Rosnąca świadomość dotyczącą zdrowego odżywiania przekłada się na zmianę nawyków dietetycznych na rzecz zdrowych alternatyw rozmaitych produktów spożywczych. Jednym z produktów, z których rezygnują osoby troszczące się o swoje zdrowie, jest cukier. W tym artykule podpowiemy, po co możesz sięgać, jeżeli nie chcesz całkowicie zrezygnować ze słodkiego smaku. Omówimy zdrowszy zamiennik cukru, jakim jest miód pszczeli. Wskażemy najważniejsze zalety stosowania miodu zamiast cukru.
Miód zamiast cukru – czy to dobry pomysł?
Tradycyjny biały cukier pochodzący z buraków cukrowych, to wysoko przetworzony produkt, który nie niesie ze sobą właściwie żadnych wartości odżywczych. W procesie rafinowania usuwane są z niego praktycznie wszystkie witaminy i minerały występujące w burakach. Dlatego jedyną jego zaletą jest słodki smak, a najważniejszą wadą kalorie.
Większość dietetyków postuluje znaczne ograniczenie albo wręcz wykluczenie cukru z codziennej diety. Dla wielu osób po prostu lubiących słodki smak może to stanowić pewien problem, dlatego warto włączyć do swoich posiłków miód zamiast cukru. Łyżeczka miodu nada odpowiedni smak kawie czy herbacie – miód można wykorzystać do słodzenia napojów zimnych i gorących, z powodzeniem zastąpi także cukier w deserach.
Naturalny miód pszczeli – idealny zamiast cukru
Miód może z powodzeniem zastąpić niezdrowy cukier, a jego smak dodatkowo wpłynie na walory spożywcze napojów i potraw. Na przykład kawy słodzone miodem cieszą się coraz większą popularnością właśnie dzięki temu, że po dodaniu do nich miodu, nabierają zupełnie nowego wyrazu. Dla wielu osób lepszego niż w przypadku zwykłego białego cukru.
Jak już wspomnieliśmy, cukier to głównie kalorie, natomiast miód to dodatkowe składniki mineralne, a co za tym idzie dodatkowe korzyść w postaci prozdrowotnych właściwości, których nie da łyżeczka cukru. Wraz z miodem możemy dostarczyć sobie nie tylko słodyczy, ale także witamin i innych składników odżywczych.
Zalety spożywania naturalnego miodu
Miód nie jest tylko zwykłym słodzikiem, jest naturalnym produktem mającym szereg właściwości zdrowotnych. Omawiając jego zalety należy wymienić:
- mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi (w porównaniu do niezdrowego białego cukru), ma bowiem niższy indeks glikemiczny,
- niektóre gatunki miodu, dzięki zawartości przeciwutleniaczy mogą pomóc w obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu we krwi,
- dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym, miód może wspierać układ odpornościowy organizmu,
- miód jest bogaty w antyoksydanty, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, co może mieć korzystny wpływ na zdrowie człowieka,
- miód jest produktem naturalnym, przez co jest atrakcyjny dla osób preferujących w swojej diecie, jak najmniej przetworzone produkty.
Ponadto wielość gatunków miodu sprawia, że każdy może znaleźć dla siebie odpowiedni smak, poczynając od delikatnego miodu akacjowego, poprzez aromatyczny miód wrzosowy, aż na wyrazistym miodzie gryczanym kończąc. Wszystkie rodzaje miodu znajdziesz w pasiece rodzinnej Dutkowiak, także online.
Słodzenie miodem – sprawdź jakie to pyszne!
Wyjaśniliśmy już sobie, że miód jest zdrowym zamiennikiem cukru, do czego więc warto go używać? Miód nadaje odrobinę wyszukanej słodyczy każdej potrawie i każdemu napojowi, do którego zdecydujesz się go dodać. Efekt smakowy może być za każdym razem inny, w zależności od gatunku miodu, po który zdecydujesz się sięgnąć i dodać go do herbaty. To dobry zamiennik cukru, ale czasem trzeba się do niego przyzwyczaić.
Warto jednak powtórzyć, że spożywanie miodu to nie tylko słodki smak, bo ten posiada zwykły biały cukier – miód to przede wszystkim wyjątkowe zalety zdrowotne. Miód łagodzi objawy przeziębienia, pomaga przy bólu gardła i zwalcza infekcje. Może być stosowany jako środek antybakteryjny, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy oraz na system nerwowy. Szklanka ciepłego mleka lub wody z rozpuszczoną w niej łyżeczką miodu to sprawdzony sposób ułatwiający szybsze zasypianie.
Należy pamiętać, że miód, który składa się z cukrów prostych, to również cukier, czyli produkt dostarczający kalorii. Warto zwrócić na to uwagę zastępując tradycyjny cukier w swojej diecie. Podczas spożywania miodu muszą uważać osoby z cukrzycą, zbyt duża ilość miodu może być równie szkodliwa, jak biały cukier.