Kawa po irlandzku to słynny napój, który można przygotować na zimno i na ciepło – bajecznie rozgrzewa w zimne wieczory i chłodzi w gorące noce w zależności od receptury. Jak przygotować irish coffee? Podstawowe składniki to kawa, irlandzka whiskey, lekko ubita śmietana do deserów i brązowy cukier. Potrzebna będzie też szklanka z uchem i na wysokiej nóżce, w której zwyczajowo podaje się kawę po irlandzku.
Irish coffee – przepis podstawowy
- Na dno wysokiej, pogrzanej wcześniej wrzątkiem szklanki wlej 120 ml czarnej kawy, zaparzonej na przykład za pomocą ekspresu ciśnieniowego lub dobrej kawiarki.
- Następnie dolej kieliszek (50 ml) lekko podgrzanej, irlandzkiej whiskey.
- Wsyp 15 gramów cukru trzcinowego (ok. 2 łyżeczki) i dokładnie zamieszaj – cukier jest niezbędny, ponieważ sprawi, że śmietanka osiądzie na kawie, a nie rozpuści się w niej zbyt szybko.
- Całość udekoruj lekko ubitą śmietanką do deserów (30% lub 36%).
Przepis na kawę po irlandzku na zimno
- Nalej do szklanki kieliszek zmrożonej irlandzkiej whiskey (50 ml).
- Przygotuj 120 ml ulubionej Cold Brew (kawy parzonej na zimno), ewentualnie schłodzonej kawy americano i wlej do szklanki.
- Dosyp 15 gr (2 łyżeczki) brązowego cukru i wymieszaj. Zamiast cukru możesz dodać słodki syrop.
- Całość udekoruj lekko ubitą śmietaną do deserów (30% lub 36%).
Kawa po irlandzku – przepis bez alkoholu
- Ogrzej szklankę, wlewając do niej na chwilę wrzątek.
- W osobną szklankę włóż suszoną papryczkę chili i zalej 20 ml gorącej czekolady.
- Po 2 minutach wylej wrzątek ze szklanki i nalej do środka świeżo zaparzoną kawę (120 ml).
- Następnie odcedź do szklanki gorącą czekoladę (bez papryczki).
- Dokładnie wymieszaj.
- Udekoruj napój lekko ubitą śmietanką do deserów i gwiazdką anyżu.
Opcjonalnie możesz dolać do kawy syrop cynamonowy – koniecznie wypróbuj ten przepis na kawę po irlandzku w długie, zimne wieczory! Irish coffee należy pić bez mieszania, sącząc napój przez warstwę kremówki. Mocna esencja powinna przechodzić przez słodką śmietankę. Warto eksperymentować z proporcjami, dopasowując przepis pod swój gust.