Sushi california maki
Zdrowa żywność

Czym wyróżnia się sushi california maki i skąd wzięła się jego popularność?

Sushi to jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów kuchni japońskiej. Do ulubionych rolek należy popularne california maki. Sprawdź, czy wiesz, z czego i jak jest zrobione oraz dlaczego tak chętnie po nie sięgamy!

Najważniejsze składniki w sushi california maki

Charakterystyczny wygląd i smak california maki zawdzięcza użyciu paluszków krabowych zawiniętych z awokado, ogórkiem i imbirem. Wszystkie elementy muszą być odpowiednio przygotowane. Ogórek należy pozbawić nasion i cienko obrać ze skórki. Oryginalne california roll przygotowuje się z paluszkami krabowymi, jednak można pokusić się o pewne modyfikacje. Warto od czasu do czasu spróbować maki z łososiem, tuńczykiem, a nawet z warzywami.

Skąd pochodzi california roll?

Początków california maki upatruje się w okolicach Los Angeles i Hollywood. W tej odmianie sushi wodorosty nori zawijane są do wewnątrz, a nie na zewnątrz tak jak w przypadku innych rolek. Taki sposób przygotowywania wynika z chęci uwzględnienia gustów klientów amerykańskich restauracji sushi z lat 80. Nieufni wobec smaku i charakterystycznej tekstury nori, goście odklejali ten składnik z gotowych rolek. Ukrycie go wewnątrz miało temu zapobiec. Przy okazji wymyślono sposób zwijania sushi, który przypadł do gustu smakoszom. Aby udekorować rolkę, z czasem sushi masterzy zaczęli posypywać ją prażonym sezamem białym lub czarnym. W bardziej wykwintnej wersji można też ozdobić je ikrą.

Dlaczego california maki jest tak popularne i jak je przyrządzić?

Smak i wyjątkowy wygląd california maki sprawiają, że jest to jedno z popularnych dań wybieranych w restauracjach i sushi barach. Przy odrobinie wprawy można też przyrządzić je w domu. Do wykonania maki będziesz potrzebować podstawowych składników używanych w kuchni japońskiej. Przygotuj:

  • płaty nori,
  • ryż do sushi,
  • sos sojowy,
  • ocet ryżowy,
  • majonez,
  • awokado,
  • ogórek,
  • paluszki krabowe,
  • prażone ziarna sezamu,
  • chrzan wasabi,
  • marynowany imbir.

Do zwinięcia sushi california maki niezbędna jest mata bambusowa oraz folia spożywcza. Po odpowiednim przygotowaniu i przyprawieniu ryżu (przepis znajdziesz na opakowaniu specjalnego ryżu do sushi) musisz pokroić składniki w odpowiednie kawałki, np. cienkie paski.

Poprawna technika zwijania rolki california maki

Prawdziwym wyzwaniem jest odmienna technika zwijania. Pójdzie Ci trochę łatwiej, jeśli masz już jakieś doświadczenie w robieniu sushi. Aby przewrócić ryż z nori na lewą stronę, użyj folii spożywczej. Zacznij od położenia jej na macie bambusowej. Układaj w następującej kolejności: wodorosty, ryż, ziarna sezamu. Przy pomocy folii odwróć przygotowane warstwy w taki sposób, by arkusz nori znalazł się na wierzchu. Rób to ostrożnie i z wyczuciem. Na tak ułożoną bazę możesz kłaść pozostałe składniki. Rozsmaruj przyprawiony majonez z wasabi, a następnie połóż paluszki krabowe i pokrojone w słupki ogórki i zawiń rolkę.

Smakowite sushi california maki z ryżem na wierzchu to ciekawa odmiana tradycyjnej rolki. Przyrządź własne maki „na lewą stronę” i zaskocz gości swoim kunsztem kulinarnym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.