Kawa po irlandzku
Zdrowie

Jak zrobić kawę po irlandzku w domu? 3 proste przepisy, również bez alkoholu

Kawa po irlandzku to słynny napój, który można przygotować na zimno i na ciepło – bajecznie rozgrzewa w zimne wieczory i chłodzi w gorące noce w zależności od receptury. Jak przygotować irish coffee? Podstawowe składniki to kawa, irlandzka whiskey, lekko ubita śmietana do deserów i brązowy cukier. Potrzebna będzie też szklanka z uchem i na wysokiej nóżce, w której zwyczajowo podaje się kawę po irlandzku.

Irish coffee – przepis podstawowy

  1. Na dno wysokiej, pogrzanej wcześniej wrzątkiem szklanki wlej 120 ml czarnej kawy, zaparzonej na przykład za pomocą ekspresu ciśnieniowego lub dobrej kawiarki.
  2. Następnie dolej kieliszek (50 ml) lekko podgrzanej, irlandzkiej whiskey.
  3. Wsyp 15 gramów cukru trzcinowego (ok. 2 łyżeczki) i dokładnie zamieszaj – cukier jest niezbędny, ponieważ sprawi, że śmietanka osiądzie na kawie, a nie rozpuści się w niej zbyt szybko.
  4. Całość udekoruj lekko ubitą śmietanką do deserów (30% lub 36%).

Przepis na kawę po irlandzku na zimno

  1. Nalej do szklanki kieliszek zmrożonej irlandzkiej whiskey (50 ml).
  2. Przygotuj 120 ml ulubionej Cold Brew (kawy parzonej na zimno), ewentualnie schłodzonej kawy americano i wlej do szklanki.
  3. Dosyp 15 gr (2 łyżeczki) brązowego cukru i wymieszaj. Zamiast cukru możesz dodać słodki syrop.
  4. Całość udekoruj lekko ubitą śmietaną do deserów (30% lub 36%).

Kawa po irlandzku – przepis bez alkoholu

  1. Ogrzej szklankę, wlewając do niej na chwilę wrzątek.
  2. W osobną szklankę włóż suszoną papryczkę chili i zalej 20 ml gorącej czekolady.
  3. Po 2 minutach wylej wrzątek ze szklanki i nalej do środka świeżo zaparzoną kawę (120 ml).
  4. Następnie odcedź do szklanki gorącą czekoladę (bez papryczki).
  5. Dokładnie wymieszaj.
  6. Udekoruj napój lekko ubitą śmietanką do deserów i gwiazdką anyżu.

Opcjonalnie możesz dolać do kawy syrop cynamonowy – koniecznie wypróbuj ten przepis na kawę po irlandzku w długie, zimne wieczory! Irish coffee należy pić bez mieszania, sącząc napój przez warstwę kremówki. Mocna esencja powinna przechodzić przez słodką śmietankę. Warto eksperymentować z proporcjami, dopasowując przepis pod swój gust.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.