większa jest różnica między nimi, tym szybsza będzie utrata. Aby różnica była duża, są dwa wyjścia: albo wydłużyć linię czasową, albo zwiększyć dzienną różnicę energii. Cała dieta kopenhaska miała tylko 4 dni spożycia energii przekraczające 1000 kcal, a tylko 2 dni spożycia energii przekraczające średnią wartość podstawowej przemiany materii kobiet (1200 kcal).
Kto powinien trzymać się z dala od tej diety?
Jeśli cierpisz na którekolwiek z poniższych schorzeń, ta dieta nie jest dla Ciebie:
- ogólne problemy zdrowotne,
- nadciśnienie tętnicze,
- zaburzenia żołądkowe,
- osoby uprawiające sport lub zajmujące się aktywnością wymagającą siły fizycznej,
- kobiety w ciąży i matki karmiące piersią,
- jeśli jesteś nastolatkiem,
- pracujesz na stanowisku wymagającym wysiłku fizycznego,
- jeśli Twój wiek jest powyżej 40 lat.