Diety pudełkowe
Zdrowa żywność

Diety pudełkowe – na co zwrócić uwagę przy wyborze pojemników jednorazowych?

Diety pudełkowe cieszą się stale rosnącą popularnością. Korzystają z nich nie tylko osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ale również te, które nie mają czasu na gotowanie, a zależy im na zdrowym odżywianiu. Dania z diety pudełkowej są, jak sama nazwa wskazuje, dostarczane do klientów w specjalnych pudełkach – pojemnikach. Na co powinna zwrócić firma cateringowa przy ich wyborze, aby cieszyć się dobrą opinią wśród swoich klientów?

Pojemniki dopasowane do rodzaju dania

W skład diety pudełkowej wchodzą całodzienne posiłki – w pojemnikach można więc znaleźć pożywne śniadania, kompletne obiady, zbilansowane kolacje i różnego rodzaju przekąski. Zadaniem firmy cateringowej jest pakowanie poszczególnych posiłków do odpowiednio dopasowanych pojemników. Z tym nie ma większego problemu, gdyż na rynku pudełek przeznaczonych do gastronomii wybór jest naprawdę spory. Można znaleźć pojemniki w kształcie większych lub mniejszych misek, które idealnie sprawdzają się do podawania zupy lub innych potraw płynnych lub półpłynnych. Dostępne są również pojemniki cateringowe prostokątne w różnych rozmiarach i z jedną, dwoma czy trzema komorami, w które można jednocześnie zapakować całe danie obiadowe. Dzięki oddzielnym komorom można mieć pewność, że nic w czasie transportu się nie wymiesza, a danie dotrze do klienta w niezmienionym stanie.

Trwałość, wytrzymałość i jakość wykonania

Choć pojemniki w dietach pudełkowych są jednorazowe, nie oznacza to, że mogą być kiepsko wykonane. Muszą być odporne na obciążenia, wyginanie i złamanie, a także na działanie wysokich temperatur. Najlepiej sprawdzają się pudełka zrobione z mocnego, solidnego tworzywa, które zapewni bezpieczeństwo potrawom na czas transportu i przechowywania. Dobrym rozwiązaniem w cateringu są również pojemniki przeznaczone do zgrzewu – pokryte specjalną folią tworzą idealne warunki do przechowywania potrawy, zachowując jej właściwości smakowe i zapachowe. Szukając dobrej jakości pojemników do diety pudełkowej i innych dań cateringowych, warto sprawdzić produkty Bittner – wybór rozwiązań jest na tyle duży, że bez problemu można znaleźć pojemniki dopasowane do potrzeb.

Bezpieczne w kontakcie z żywnością

Wybierając pojemniki do pakowania produktów żywnościowych należy również zwrócić uwagę na to, czy posiadają wszystkie atesty i certyfikaty, jakie są niezbędne w przypadku produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Tworzywo, z jakiego wykonane są pudełka na dania, nie może wchodzić w reakcję z jedzeniem, a dania nie powinny przesiąkać zapachem pojemnika. Bezpieczeństwo konsumentów zawsze powinno być dla firm cateringowych priorytetem. 

Jedzenie elegancko podane

Choć dieta pudełkowa nie serwuje dań na eleganckich talerzach, a w pudełkach, nie oznacza to, że potrawy nie mogą być estetycznie podane. Wśród pudełek na żywność można znaleźć rozwiązania, które bardzo dobrze wyglądają, są ładnie wykonane, wykończone z dbałością o detale, a także dostępne w różnych kolorach. Do wyboru są pojemniki czarne, brązowe, białe, a także przezroczyste – każde danie może więc znaleźć odpowiednią oprawę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.