Limetka ma wysoką wartość odżywczą, ponieważ jest cennym źródłem witaminy C oraz bioflawonoidów (związków o właściwościach przeciwutleniających). Pomaga oczyścić organizm z toksyn i zmniejsza ryzyko infekcji, miażdżycy i raka. Limetki stosuje się w leczeniu nerwicy, ponieważ mają korzystny wpływ na układ nerwowy. Limetka to rodzaj owocu, stosowany głównie jako dodatek do zimnych napojów. Ceniony jest również za właściwości prozdrowotne, związane z zawartymi w nim witaminami, minerałami i związkami przeciwutleniającymi.
Limetka – wartości odżywcze
Limetka jest rośliną w Azji Południowo-Wschodniej. Nazywa się ją „kuzynką cytryny”. Sok z limonki jest bardziej kwaśny niż sok z cytryny. Ponadto skórka limonki jest cieńsza niż cytryny, co sprawia, że roślina jest bardziej podatna na infekcje. Naturalnie limonka rośnie głównie w regionach tropikalnych i subtropikalnych. W warunkach klimatycznych na tych terenach lmonki kwitną i owocują przez cały rok. Limonka ma bardzo niską kaloryczność – 100 gram owoców zawiera tylko około 30 kcal i ma wiele właściwości prozdrowotnych.
Wysoka wartość odżywcza wapna wynika z istnienia wielu korzystnych dla organizmu substancji. Limonka zawiera dużo witaminy C, która jest jednym z naturalnych przeciwutleniaczy. Związki odżywcze zawarte w limonce wspomagają pracę układu odpornościowego, zmniejszając wrażliwość na infekcje. Owoc ten działa przeciwnowotworowo oraz pozytywnie oddziałuje na skórę, eliminując powstające na ciele przebarwienia. W limonce znajdują się także inne cenne witaminy, takie jak witaminy z grupy B i β-karoten. Owoc ten jest źródłem wielu minerałów:
- żelaza,
- miedzi,
- magnezu,
- potasu,
- fosforu,
- wapnia.
W skład wapna wchodzą również bioflawonoidy, które (m.in. witamina C) są substancjami o działaniu przeciwutleniającym.
Limetki – właściwości prozdrowotne
Właściwości limetki można wykorzystać w medycynie naturalnej, m.in. we wzmacnianiu naturalnej odporności organizmu. Ten owoc może być stosowany jako środek alkalizujący (znany również jako alkaliczność, środek odkwaszający), dzięki czemu pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Dlatego zaleca się stosowanie w diecie limetki.
Zawarte w limonce bioflawonoidy wapienne mają właściwości przeciwutleniające, więc mogą niszczyć wolne rodniki tlenowe, które powodują poważne choroby, takie jak choroby układu krążenia i nowotwory. Ponadto bioflawonoidy mają działanie przeciwzapalne i mogą wspierać działanie układu odpornościowego, zmniejszając tym samym występowanie infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Mają również działanie moczopędne i detoksykacyjne.
Sok z limonki pomaga zmniejszyć naciek zapalny w tętnicach, zapobiegając w ten sposób rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Dodatkowo sok z limonki ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Dzięki dużej zawartości witaminy C w limetce owoc ten może sprawić, że organizm będzie lepiej wchłaniał żelazo, zapobiegając w ten sposób anemii. Kolejnym korzystnym wpływem soku z limetki na organizm człowieka jest ochrona wątroby i wpływ na układ nerwowy, co pomaga złagodzić objawy nadpobudliwości i bólu głowy. Spośród leków alternatywnych wapno stosuje się w leczeniu neurastenii, czyli nerwicy, której towarzyszą: nadpobudliwość, lęk, drażliwość, problemy z sercem, koncentracją.
Limetka – zastosowanie
Z limonki przyrządza się pyszne, orzeźwiające i prozdrowotne napoje. Kubek przegotowanej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z limonki, łyżeczka miodu i plasterek imbiru pobudza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn. Zaleca się wypić miksturę rano na czczo, najlepiej 30 minut przed śniadaniem.
Tak przygotowany napój może również usuwać kwasy, działać antybakteryjnie i wzmacniać odporność. Wapno jest używane w kosmetykach. Zawarte w składnikach odżywczych limetki flawonoidy mogą hamować procesy starzenia się skóry, a także nawilżać i wygładzać naskórek. Kosmetyki z ekstraktem z limonki mają na celu redukcję nieestetycznych przebarwień oraz cienie pod oczami. Wapno jest szeroko stosowane w kuchni. Limetkę, podobnie jak cytrynę, z powodzeniem można dodawać do herbaty i innych napojów.