Duży rokietnik leży na białym stole
Zdrowa żywność

Rokitnik – opinie i właściwości. Czym jest rokitnik?

Walory i właściwości rokitnika nie są szeroko znane wielu z nas. Jednak rokitnik ma cenne właściwości lecznicze oraz niedocenione czasem walory smakowe.

Czym jest rokitnik?

Rokitnik zwyczajny, inaczej zwany rokitnikiem pospolitym jest ciernistym krzewem z rodziny oliwkowatych. Rośnie w stanie naturalnym w Europie, na Kaukazie oraz na Syberii. Można go spotkać również w Polsce- na piaszczystych urwiskach nadmorskich miejscowościach oraz w Pieninach. Należy do roślin chronionych i może osiągać spore rozmiary- nawet do 7 metrów.

Rokitnik to krzew bardzo doceniany w Rosji, gdzie nazywany jest „złotem Syberii”. Rokitnik zawiera wiele prozdrowotnych i pożytecznych składników. W celach leczniczych wykorzystuje się głównie jego owoce, ale też pestki, liście i korę. Z owoców rokitnika robi się różne przetwory, dżemy, nalewki, konfitury oraz soki.

Charakterystyczne dla rokitnika listki są lancetowate i mają długość około 6 cm. Na dolnej stronie pokryte są srebrzystymi, tarczowatymi włoskami. Jego kwiaty są drobne, zielonkawo-brunatne. Rokitnik często zasadzany jest w parkach i ogrodach w charakterze dekoracyjnym ze względu na jego pomarańczowe owoce, osiągające wielkość grochu. Sadzonki rokitnika można nabyć w większości sklepów ogrodniczych. Można wyhodować odmiany o większych owocach i mniej gorzkim smaku, a nawet pozbawione kolców. Szczegóły i dane na temat rokitnika dostępne są pod adresem https://ptbo.edu.pl/ pod którym udostępniono właściwości i badania.

Główne właściwości rokitnika

O zdrowotnych właściwościach rokitnika wiedziano już w starożytności. Jego grecka nazwa hipphophae (hippos- koń, phaes- lśniący) świadczy o tym, że w starożytności karmiono konie liśćmi rokitnika.

W rokitniku znajdziemy aż 190 substancji bioaktywnych. Są to między innymi:

  • 14 witamin- C, A, F, K, E, P, B12,
  • 18 aminokwasów,
  • antyoksydanty,
  • 11 mikroelementów- między innymi żelazo, potas, glin, krzem,
  • 42 lipidy.

Na szczególną uwagę zasługuje zawartość witaminy C w rokitniku. Jest jej aż o 3 razy więcej niż wczarnej porzeczce. Wystarczy zjeść 100 g rokitnika, by dostarczyć sobie dziennej dawki witaminy C.

Niestety gorzki smak rokitnika może odstręczać od bezpośredniej konsumpcji jego owoców. Warto więc postawić na przetwory z rokitnika z dodatkiem innych owoców, np. jabłek czy dzikiej róży.

Rokitnik wykazuje właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, przeciwgorączkowe i uszczelniające naczynia krwionośne. Owoce rokitnika nie tracą na swojej wartości nawet podczas długotrwałego przechowywania, zarówno w stanie świeżym, wysuszonym i mrożonym. Dzieje się tak za sprawą enzymu – askorbinazy, który rozkłada witaminę C.

Duże znaczenie lecznicze wykazuje olej z rokitnika. Ma on podobne właściwości do witaminy F- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe. Wywiera on korzystny wpływ na skórę- odżywiając ją, zapewnia elastyczność i odporność.

Olej z rokitnika pielęgnuje i odżywia skórę, niwelując widoczność zmarszczek. Stanowi także naturalny filtr przeciwsłoneczny.

Owoce rokitnika zawierają również karoteny oraz karotenoidy, które w przewodzie pokarmowym człowieka przekształcają się w witaminę A oraz tokoferole wykazujące działania podobne do witaminy E. Dzięki temu rokitnik chroni organizm przed zmianami zwyrodnieniowymi, zakrzepowymi oraz skurczowymi, między innymi w obrębie naczyń krwionośnych i skóry.

Działanie rokitnika

Rokitnik znalazł zastosowanie w kuchni, ale też w kosmetyce i medycynie dzięki swoim właściwościom zdrowotnym.

W związku z bardzo dużą ilością witaminy C, rokitnik przyda się w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najczęściej dopada nas przeziębienie.

Rokitnik zalecany jest przy dolegliwościach związanymi z niedoborami witaminy C, takich jak:

  • skłonność do występowania siniaków;
  • brak apetytu;
  • bóle mięśni i stawów;
  • trudności w gojeniu się ran;
  • rozpulchnione i krwawiące dziąsła.

Przeciwwskazania do stosowania rokitnika

Ze względu na dużą ilość kwasów nie zaleca się spożywania rokitnika osobom chorującym na wrzody żołądka, dwunastnicę, a także kamicę nerkową.

Objawy choroby mogłyby się nasilić ze względu na to, że wśród substancji aktywnych obecnych w rokitniku znajdują się kwasy mogące podrażnić błonę śluzową żołądka.

Osoby cierpiące na powyższe schorzenia powinny przed spożyciem rokitnika poradzić się swojego lekarza.

Rokitnik wzmacnia serce

Duże ilości witaminy C i E oraz sterole roślinne zawarte w rokitniku, pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych, a dalej do schorzeń, między innymi: udaru mózgu, zawału serca czy choroby wieńcowej. Warto więc zadbać o podaż tego cennego owocu w diecie, szczególnie osób z problemami kardiologicznymi.

Kwas askorbinowy, który jest zawarty w rokitniku, pomaga obniżyć ciśnienie krwi. W tych jesiennych owocach nie brakuje również potasu, który również wykazuje te właściwości. W związku z tym rokitnik polecany jest osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, a także w profilaktyce tej choroby.

Zastosowanie rokitnika

Rokitnik to roślina o szerokim zastosowaniu. Doceniane są szczególnie jej właściwości lecznicze. Związki polifenolowe zawarte w rokitniku opowiadają za działania przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, a także hepatoprotekcyjne. Antyoksydanty są niczym „miotełka dla wolnych rodników”.

Preparaty uzyskane z rokitnika wpływają na unormowanie pracy serca. Roślina ta wspiera także gospodarkę lipidową organizmu. Rokitnik może również wspomóc metabolizm węglowodanów i wpływać na poziom glukozy we krwi.

Ekstrakty z liści rokitnika, a także z jego nasion mogą działać ochronnie na komórki wątroby.

Stosowanie rokitnika

Obecne w rokitniku flawonoidy korzystnie działają na siłę skurczu mięśnia sercowego, zachowanie prawidłowego rytmu serca, a także hamują niszczenie kardiomiocytów.

Ekstrakt z rokitnika wpływa także na wszelkiego rodzaje błony śluzowe: przewodu pokarmowego, układu moczowo- płciowego, skórę i śluzówkę oka. Olej z rokitnika stosowany jest przy terapii: aft, zapalenia dziąseł, choroby wrzodowej żołądka, dwunastnicy, żylaków odbytu, stanach zapalnych pochwy, spojówek, a także odmrożeniach i oparzeniach skóry.

Rokitnik zmniejsza stany zapalne układu pokarmowego, zmniejsza dolegliwości bólowe, wspomaga leczenie nadżerek i wrzodów.

Olej z rokitnika wyrównuje koloryt skóry, wykazuje właściwości przeciwzmarszczkowe, przeciw trądzikowe, reguluje wydzielanie sebum, ujędrnia i uelastycznia skórę. Stosowany miejscowo przyspiesza gojenie się ran, zwiększa syntezę kolagenu i powoduje wzrost stężenia hydroksypoliny oraz heksozaminy.

Rokitnik znalazł również miejsce w leczeniu atopowego zapalenia skóry, łuszczycy, trądziku, tocznia rumieniowatego i przewlekłych dermatoz.

Olej rokietnikowy wskazany jest w pielęgnacji skóry suchej, szorstkiej, z tendencją do łuszczenia się i swędzącej. Wyciągi z owoców rokitnika znajdują zastosowanie w leczeniu ostrych i przewlekłych stanów zapalnych jamy ustnej, gardła, błon śluzowych przewodu pokarmowego, w tym owrzodzeń jamy ustnej i wrzodów żołądka.

Cena rokitnika

Sadzonki rokitnika dostępne są w stacjonarnych i internetowych sklepach ogrodniczych. Ceny zaczynają się od 11 zł za sadzonkę.

Owoce te nie są łatwo dostępne w marketach. Rokitnika najlepiej poszukać na lokalnych targach lub kupić bezpośrednio od sadownika. Cena za kilogram jest różna- zaczyna się od 15 zł do 25 zł.

Cenę narzuca producent lub właściciel sklepu i mogą się one od siebie znacznie różnić. Warto więc przed dokonaniem zakupu zapoznać się z różnymi ofertami i dokonać najwłaściwszego dla siebie- zarówno pod względem ceny jak i jakości oraz poczytać opinię o danym producencie.

Gdzie kupić rokitnik

Rokitnik dostępny jest bezpośrednio u producenta jak i w sklepach ogrodniczych. Tych stacjonarnych jak i internetowych.

Decydując się na zakup w sieci, warto poczytać o sposobie dostawy roślin. Musi być ona bezpieczna, tak aby zakupione sadzonki się nie uszkodziły.

Wybierając się na zakup stacjonarnie, warto dokładnie obejrzeć każdą sadzonkę. Istotne jest, aby nie miała ona żadnych uszkodzeń mechanicznych jak i objawów stanów zapalnych czy chorobowych.

Zakup przez internet uniemożliwia taką opcję sprawdzenia towaru przed dokonaniem zakupu, warto więc dokładnie rozważyć różne opcje i możliwości zakupu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.